Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕθνική ποδοσφαίρου: Πικρός αποκλεισμός από τη Γεωργία στα πέναλτι!

Εθνική ποδοσφαίρου: Πικρός αποκλεισμός από τη Γεωργία στα πέναλτι!

Το όνειρο για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έσβησε απόψε (26/03) στην Τιφλίδα. Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν την τελική φάση του Euro, όμως δεν θα είναι παρούσα στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι, καθώς αποκλείστηκε στον τελικό των play offs του Nations League, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, στη διαδικασία των πέναλτι.

Είναι ένας σκληρός αποκλεισμός για την Ελλάδα, που στενοχωρεί συνολικά το ποδόσφαιρό μας. Η πίκρα είναι μεγάλη, με τις ώρες και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν να είναι προφανώς δύσκολες για όλους στην ομάδα. Πριν φτάσουμε βέβαια στη “ρουλέτα” των πέναλτι και ηττηθούμε σε αυτά 4-2, το ζήτημα είναι ότι δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να φτάσουμε έως εκεί και να μείνουμε στο 0-0.

Είναι δύσκολο. Υπάρχει θλίψη. Οι παίκτες είναι συντετριμμένοι. Έκαναν τα πάντα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι στα αποδυτήρια. Την ευθύνη τη φέρει πάντοτε ο προπονητής. Όπως όμως λέμε στα αγγλικά δεν ήταν για να συμβεί” δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής Γκουστάβο Πογέτ, που προς τιμή του δεν στάθηκε στο γεγονός ότι οι 4 από τις 6 αλλαγές του ήταν αναγκαστικές.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν θέλησε να μιλήσει για τη δική του συνέχεια μετά τη λήξη του συμβολαίου του. “Δεν είναι η στιγμή” είπε. Τον στόχο όμως δεν τον πέτυχε και ήταν εφικτός…

Αποδείχθηκε ότι δεν καταφέραμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα να διαχειριστούμε το ειδικό του βάρος. Για 120 λεπτά η πίεση στο παιχνίδι και η κυκλοφορία είχε κυρίως την ελληνική υπογραφή. Όμως δεν αξιοποιήσαμε ποτέ την κυριαρχία μας, με ανύπαρκτες ατομικές ενέργειες, οι οποίες εάν έβγαιναν έστω με κάποιο μικρό ρίσκο, θα προκαλούσαν αναστάτωση στην αντίπαλη άμυνα.

Δυστυχώς για την Εθνική, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μας φέρουν στο δικό τους επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευτούμε τους κενούς χώρους στα μεσοδιαστήματα. Το προσπάθησε στο δεύτερο ημίχρονο ο Πογέτ με αλλαγή τακτικής, επιχειρώντας να περάσει τον Μπακασέτα πίσω από την Ιωαννίδη, κεντρικά, ανάμεσα σε Πέλκα και Μασούρα, όμως αυτή η κίνηση δεν φάνηκε ούτε απέδωσε ποτέ.

Η υποδεέστερη ποιοτικά ομάδα του γάλλου προπονητή Σανιόλ, βολεύτηκε από την αγωνιστική αυτή ισορροπία, σ΄έναν κακό ποιοτικά αγώνα συνολικά, όπως και ειδικά για την Ελλάδα. Επίσης, επιμείναμε να απειλούμε από δεξιά, με τον φορμαρισμένο Μασούρα, χωρίς καμία τελική πάντως, ούτε εντός ούτε εκτός εστίας.

Το σενάριο των πέναλτι είναι πάντοτε “τζόγος”, γι΄ αυτό η καλύτερη ομάδα οφείλει να τελειώνει τη δουλειά νωρίτερα. Οι διεθνείς ήταν αυτή, η πιο καλή ομάδα, όμως δεν έδειξε πνευματικά αποτελεσματική, κατά συνέπεια ούτε αγωνιστικά.

Δημιουργικά, στη διάρκεια της υπεροχής της, η Ελλάδα απείλησε σοβαρά πρώτη φορά με σουτ του Τάσου Μπακασέτα στην παράταση (100′) και για δεύτερη και τελευταία φορά με κεφαλιά του Μαυροπάνου (102′) που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της Γεωργίας.

Η όχι καλή ψυχολογία των διεθνών φάνηκε στα πρόσωπα και τις αντιδράσεις τους στη διαδικασία από την άσπρη βούλα. Το είδαμε στις αντιδράσεις του Μπακασέτα και του Γιακουμάκη, όταν δεν κατάφεραν να σκοράρουν, όπως και ακόμη περισσότερο όταν σκόραρε ο Μασούρας! Δεν είχε τη δύναμη ούτε να χαμογελάσει…

Υπήρξαν παίκτες που ξεχώρισαν, όπως ο Χατζηδιάκος, ο Μάνταλος, ο Κουρμπέλης, ο Τσιμίκας και γενικά οι περισσότεροι προσπάθησαν πολύ. Δεν παρουσιάσαμε πάντως συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο θα “άνοιγε” η αντίπαλη άμυνα. Έλειψε το “καθαρό” μυαλό, η συγκέντρωση, οι ποιοτικές επιλογές ενώ έγιναν και δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω προβλημάτων του Κουρμπέλη και του Μπάλντοκ.

Όταν η Ελλάδα έπαιρνε στο παρελθόν μεγάλους αγώνες, με το περίφημο σενάριο του ενός γκολ, εκτός από ικανούς εκτελεστές είχε ακόμη καλύτερους πασέρ! Ο Φώτης Ιωαννίδης στην Τιφλίδα δεν δέχθηκε ούτε μία φορά καλή πάσα, ώστε να κληθεί να την αξιοποιήσει.

Την ίδια ώρα ο περίφημος Κβαρατσχέλια δεν κατάφερε να απειλήσει την ελληνική άμυνα και ηττήθηκε σχεδόν σε όλες τις μονομαχίες με τους έλληνες αντιπάλους του. Μας φόρτωσε όμως με κάρτες νωρίς, κάτι που μεγάλωσε τον φόβο να ανοίξουμε τις γραμμές μας.

Τώρα, για να τα λέμε όλα. Μακριά από εμάς ο μηδενισμός της ομάδας και η απαξίωση προπονητή και παικτών. Η Εθνική έχει χτιστεί σε σωστές βάσεις και μπορεί να ξεκινήσει, όχι από την αρχή αλλά από το σημείο που σταματά τώρα, την επόμενη προσπάθεια, που έχει να κάνει με την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Μαρτσίνιακ έκανε μία σεμιναριακού επιπέδου διαιτησία, πιστοποιώντας πως αυτή την στιγμή είναι ο καλύτερος ρέφερι στον κόσμο.

Η διαδικασία των πέναλτι

Κοτσορασβίλι: 1-0
Μπακασέτας: Απόκρουση Μαμαρντασβίλι
Νταβιντασβίλι: 2-0
Μασούρας: 2-1
Μικαουτάτζε: Άουτ
Μπουχαλάκης: 2-2
Ντβάλι: 3-2
Γιακουμάκης: Άουτ
Κβεκβεσκίρι: 4-2

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Μπάλντοκ (61′ Ρότα), Χατζηδιάκος(106′ Ρότα), Μαυροπάνος, Μάνταλος(98′ Μπουχαλάκης), Κουρμπέλης(67′ Σιώπης), Μπακασέτας, Πέλκας(61′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας, Ιωαννίδης(91′ Γιακουμάκης).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ