Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜισθωτοί αντιμέτωποι με τον… φορολογικό πληθωρισμό

Μισθωτοί αντιμέτωποι με τον… φορολογικό πληθωρισμό

Το βλέπαμε, το λέγαμε, το διαπιστώναμε μήνα με τον μήνα στο εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας, τώρα το πιστοποιεί και ο ΟΟΣΑ. Όχι μόνο για την Ελλάδα, να είμαστε ειλικρινείς. Απλώς τα στοιχεία για τη χώρα μας το καταγράφουν πολύ πιο έντονα. Ε λοιπόν από το 2021 και μετά, στους μισθούς μας το κράτος επιβάλλει αναλογικά περισσότερες κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Μα πώς γίνεται αυτό, θα πείτε… Εδώ η κυβέρνηση ανακοινώνει τη μία μείωση φόρου μετά την άλλη. Χαμηλότερος συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, χαμηλότερος συντελεστής για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ κλπ. Και όμως. Με τέτοιο πληθωρισμό -και τις συνεπακόλουθες ονομαστικές αυξήσεις- καθώς το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα αυξάνεται (σε ονομαστικούς όρους διότι σε πραγματικούς το τρώει η ακρίβεια) τμήμα του μετατοπίζεται σε ολοένα και υψηλότερο κλιμάκιο το οποίο προβλέπει και (πολύ) υψηλότερο συντελεστή. Βλέπετε η κλίμακα στην Ελλάδα προβλέπει άλματα. Το 9% γίνεται 22%, το 22% πάει στο 28% και πριν το καταλάβεις φτάνεις ακόμη και στο 38% ή στο 44%.

Να λοιπόν κάτι που δεν γνωρίζαμε αλλά θα το μάθουμε από την καλή και από την ανάποδη τώρα που ξεκινά και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων: υπάρχει και… φορολογικός πληθωρισμός ο οποίος μάλιστα τρέχει με πολλαπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με αυτή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και προκύψει βεβαίωση φόρου άνω των 4 δις. ευρώ για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, θα το νοιώσουμε. Κάποιος τα πληρώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν βγαίνουν από μόνα τους…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ