Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα..."φτερά" θα κρίνουν το ντέρμπι

Τα…”φτερά” θα κρίνουν το ντέρμπι

Η δεύτερη από τις τρεις αναμετρήσεις μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ σε διάστημα εννέα ημερών είναι για τους “πράσινους” η πιο καθοριστική. Καθώς από το αποτέλεσμά της μπορεί να επιβεβαιωθεί η πορεία πρωταθλητισμού που θέλουν να ακολουθήσουν έως το τέλος του πρωταθλήματος. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης στη Λεωφόρο θα είναι αποτυχία για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Καθοριστικός παράγοντας και σε αυτό το παιχνίδι θα είναι η έδρα του Παναθηναϊκού. Χάρη σε αυτήν βρήκε τη δύναμη να πάρει αγώνες, όπως στις καθυστερήσεις με τον Άρη, ή ακόμη και να μη τους χάσει, όπως συνέβη ξανά στις καθυστερήσεις με Ολυμπιακό και ΟΦΗ, ισοπαλίες που τον διατήρησαν αήττητο στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η τωρινή εικόνα των “πράσινων” είναι μακριά από εκείνη που έβγαζαν στον πρώτο γύρο. Ο Παναθηναϊκός από το ξεκίνημα της πρώτης αγωνιστικής του δεύτερου μισού της κανονικής περιόδου ταλαιπωρείται από αγωνιστικές αδυναμίες που του στοιχίζουν. Στη Νεάπολη, στη Λεωφόρο και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όπως και στην Τούμπα για το κύπελλο.

Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μοιάζουν σε κάποιες στιγμές των αγώνων να συμπεριφέρονται με την ψυχολογία του άτρωτου! Κάτι που τους διατηρεί μεν την αυτοπεποίθηση στα ύψη, ταυτόχρονα όμως τους οδηγεί σε απώλειες χωρίς λόγο, όπως με τον Ιωνικό, αλλά και με τον ΟΦΗ. Διότι είναι καλό να πιστεύεις πως θα βρεις τελικά τον τρόπο να νικήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάς ωστόσο ότι αυτή η ισχυρή σκέψη δεν σε απαλλάσσει από τη δύσκολη και υπεύθυνη διαδικασία να προφυλάσσεσαι. Ένα θέμα είναι ασφαλώς εάν ξεχνιέσαι και ένα διαφορετικό τι μπορείς να καταφέρεις…

Ο Παναθηναϊκός έχει βασιστεί σε τεράστιο βαθμό στη λειτουργεία του από τα άκρα. Αμυντικά και μεσοεπιθετικά.

Ο Αϊτόρ στο αριστερό “φτερό” ήταν ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας της επίθεσης μέχρι τον τραυματισμό του. Ο Παλάσιος από τα δεξιά κρατούσε ισορροπία, συμβάλλοντας με την εξαιρετική του ποιότητα ώστε η επιθετική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού να γίνεται απρόβλεπτη.

Ο τραυματισμός του πρώτου σκόρερ της ομάδας, όπως και η κούραση του Παλάσιος η οποία “φωνάζει” πλέον, υποχρέωσαν τον προπονητή να αναζητήσει άλλες λύσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις. Δηλαδή τη μία και μοναδική, πολύ συγκεκριμένη, που είναι ο Βέρμπιτς για τα αριστερά και ο Μπερνάρ στα δεξιά. Τζίφος! Καθώς ο Βέρμπιτς είναι η απογοήτευση της χρονιάς, από τις μεταγραφές που έγιναν, την ώρα που ο Μπερνάρ εάν δεν αγωνίζεται κοντά στο φορ χάνεται!

Στα Γιάννινα ο Γιοβάνοβιτς δοκίμασε το τρικ Βαγιαννίδη, στον οποίο έδωσε επί της ουσίας ολόκληρη τη δεξιά πλευρά. Το πλάνο βγήκε, αν και χρειάστηκε πέναλτι στις καθυστερήσεις για να βρεθεί επιτέλους ένα γκολ.

Στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας ο Παναθηναϊκός όταν έβγαζε επίθεση λειτουργούσε σε 4-2-3-1, με Βέρμπιτς αριστερά, Παλάσιος δεξιά και τον Μπερνάρ πίσω από τον Σπόραρ, με τους Πέρεθ- Κουρμπέλη ως “μοχλούς” στον άξονα. Ενώ όταν αμυνόταν αυτό γινόταν 4-4-2. Πραγματικά απειλητικοί όμως οι “πράσινοι” έγιναν όταν πέρασε στο παιχνίδι ο Ιωαννίδης, που δεν λειτούργησε ως φορ αλλά μεσοεπιθετικά, με διαγώνιες κινήσεις.

Στην Τούμπα την περασμένη Τετάρτη ο Βαγιαννίδης έμεινε σε όλο το παιχνίδι χωρίς λόγο και καμία ουσιαστική προσφορά επιθετικά από τη δεξιά πτέρυγα, με την ομάδα να αναζητά λύσεις από τα μπακ της σε ρόλο εξτρέμ! Στο 70′ πέρασε στο ματς ο Πούχατς και προωθήθηκε μπροστά του στο αριστερό “φτερό” ο Χουάνκαρ. Καμία απειλή για τον αντίπαλο.

Ο Παναθηναϊκός για να νικήσει τον ΠΑΟΚ την Κυριακή (22/01) στη Λεωφόρο θα πρέπει να βρεις τις απαντήσεις στα “φτερά”. Εκεί δηλαδή όπου η ομάδα της Θεσσαλονίκης αμυντικά δεν έχει πλέον αξιόπιστες και σταθερές δικές της λύσεις, μεσοεπιθετικά ωστόσο μπορεί να κάνει εύκολα τη ζημιά.

Ο ΠΑΟΚ κάποτε είχε ως βάση στο παιχνίδι του τις δύο πλευρές από την άμυνά του κιόλας. Οι τωρινές “λύσεις” του Λουτσέσκου, ο Σάστρε δεξιά και Σοάρες αριστέρα, δεν συμβάλλουν μεσοεπιθετικά στο βαθμό που υπαγορεύει ο πρωταθλητισμός, ενώ ούτε αμυντικά είναι αξιόπιστες. Όταν είναι διαθέσιμοι για τον προπονητή του “δικεφάλου” ο Λύρατζης δεξιά και ο Τσαούσης αριστερά ο ΠΑΟΚ λειτουργεί πιο ισορροπημένα σε όλα τα διαστήματα.

Στο ντέρμπι που έρχεται ο Λουτσέσκου θα ποντάρει στους επιθετικούς αιφνιδιασμούς από τα άκρα, έχοντας ως υποψήφια λύση τον Τάϊσον ίσως και από την αρχή. Στο κύπελλο τον έβαλε ως αλλαγή και σκόραρε αμέσως! Οι απουσίες βέβαια των τραυματιών Ελ ΚαντουρίΦιλίπε ΣοάρεςΛύρατζηΤσαούσηΜουργκΚουαλιάτα και Κούρτιτς, περιορίζουν τις επιλογές του ρουμάνου προπονητή. Όμως σε κάθε περίπτωση θα “χτυπήσει” από τα “φτερά” στις αντεπιθέσεις.

Ο Παναθηναϊκός καλείται μετά από καιρό να λειτουργήσει ανασταλτικά με “καθαρό” μυαλό και ταυτόχρονα να βγει μπροστά με σχέδιο συγκεκριμένο. Ένας Παναθηναϊκός που σε όλα τα ντέρμπι έχει δεχθεί πρώτος γκολ και κλήθηκε να γυρίσει τα παιχνίδια ανάποδα… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ