Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMytilineos: Τα υψηλά διμήνου, οι νέες αναβαθμίσεις μετά το deal με τη...

Mytilineos: Τα υψηλά διμήνου, οι νέες αναβαθμίσεις μετά το deal με τη ΔΕΗ και το 1ο τρίμηνο

Αντίδραση άνω του 7% καταγράφει η μετοχή της Mytilineos το τελευταίο τετραήμερο, που την έφερε πάνω από τα 37 ευρώ ξανά μετά από δύο μήνες, ενώ όλες τις τελευταίες ημέρες διακινεί τεράστιους όγκους και τζίρους, κάτι που δείχνει τη δραστηριοποίηση ιδιαίτερα μεγάλων «παικτών». Πιο αναλυτικά, μόνο στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή έχουν γίνει συναλλαγές αξίας 90,71 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την κορυφαία από τις μη τραπεζικές μετοχές αυτό το διάστημα.

Η μετοχή, μετά τις διορθώσεις που κατά καιρούς κάνει, έρχεται με εκ νέου αξιοσημείωτη δυναμική στο προσκήνιο, ανεβαίνοντας διαρκώς υψηλότερα «σκαλιά», όπως πάγια κάνει τα τελευταία χρόνια.

Αρκεί να τονιστεί πως πέρυσι τέτοιο καιρό, ήταν στην περιοχή των 26 ευρώ, που σημαίνει πως έκτοτε κερδίζει κοντά στα 12 ευρώ ανά μετοχή, ή +45,54%. Θυμίζουμε πως η Mytilineos θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με την αγορά να τα περιμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Πολλαπλά ωφελημένη βγαίνει η εταιρεία Mytilineos από το deal με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε τέσσερις χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία), σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση των εκτιμήσεών τους για τις επιδόσεις του ομίλου, ανεβάζοντας παράλληλα και την τιμή – στόχο για τη μετοχή.

Πως σχολιάζουν το deal οι αναλυτές – Οι τιμές στόχοι

Εγχώριοι και ξένοι οίκοι προχώρησαν σε αύξηση της τιμής – στόχου για τη μετοχή, με τον αμερικανικό οίκο Morgan Stanley να ανεβάζει την τιμή – στόχο από τα 43 στα 46 ευρώ, διατηρώντας σύσταση overweight, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον οίκο, η σημαντική προσαύξηση αξίας στη συμφωνία της Mytilineos επικυρώνει τη στρατηγική της για ανάπτυξη και αυξάνει τη συνεισφορά της Μ Ανανεώσιμες σε EBITDA σε σχεδόν στο 40% του ομίλου έως το 2025.

Σημειώνουν πως αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους και προχωρώντας στην αναβάθμιση της μετοχής, ενώ η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε έως και 2 δισ. ευρώ (δηλαδή 1 εκατ./MW) και αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Optima Bank σημειώνει πως εξακολουθεί να βλέπει ισχυρή αξία στον όμιλο, ενώ μετά το deal με τη ΔΕΗ αυξάνει την τιμή – στόχο στα 49 ευρώ, έναντι 47 που ήταν η προηγούμενη σύσταση.

«Ο μέσος πολλαπλασιαστής στόχος EV/EBITDA για τα έτη 2024-2025 στις 7,5 φορές αποδίδει δίκαιη αξία 49,3 ευρώ ανά μετοχή. Το υπόδειγμα προεξόφλησης ταμειακών ροών αποδίδει δίκαιη αξία 48,7 ευρώ ανά μετοχή. Η δραστηριότητα των ΑΠΕ συνεχίζει να εκπλήσσει και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ επιταχύνεται περαιτέρω και μετά από ένα εκπληκτικά ισχυρό 2022 και ένα ισχυρότερο 2023, η Mytilineos συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αξιοποιώντας τις ενεργειακές τάσεις μέσω της πλατφόρμας εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία κατέχει ένα παγκόσμιο pipeline ΑΠΕ 14GW περίπου, εκ των οποίων τα 6,5GW είναι ώριμα».

Η Eurobank Equities συγκαταλέγει τη Mytilineos στις κορυφαίες επιλογές της ενώ κάνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 48,40 ευρώ, έναντι 45,20 ευρώ που ήταν η προηγούμενη στόχευση, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ. «Εκτιμώντας τον αντίκτυπο της συμφωνίας με τη ΔΕΗ και την αλλαγή της δυναμικής σε όλους τους τομείς, αυξήσαμε το EBITDA για τα έτη 2024-2026 κατά 4% με 6%, προβλέποντας τώρα ανάπτυξη 13% για φέτος και 9% για το 2025», σημειώνουν.

Επίσης τονίζουν πως τα τελευταία δύο χρόνια η Mytilineos έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν από το καθετοποιημένο μοντέλο. «Μετά την εξαιρετική επίτευξη του φιλόδοξου στόχου EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2023 (+23% σε ετήσια βάση), βλέπουμε ακόμη άφθονο περιθώριο ανάπτυξης, εκτιμώντας τώρα EBITDA ύψους 1,14 δισ. ευρώ για φέτος (+13% σε ετήσια βάση) και τριετή ρυθμό αύξησης των EBITDA 10%, με κινητήρια δύναμη την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταθερή ανάπτυξη των μετάλλων.

Επίσης, η Eurobank Equities σημειώνει πως «αναμένουμε άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων για τον ολοκληρωμένο τομέα ενέργειας, προβλέποντας μια αύξηση της παραγωγής κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την υψηλότερη χρήση του νέου CCGT και τις εύκολες συγκρίσεις λόγω συντήρησης».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ