Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε νέο 30ετές ο ΟΔΔΗΧ αξιοποιεί το… momentum

Με νέο 30ετές ο ΟΔΔΗΧ αξιοποιεί το… momentum

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε κύκλος επιτυχημένων επαφών του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσινγκτον και με εκπροσώπους ισχυρών επενδυτικών σπιτιών και με στελέχη ελεγκτικών οίκων. Την Παρασκευή η Standard and Poor’s βελτίωσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζοντάς τις ως «θετικές».

Την Δευτέρα, τα στοιχεία της Eurostat ανέδειξαν την Ελλάδα ως τη χώρα με τη δεύτερη ταχύτερη μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ (πίσω μόνο από την Πορτογαλία) και σήμερα ήρθε στη δημοσιότητα η μελέτη της Scope για να δείξει ότι παρά το υψηλό χρέος της Ελλάδας ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης ανησυχεί για άλλους περισσότερο από ότι για εμάς.

Καλύτερο momentum –μέσα σε γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας- για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δεν μπορούσε να υπάρξει προκειμένου να ανακοινωθεί η έκδοση ομολόγου και μάλιστα 30ετούς διάρκειας. Ήταν το 2021 όταν η Ελλάδα προχώρησε για τελευταία φορά σε τόσο μεγάλης διάρκειας ομόλογο και τώρα επιλέγεται και πάλι το 30ετές ως λύση προκειμένου να υπάρξει αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και στη συγκεκριμένη διάρκεια.

Τα κομπιουτεράκια έχουν βγει από τώρα. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και ανοίξει αύριο το βιβλίο προσφορών, θα γίνει ακόμη μια μεγάλη έκδοση η οποία θα ανεβάσει το συνολικό αντληθέν ποσό από τα 5,2 δις ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και πάνω από τα 7,5-8 δις. ευρώ με αποτέλεσμα να καλυφθεί πάνω από το 75% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού της χώρας (σ.σ περίπου 10 δις. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται πιθανή έκθεση πράσινου ομολόγου).

Ναι το κόστος δανεισμού είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσει το 4%. Όμως με μια επιτυχημένη έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ θα βρεθεί με αυξημένη ρευστότητα στα συρτάρια του (διαθέσιμα άνω των 36-37 δις. ευρώ) και δυνατότητες να χρημτοδοτήσει τα σχέδια πρόωρης αποπληρωμής χρέους που έχει ήδη στα σκαριά. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ