Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Κρίσιμο το «δέσιμο» της περιοχής των 1.350 μονάδων

Χρηματιστήριο: Κρίσιμο το «δέσιμο» της περιοχής των 1.350 μονάδων

Μπροστά στο κρίσιμο στοίχημα της κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, από την έκβαση του οποίου θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια. Είναι ένα στοίχημα που αν η αγορά το κερδίσει, τότε θα απελευθερωθεί από τεχνικής και ψυχολογικής πλευράς και θα κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση προς τον στόχο των 1.400 μονάδων.

Χθες έγιναν σφοδρές μάχες αγοραστών και πωλητών στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που εκτόξευσε το τζίρο κοντά στα 110 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε εναλλαγές προσήμου αρκετές μετοχές σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Μάλιστα, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από πολλά χρόνια που στο 95% της διάρκειάς της ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύτηκε πάνω από το όριο των 1.350 μονάδων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη διαφαινόμενη κατοχύρωση και αυτών των επιπέδων.

Το κλείσιμο έγινε στις 1.353,14 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά 10ετίας οπότε μένει να δούμε σήμερα και προσεχώς αν η αγορά θα υπερκεράσει με ασφάλεια αυτά τα επίπεδα. Πρόκειται για καθοριστική μάχη, καθώς θα απελευθερώσει τεχνικά το Χ.Α. και θα ελκύσει σταδιακά νέα κεφάλαια στην αγορά.

Οι long ως φαίνεται έχουν το πλεονέκτημα και λόγω της επικαιρότητας, όμως απαιτούνται νέα κεφάλαια που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις. Άλλωστε, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε πως η αγορά προέρχεται από εξαιρετικά μεγάλα κέρδη από το 2023, όπου δεκάδες μετοχές όλων των αποχρώσεων έκλεισαν με άνοδο από 30% έως 150%, κάτι καθόλου συνηθισμένο για μια αγορά, οπότε το δέλεαρ της αποκόμισης κερδών είναι πολύ μεγάλο.

Έως τώρα, το 2024, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 4,64%, ο FTSE 25 κερδίζει 5,70%, o Mid Cap είναι στο +1,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 7,64%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ