Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί η Jefferies αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα

Γιατί η Jefferies αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα

Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024 που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα τη Μεγάλη Τετάρτη, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων από μεγάλους ξένους οίκους. Η αμερικανική Jefferies χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα, οπότε συνιστά αγορά για τη μετοχή με τιμή – στόχο τα 10,35 ευρώ, έναντι 10,20 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση. Πρόκειται για τιμή – στόχο που δίνει περιθώριο ανόδου άνω του 35% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.

Η αμερικανική εταιρεία εξετάζει ωστόσο και άλλα σενάρια: στο θετικό τοποθετεί την τιμή – στόχο ακόμη και στα 14,75 ευρώ, με περιθώριο ανόδου που προσεγγίζει το 100% και στο αρνητικό σκέλος, η τιμή στόχος των 5,70 ευρώ παρουσιάζει αρνητικό περιθώριο 25%.

Όπως σχολιάζει στην έκθεσή της, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024 για την Εθνική Τράπεζα ξεπερνούν τα βασικά στοιχεία (καθαρά έσοδα από τόκους – NII και αμοιβές), με το κόστος να κινείται εντός του πλαισίου, ενώ οι απομειώσεις ήταν χαμηλότερες του αναμενόμενου. Τα NII συνεχίζουν να είναι πάνω από τις προσδοκίες με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να είναι στις 326 μονάδες βάσης έναντι προβλέψεων για κάτω από 290 μονάδες βάσης. Η εκταμίευση δανείων είναι ισχυρή, με το 70% του προηγούμενου έτους είτε εγκρίθηκε, είτε εκταμιεύθηκε το 2024. Τα κεφάλαια

Το κόστος ήταν ευθυγραμμισμένο, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται στο 30% έναντι καθοδήγησης για φέτος κάτω από 35%. Οι απομειώσεις ήταν χαμηλότερες του αναμενόμενου με συντελεστή κόστους κινδύνου CoR στις 55 μονάδες βάσης.

Επίσης, η Jefferies θυμίζει πως η Εθνική έγινε πρόσφατα η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα από τη DBRS θέτοντας τη νέα της αξιολόγηση σε BBB (low) στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση και τα senior notes της ΕΤΕ είναι πλέον επιλέξιμα για τις πράξεις ανοικτής αγοράς της ΕΚΤ. Η Εθνική Τράπεζα ήταν επίσης η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως το υπόλοιπο του TLTRO», σχολιάζεται στην έκθεση.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με ράλι +3,31% στην τελευταία συνεδρίαση (Μ. Πέμπτη), φτάνοντας στα 7,81 ευρώ, που είναι νέα υψηλά σχεδόν οκτώμισι ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2015. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημείωσε άνοδο 20,19%, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι είχε ενισχυθεί κατά +67,87%. Τη Μ. Τετάρτη ανακοίνωσε αύξηση των οργανικών κερδών μετά φόρων κατά +45% σε ετήσια βάση για το α’ τρίμηνο του 2024 γεγονός που οδηγεί τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων σε 358 εκατ., ενισχυμένα κατά +38% σε ετήσια και +14% σε τριμηνιαία βάση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ