Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌμιλος ΔΕΗ: Το πλάνο για να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην Ν.Α. Ευρώπη-...

Όμιλος ΔΕΗ: Το πλάνο για να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην Ν.Α. Ευρώπη- Οι πράσινοι στόχοι

Τους επόμενους στόχους της, περιέγραψε για την τριετία 2024-2026 στους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας, την Τρίτη, στο ξενοδοχείο Mayfair στο Λονδίνο ο Όμιλος ΔΕΗ, έχοντας, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, ως πυλώνες μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Στόχος της διοίκησης, όπως αναφέρεται, είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ένας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA €3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

Σήμερα, το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 10,7GW, εκ των οποίων το 43% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας φτάνει τις περίπου 20,6TWh. Στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση σε Ελλάδα και Ρουμανία ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.

Επίσης, ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το 2023, το επαναλαμβανόμενο EBITDA του ομίλου ΔΕΗ σε επίπεδο pro forma ανήλθε σε €1,5 δισ., ενώ ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους €2,8 δισ.

Που έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει τους καταναλωτές

Τα υγιή οικονομικά του,  όπως αναφέρεται,  επιτρέπουν στον Όμιλο ΔΕΗ να βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές και να στηρίζει τους πελάτες της. Η ΔΕΗ συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με συνεισφορά συνολικού ύψους περίπου €3 δισ. μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της  έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για την δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι στόχοι για το 2026 και το 2030

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.

Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.

To EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει στα €2,3 δισ. το 2026 από €1,5 δισ. το 2023. Ο στόχος για EBITDA αναπροσαρμόζεται σημαντικά προς τα επάνω από τα €1,7 δισ. του προηγούμενου business plan για το 2026. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις ΑΠΕ, την εμπορία και τις νέες δραστηριότητες.

Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κυρίως προς τις ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 44% της περιόδου 2024-2026. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, το καθαρό χρέος του ομίλου δεν θα υπερβεί το όριο του 3,3Χ/ΕΒΙΤDA, παραμένοντας χαμηλότερα από τον πήχυ του 3,5Χ/ΕΒΙΤDA που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου.

Για το 2030, οι προοπτικές του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπουν περαιτέρω σημαντική αύξηση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα €3 δισ., διπλασιάζοντας την σημερινή λειτουργική κερδοφορία.

Το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται συνεχώς εντός της τροχιάς μείωσης βάσει του Προτύπου Net Zero του Science Based Targets initiative (SBTi).

Πως θα καταφέρει η ΔΕΗ να επιτύχει τους υψηλούς στόχους

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η στρατηγική του νέου Ομίλου ΔΕΗ έχει στον πυρήνα της ένα ολοκληρωμένο, ομιλικό, μοντέλο γύρω από το οποίο αναπτύσσονται και συνεργάζονται οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής, δηλαδή η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η ανάπτυξη ενός πράσινου και ανθεκτικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και ο εκμοντερνισμός των δικτύων διανομής.

Λειτουργώντας, πλέον, ως ένας όμιλος σε περισσότερες από μία χώρες και με περισσότερα από ένα αντικείμενα, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ αλλάζει προοπτική και συμπεριλαμβάνει το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο.

Έτσι, ο στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στην Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο Όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030..

Παράλληλα, αναπτύσσεται νέα δυναμική με δυνατότητα να δημιουργήσει αξία από τον ενεργειακό διάδρομο στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επέκταση στη Ρουμανία, καθώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο  ΑΠΕ φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων, μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας π.χ. σε συστήματα, άδειες κλπ. Ο Όμιλος υπολογίζει το ύψος των συνεργειών σε περίπου €50 εκατ. ετησίως.

Οι ΑΠΕ

Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1GW από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος  2,8GW. Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωράει δυναμικά και μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Έτσι, το 2026 ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019.

Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΔΕΗ δημιουργεί λύσεις ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης, όταν δεν επαρκεί η παραγωγή από ΑΠΕ.

Όσον αφορά στα δίκτυα διανομής, ο Όμιλος  ΔΕΗ κατέχει μέσω της θυγατρικής του, ΔΕΔΔΗΕ, το 100% στην Ελλάδα ενώ στη Ρουμανία κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει σημαντικά στον εκμοντερνισμό των δικτύων για να πετύχει υψηλά ποσοστά αυτοματοποίησης λειτουργιών. Οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής μεταξύ 2024-2026 θα είναι αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, στηρίζοντας την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ