Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0: Θρίαμβος που φέρνει πιο κοντά την Ένωση στον τίτλο!

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0: Θρίαμβος που φέρνει πιο κοντά την Ένωση στον τίτλο!

Τα ντέρμπι, πριν την καθιέρωση των Play offs και την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω αυτών, λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια πως δεν έκριναν τον τίτλο. Η συγκεκριμένη συνθήκη πλέον αποτελεί παρελθόν.

Σήμερα (24/04), μοιάζει να κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Νέα Φιλαδέλφεια το εφετινό πρωτάθλημα καθώς, στην 4η αναμέτρηση της σεζόν της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, “μίλησε” η ψυχή και η καρδιά της Ένωσης, προκειμένου να διατηρήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Έβγαλε χαρακτήρα και προσωπικότητα, στην καλύτερη εμφάνισή της στα play offs.

Το τελικό 3-0, στην 7η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League έφερε την ΑΕΚ στους 75 βαθμούς και κράτησε τον Παναθηναϊκό στους 71 κι ενώ απομένουν 3 αγώνες για την κάθε ομάδα, συν το ντέρμπι που είχε αναβληθεί στα play offs ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Η ΑΕΚ έδειξε στην OPAP Arena από νωρίς τις διαθέσεις της και άνοιξε το σκορ στο 7ο λεπτό, εκμεταλλευόμενη το δυνατό της ξεκίνημα, 1-0 με τον Ελίασον, με την άμυνα των “πράσινων” να μην μπορεί να αντιδράσει. Έτσι οι “κιτρινόμαυροι” επανέλαβαν το σενάριο του αγώνα στη Λεωφόρο, όταν τότε είχαν προηγηθεί στο 5ο λεπτό με τον Βίντα. Αυτή τη φορά όμως η ομάδα του Φατίχ Τερίμ όχι μόνο δεν έβγαλε αντίδραση αλλά δέχθηκε κι άλλες τελικές και τελικά δύο ακόμη γκολ. Επομένως, το σενάριο είχε διαφορετική συνέχεια, στην άχαστη έδρα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Μπερνάρ που δεν ήταν ούτε στην 20άδα, προκειμένου να αποφευχθεί το ρίσκο της συμμετοχής του καθώς είναι απαραίτητος στη συνέχεια των play offs, έπρεπε να ποντάρει στις συνεργασίες των Ιωαννίδη-Μπακασέτα, από τη μέση και μπροστά. Η επιλογή του Λημνιού αντί του Βέρμπιτς έγινε προφανώς με βάση τις ανασταλτικές του ικανότητες συγκριτικά με τον δεύτερο. Δεν απέδωσε.

Οι φιλοξενούμενοι δεν λειτουργούσαν ανασταλτικά, ούτε μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα με ασφάλεια στον άξονα, χάνοντας τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες.

Ο Ματίας Αλμέϊδα έριξε στη μάχη από την αρχή τον Αραούχο. Ο αρχηγός της Ένωσης είχε να αγωνιστεί βασικός από τις 12 Νοεμβρίου 2023 και το 3-0 επί της Λαμίας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ξεκίνησε πίσω από τον Πόνσε, με τον Πινέδα αριστερά και τον Ελίασον δεξιά σε σύστημα 4-4-2.

Ο Αραούχο μπέρδεψε την άμυνα του Παναθηναϊκού και βραχυκύκλωσε συνολικά τη λειτουργία της τελευταίας “πράσινης” γραμμής, με τη δίψα και την αυτοπεποίησή του. Δικαιώνοντας τον Ματίας Αλμέϊδα, που τον ξεκίνησε.

Στο πρώτο ημίχρονο ήταν απόλυτη η κυριαρχία της ΑΕΚ. Πίεσε, προκάλεσε τα λάθη του Παναθηναϊκού και μέτρησε 9-2 τελικές. Μεταξύ αυτών και το δεύτερο γκολ, με τον Πόνσε να εκμεταλλεύεται ολέθριο λάθος του Ακαϊντίν και να τελειώνει ιδανικά τη φάση για το 2-0, στο 38′.

Ο Τερίμ αναγκαστικά αντέδρασε με τη μετατροπή του συστήματος σε 3-5-2, στην προσπάθεια να γεμίσει τον άξονα και παράλληλα να γίνει πιο απειλητικός. Ο Παναθηναϊκός κυκλοφόρησε τη μπάλα, χωρίς ωστόσο να απειλεί. Τη μεγάλη ευκαιρία έβγαλε η ΑΕΚ στο 61΄με δύο δοκάρια με τον Πινέδα και τον Πόνσε.

Ο Τερίμ τα έπαιξε “όλα για όλα”, με Σπόραρ στο ματς και το Βιλένα στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Το ρίσκο του τούρκου προπονητή έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να βγάλει λιγότερες αλλά μεγάλες ευκαιρίες, αφού βρήκε τον Παναθηναϊκό “άδειο” στις πτέρυγες, εξαιτίας της αποχώρησης των Λημνιού και Παλάσιος. Κάπως έτσι έγινε και το 3-0 από το 2ο γκολ του Ελίασον στο 70΄.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε σε κανένα επίπεδο, ούτε δημιουργίας, ούτε έντασης, καμία αντίδραση. Ήταν η χειρότερη εμφάνιση των “πράσινων” στο πιο κρίσιμο παιχνίδι. Ο Ιωαννίδης δεν φάνηκε από το μαρκάρισμα του Κάλενς.

Την ώρα που ο Ματίας Αλμέιδα έκανε τις δηλώσεις του στην COSMOTE TV ο κόσμος τον αποθέωσε, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του. Ο ίδιος σήκωσε το χέρι του και τους χαιρέτησε.

Μετά από σχετική ερώτηση στο flash interview ο προπονητής της Ένωσης απάντησε: “Ο κόσμος τραγουδάει το επίθετο του πατέρα μου, είμαι πολύ ευγνώμων, αλλά από αύριο ετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι στον ΠΑΟΚ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι“.

Η ΑΕΚ, εκτός από τον Παναθηναϊκό, ξέφυγε από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Ο “δικέφαλος του Βορρά” έκανε γκέλα στη Λαμία, μένοντας στο 1-1, ενώ με το ίδιο σκορ έφυγε και η ομάδα του Πειραιά από το “Κλεάνθης Βικελίδης” κόντρα στον Άρη.

Η ΑΕΚ παίζει την Κυριακή στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, στη συνέχεια στον Πειραιά με τον Ολυμπιακό και θα κλείσει το πρωτάθλημα με τη Λαμία στην έδρα της. Με νίκη στην Τούμπα θα αγκαλιάσει το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασε δεν μπορεί να βγάλει μπροστά τη διαιτησία. Υπάρχει πάντως πέναλτι που δεν σφυρίχτηκε του Αραούχο στον Κώτσιρα στο 1-0.

“Δεχτήκαμε πολύ νωρίς το γκολ και μας χάλασε λίγο την ισορροπία αυτό. Δεν μπορούσαμε μετά να κάνουμε το παιχνίδι που θέλαμε, ήταν η πιο κακή εμφάνιση που έχουμε κάνει από την ημέρα που ήρθα. Θα μπορούσαμε να μπούμε στο παιχνίδι στη φάση με τον Κώτσιρα που ήταν πέναλτι. Το είδαν όλοι, εκτός από τον Γάλλο διαιτητή. Εκτός αυτού, δεν ήμασταν και πολύ καλοί στο γήπεδο σήμερα. Ένα αποτέλεσμα που δεν θέλαμε, αλλά αξίζαμε να χάσουμε και αυτό έγινε. Δεν παίξαμε καλά“, ανέφερε ο Φατίχ Τερίμ στην κάμερα της COSMOTE TV.

Κυριακή 28 Απριλίου (8η αγωνιστική)

17:00 Ολυμπιακός-Λαμία
19:30 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
20:30 Παναθηναϊκός-Άρης

Κυριακή 12 Μαΐου (Εξ αναβολής 5η αγωνιστική)

20:00 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Τετάρτη 15 Μαΐου (9η αγωνιστική)

20:00 Ολυμπιακός-ΑΕΚ
20:00 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
20:00 Λαμία-Άρης

Κυριακή 19 Μαΐου (10η αγωνιστική)

20:00 ΑΕΚ-Λαμία
20:00 Άρης-ΠΑΟΚ
20:00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ