Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠόσοι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος;

Πόσοι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος;

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο καταγράφει τις τάσεις σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια αλλά και τα ζητήματα ευαισθητοποίησης σε σχέση με την κλιματική κρίση των Ελλήνων. Έτσι, με βάση την έρευαν, το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο τέλος του μήνα. Το 51% είπε ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς, ενώ ποτέ δήλωσε το 21%. 

Επίσης η Αυτονομία της ΕΕ στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας είναι επίσης ψηλά, στο 22%. Οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής είναι στο 21%, πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 27%.   

Στη γενική εικόνα, το 74% των Ελλήνων θεωρεί ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει, το 24% λέει ότι δεν έχει αλλάξει.  

Το 57% θα έλεγε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση στην ΕΕ, ενώ το 66% λέει το ίδιο για το εσωτερικό της χώρας.

Μόλις το 21% δήλωσε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.   

Στο μεταξύ με βάση την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ:

Το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,5%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 86,3% και 15,1%, αντίστοιχα.

 Το 31,4% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 51,3% για τον φτωχό πληθυσμό και σε 28,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό.

Το 64,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ., ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,9%.

Το 72,6% του φτωχού πληθυσμού και το 28,3% των μη φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Ενδεικτικά, πάντως, η εικόνα της Ελλάδας στο ευρωβαρόμετρο καταγράφεται ως εξής:

*74% απαντά ότι έχει πέσει το βιοτικό του επίπεδο
*  28% δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς σε μόνιμη βάση και 51% περιστασιακά
* 43% πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη τον επόμενο χρόνο
* 66% θεωρεί πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, και
* 60% βρίσκει ελλειμματική τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας

Ενδιαφέρον έχουν οι προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, που είναι εντελώς διαφορετικές από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η δημόσια υγεία (56%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), και η υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) συγκαταλέγονται στην πρώτη κατάταξη μεταξύ των προτεραιοτήτων των Ελλήνων.    Ακολουθεί η αγροτική πολιτική (35%), πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Αίσθηση προκαλεί το ενδιαφέρον για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου (25%) που επίσης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.   

Σχετικά με την ικανοποίηση για την κατάσταση της Δημοκρατίας, το 39% δηλώνει ικανοποιημένο και το 60% μη ικανοποιημένο. Το 41% απαντά θετικά στην ίδια ερώτηση για την ΕΕ και το 53% κατά. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ