Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΆλμα τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Οι αιτίες

Άλμα τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Οι αιτίες

Στα 98,50 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 23/4/2024, καταγράφοντας ένα “άλμα” της τάξης του 14% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Κύρια αιτία για την άνοδο αυτή η ανεβασμένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο “εθνικό μίγμα” αλλά και η ανεβασμένη τιμή που έχει, αν και βέβαια, οι τιμές με τις οποίες αγοράζει αέριο η ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουν σχέση άμεση με τη spot αγορά.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 146,48 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 78,62 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 326,22 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 6,2%, το φυσικό αέριο 50,6%, τα υδροηλεκτρικά 3,1%, οι εισαγωγές 4,0% και οι ανανεώσιμες 32,1%. Οι εξαγωγές στις 37,449 MWh και οι εισαγωγές στις 6,522 MWh.

Πάντως το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στις 5-21 Απριλίου διαμορφώθηκε κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (60%), φυσικό αέριο (36%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (4%), με μηδενική συνεισφορά λιγνίτη και καθαρών εισαγωγών.

Να σημειωθεί ότι όπως αναγνώρισαν όλοι οι ομιλητές, στο πρόσφατο συνε΄δριο του ΙΕΝΕ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς από το 2019 και μετά, χάρη και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις λόγω των διαχρονικών παθογενειών της ελληνικής γραφειοκρατίας, η αδειοδότηση, η κατασκευή, και η λειτουργία των ΑΠΕ προχωρά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την υπάρχουσα ζήτηση στην Ελλάδα. Η πλεονάζουσα παραγωγή δεν δύναται να αποθηκευτεί αποτελεσματικά επί του παρόντος και εντέλει εξάγεται σε τιμές που αγγίζουν συχνά και το μηδέν! Αυτή η στρεβλή εικόνα, ή αλλιώς «κανιβαλισμός της αγοράς» σύμφωνα με τους ομιλητές, δεν έχει ακόμα αποθαρρύνει τους επενδυτές— το περιθώριο κέρδους των οποίων συνεχώς μειώνεται— κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης. Όπως προέκυψε από διάφορες τοποθετήσεις στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ, βασικός «ένοχος» για την υπερπροσφορά θεωρούνται τα φωτοβολταϊκά, ένα δεδομένο που καταδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, με μεγαλύτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ