Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ διαφορετική κουλτούρα της Bayern

Η διαφορετική κουλτούρα της Bayern

Στο Μόναχο, στη Μπάγερν, καταλαβαίνεις πώς ορίζεται ο σεβασμός ενός συλλόγου προς τους υποστηρικτές του. Αντιλαμβανεσαι επίσης πόση σημασία έχει αυτή η παράμετρος για ένα club.

Ας συμφωνήσουμε στο αυτονόητο. Κάθε ομάδα οφείλει να σέβεται τους φιλάθλους της, εάν επιθυμεί να σέβεται και τον εαυτό της.

Αυτή είναι η προφανής συνεπαγωγή, όπως την ορίζει το μέγεθός της από μόνο του. Επομένως, από την ικανότητα αυτών που τρέχουν τη “δουλειά”, τα μεγάλα club καταφέρνουν να να παραμένουν τέτοια. Μεγάλα.

Την περασμένη Τετάρτη έζησα μία εμπειρία μοναδική στο Μόναχο. Στην περίφημη Allianz Arena, την έδρα της Μπάγερν, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι της ομάδας και με ποιο τρόπο η διοίκηση αυτής κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να τους αντιμετωπίζει με σεβασμό.

Όσα γήπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων κι αν έχει επισκεφθεί κανείς, σε αυτή την έδρα εντυπωσιάζεται.

Το έχω πει ξανά. Στο Άνφιλντ ανατριχιάζεις, διότι εκεί νιώθεις πως η Λίβερπουλ είναι πολλά περισσότερα από μία ποδοσφαιρική ομάδα, για τους κατοίκους της πόλης. Στη Βαρκελώνη, αντίστοιχα το ίδιο, με τη σχέση καταλανών φιλάθλων και Μπαρσελόνα.

Στην Ισπανία γενικότερα υπάρχει κάτι περισσότερο από μία συνηθισμένη οπαδική σχέση των κατοίκων της κάθε πόλης με το Σύλλογο που υποστηρίζουν. Οι εθνικές διαφορές δεν άφησοαν ποτέ το ποδόσφαιρο να ησυχάσει.

Η έδρα της Bayern κατασκευαστικά είναι άκρως λειτουργική, θεαματικά φιλική προς τον επισκέπτη. Σε κάθε δραστηριότητα. Στους εσωτερικούς χώρους τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια, σε συνθήκες απόλυτης καθαριότητας και φιλικής – ζεστής (μεταφορικά και κυριολεκτικά) φιλοξενίας. Εργαζόμενοι του γηπέδου σε κάθε σημείο εξυπηρετούν τους επισκέπτες- φιλάθλους πριν…προλάβουν να προβληματιστούν για το πιο ασήμαντο ζήτημα. Στις εισόδους, στις καντίνες, στις τουαλέτες. Με χαμόγελο και διάθεση να εξυπηρετήσουν.

Οι Βαυαροί είναι υπερήφανοι για την ομάδα τους γι’αυτό συμπεριφέρονται σε όλους, όχι με τη μεγαλοσύνη που οδηγεί στο σνομπισμό αλλά, με την ποιότητα των παροχών που ένα τέτοιο γήπεδο μπορεί να προσφέρει.

Πάμε στα εντός αγωνιστικού χώρου. Εκεί ο θεατής βιώνει συνθήκες Χόλιγουντ! Από τη στιγμή που η Μπάγερν βγαίνει για ζέσταμα, υπό τους ήχους μουσικής που σε..ανάβει, έως και την ανακοίνωση των συνθέσεων, με τις εικόνες των παικτών στα matrix, τα ονόματα των οποίων αναγγέλλουν 70.000 θεατές ταυτόχρονα

Το ζήτημα σε αυτή τη γωνιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού κόσμου είναι το υψηλότατο επίπεδο, όχι μόνο αγωνιστικά. Η κουλτούρα των Βαυαρών είναι εκείνη που καθορίζει το status. Διότι, όπως μου εξηγούσε φίλος της Μπάγερν, την παραμονή του αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν:

“Το θέμα δεν είναι τα αποτελέσματα. Ποτέ δεν είναι ίδια. Το ζήτημα είναι πως έτσι κι αλλιώς είμαστε πραγματικά μία μεγάλη ομάδα, γι’ αυτό και τη στηρίζουμε πάντοτε…”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ