Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟλυμπιακός- Άστον Βίλα 2-0: Ιστορική πρόκριση στον τελικό του Conference League!

Ολυμπιακός- Άστον Βίλα 2-0: Ιστορική πρόκριση στον τελικό του Conference League!

Ο Ολυμπιακός γιορτάζει, το ίδιο και το ελληνικό ποδόσφαιρο! Οι πειραιώτες προκρίθηκαν απόψε (9/05) στον τελικό του Conference League! Μία ιστορική πρόκριση, με νίκη 2-0 κόντρα στη σπουδαία Άστον Βίλα. Στις 29 Μαϊου στην Αθήνα και την Opap Arena, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή του πρόκληση κόντρα στη Φιορεντίνα.

Στην πρώτη ρεβάνς που έδωσε εφέτος στη νοκ αουτ φάση της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός στην έδρα του, ο Ελ Κααμπί ήταν ξανά ο μεγάλος πρωταγωνιστής, σκοράροντας και τα δύο γκολ! Πέντε συνολικά στα δύο παιχνίδια, μετά τη 4-2 του πρώτου αγώνα στο Μπέρμπινγχαμ.

Ο εξολοθρευτής με αγγελικό πρόσωπο έφτασε τα 32 γκολ στο σύνολο εφέτος, όσα κι ο Αλέξης Αλεξανδρής το 2001/02.

Σε εκπληκτική ατμόσφαιρα στο Γ.Καραϊσκάκης, 30.000 κόσμος πανηγύριζε, με δάκρυα, βλέποντας το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Έτσι, 20 χρόνια μετά την εθνική μας ομάδα στο Euro του 2004, η Ελλάδα έχει έναν ακόμη τελικό, χάρη σε ένα τεράστιο προπονητή, που δημιούργησε μέσα σε τρεις μήνες μια σπουδαία ομάδα.

Ο Μεντιλίμπαρ δήλωσε ευτυχισμένος: “Πίστευα στην ομάδα. Ήξερα τις δυνατότητές μας και ότι μπορέσαμε να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια. Η Άστον Βίλα ήταν μια ομάδα που μας ταίριαζε. Υπέφερα στον πάγκο, αλλά πίστευα στην ομάδα και το ίδιο έκαναν και οι παίκτες μας”.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από τα προκριματικά της Ευρώπης πριν εννέα μήνες και κατάφερε να φτάσει έως το τέλος. Η ιστορία ολοκληρώθηκε απόψε με το Βαγγέλη Μαρινάκη να αναρωτιέται φωναχτά: “Έχετε καταλάβει τι έγινε απόψε;“.

Ο Ελ Κααμπί στο 10ο λεπτό άνοιξε το σκορ, με τους “ερυθρόλευκους” να δίνουν παράσταση νίκης, με αποφασιστικότητα από την πρώτη πάσα της βραδιάς. Η αντεπίθεση ξεκίνησε από την τρομερή αλλαγή παιχνιδιού του Φορτούνη στον Ποντένσε. Αυτός την έφερε στη συνέχεια στον Τσικίνιο, η άμυνα της Βίλα κόβει προσωρινά, αλλά ο Πορτογάλος παίζει στην πλάτη του τον Κίνι. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού την έστειλε ιδανικά στον Ελ Κααμπί, ο οποίος με πλασέ σκόραρε για το 1-0.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε όπως το είχε σχεδιάσει ο Μεντίλιμπαρ. Πολύ σημαντικό ότι βρήκε γρήγορο γκολ, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει νωρίς τη διαφορά στο συνολικό σκορ. Με αυτό τον τρόπο μπλόκαρε τους φιλοξενούμενους, που επεδίωξαν να κυριαρχήσουν από το ξεκίνημα.

Αναμενόμενα, προέκυψαν καλές φάσεις από τους άγγλους στη συνέχεια. Όμως η ομάδα του Πειραιά ήταν συγκεντρωμένη και κράτησε ανέπαφη την εστία της. Στοιχείο που επιβεβαίωσε την πνευματική ετοιμότητα των παικτών του Ολυμπιακού.

Ο βάσκος προπονητής άλλωστε την παραμονή του αγώνα είχε δηλώσει πως όταν καλείσαι να νικήσεις μία τόσο καλή ομάδα θα πρέπει να τη σταματήσεις εκμεταλλευόμενος τα δικά σου ποιοτικά στοιχεία και όχι να επιδιώξεις να την ανταγωνιστείς στους δικούς της καλούς τομείς.

Ο Ολυμπιακός μετά το 1-0 του Α΄μέρους απείχε μόλις 45 λεπτά για να γράψει ιστορία. Πολλές λανθασμένες πάσες στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους από τους φιλοξενούμενους, που έδειχναν να τα έχουν χαμένα…

Καθοριστική και πάλι η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, με τους Ιμπόρα, Έσε και Τσικίνιο, συν τον Φορτούνη όπως πάντα. Η δική τους ποιότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο, σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Ανασταλτικά με κοψίματα, στον αέρα και με τάκλιν, όπως και στο ρυθμό με το ποσοστό κυκλοφορίας της μπάλας που μπορούσε να έχει ο Ολυμπιακός κόντρα τη Βίλα.

Ο Ιμπόρα ήταν για ακόμη μία φορά εκπληκτικός στη λειτουργία της ενδεκάδας. Δικαιώνοντας τον προπονητή Μεντιλίμπαρ, που έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν θεωρηθεί τελειωμένοι.

Οι παίκτες του Ουνάϊ Έμερι δεν είχαν καταφέρει όχι μόνο να βρουν ρυθμό αλλά ούτε καν να συγκεντρωθούν, κάτι που φάνηκε σε μία απλή φάση στο 65΄όταν ο Ιρεγκμπουνάμ μόνος του στη μεσαία γραμμή έβγαλε τη μπάλα πλάγια!

Ο Ολυμπιακός περίμενε με υπομονή να βγάλει αντεπιθέσεις και το έκανε σε μία φάση που τελείωσε με σουτ του Μασούρα, αλλά και με το δεύτερο γκολ του Ελ Κααμπί με προσωπική ενέργεια στο 81΄, που ελέγχθηκε στο VAR και δεν ήταν οφ σαϊντ. Ήταν από ασίστ του Τζολάκη…

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Κίνι (77΄Αποστολόπουλος), Ιμπόρα (73΄Όρτα), Έσε, Φορτούνης, Τσικίνιο, Ποντένσε (64΄Μασούρας), Ελ Κααμπί.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ