Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛίβερπουλ: Μαθήματα οπαδικής συμπεριφοράς...

Λίβερπουλ: Μαθήματα οπαδικής συμπεριφοράς…

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Τετάρτη (15/03) τη Λίβερπουλ, στον επαναληπτικό του Champions League, της πρώτης νοκ άουτ φάσης της διοργάνωσης με τις 16 ομάδες. Ιστορικά, αυτή η αναμέτρηση έχει προσφέρει αμέτρητα επεισόδια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με προβάδισμα στις νίκες και τις προκρίσεις για την ισπανική ομάδα.

Αυτή τη φορά οι μαδριλένοι πέτυχαν μάλιστα το εκπληκτικό 5-2 στον πρώτο αγώνα στο λιμάνι της αγγλικής πόλης και ουσιαστικά εξασφάλισαν από εκεί την πρόκριση. Όμως το ζήτημα δεν είναι εάν πέρασε η Ρεάλ. Μία από τις δύο ομάδες θα προκρινόταν έτσι κι αλλιώς.

Αυτό που προκύπτει είναι τα μαθήματα ποδοσφαιρικού πολιτισμού, τα οποία αναδεικνύονται από τις συμπεριφορές των φίλων της Λίβερπουλ.

Βιώνουν στη διάρκεια της εφετινής σεζόν απίθανα σκαμπανεβάσματα της ομάδας, με ήττα – συντριβή από τη Ρεάλ από το πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ. Αλλά και συντριπτική επικράτηση επί της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, με το απίστευτο 7-0, που έγραψε ιστορία. Και στη συνέχεια ξανά ήττα, 1-0, απίστευτη κι αυτή, από την τελευταία της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα Μπόρνμουθ! Η οποία έχει τη δεύτερη χειρότερη άμυνα όμως δεν κατάφερε να σκοράρει εις βάρος της ούτε ένα γκολ!

Οι οπαδοί των “κόκκινων” έχουν χάσει τη μπάλα, όπως άλλωστε και η ομάδα που υποστηρίζουν… Όμως το θέμα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτή την ανισορροπία των αποτελεσμάτων.

Οι αντιδράσεις τους δεν ξεφεύγουν. Δεν κυνηγούν δηλαδή τους ποδοσφαιριστές στο προπονητικό κέντρο, ή έξω από τα σπίτια τους, όπως θα γινόταν όχι μόνο στα δικά μας μέρη, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, οι παίκτες της Ρεάλ δεν μπορούσαν ούτε να πλησιάσουν στο προπονητικό κέντρο στη Μαδρίτη, επειδή οι οπαδοί απειλούσαν τους ποδοσφαιριστές. Η Ρεάλ ήταν 16η στη βαθμολογία…

Στην Αγγλία δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει ο χουλιγκανισμός. Απλά οι ομάδες επέλεξαν να τον βγάλουν από τα γήπεδά τους. Επένδυσαν, φτιάχνοντας γήπεδα πολυτελείας και ανέβασαν τις τιμές των εισιτηρίων. Κατά συνέπεια άλλαξαν “πελάτη”. Αναβάθμισαν το επίπεδο εκείνων, δηλαδή, που ζουν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τόσο απλά, καθαρά και αποτελεσματικά.

Οκ, χρειάζονται πολλά χρήματα τα οποία όλες οι ομάδες της Premier League κατέθεσαν μέσω της ιδιοκτησίας τους, η κάθε μία. Το μακροπρόθεσμο όφελος ωστόσο, μετά την αλλαγή του επιπέδου των θεατών- επισκεπτών στις εξέδρες, απέφερε μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη, καθώς αυτοί που προκαλούσαν επεισόδια και καταστροφές εξαφανίστηκαν.

Στον πρώτο αγώνα στο Άνφιλντ με τη Ρεάλ, εφέτος, η Λίβερπουλ είχε προηγηθεί 2-0, πριν φύγει στο 90λεπτο ηττημένη με 5-2! Αυτό της συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία, με τέτοια εξέλιξη στο σκορ, όμως μετά το ματς δεν ξέφυγε κανείς. Ούτε καν ομαδικές αποδοκιμασίες δεν ακούστηκαν.

Οι μεγάλες ομάδες στην Αγγλία σέβονται τον κόσμο και τις επενδύσεις τους. Γι΄αυτό στη μία πλευρά έξω από το γήπεδο του Άνφιλντ, το πλακόστρωτο έχει γραμμένα όλα τα ονόματα των οπαδών που έχουν συνεισφέρει έστω μία λίρα στο club. Το οποίο με τη σειρά του τιμά κάθε φίλαθλο. Άρα και τον εαυτό του.

Όταν λοιπόν μία ομάδα μεγάλη όπως η Λίβερπουλ, γνωρίζει τη συντριβή, οι υποστηρικτές της περιμένουν και ελπίζουν η εικόνα της να αλλάξει σύντομα. Οι άνθρωποι σε αυτού του μεγέθους τους Συλλόγους γνωρίζουν άλλωστε πώς πρέπει να κινηθούν από μόνοι τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ