Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι τράπεζες ξανά στο «τιμόνι» του Χ.Α. - Ράλι +7,67% το διήμερο...

Οι τράπεζες ξανά στο «τιμόνι» του Χ.Α. – Ράλι +7,67% το διήμερο από την Εθνική

Τη δέκατη ανοδική συνεδρίαση στις δώδεκα τελευταίες από τις 16 Απριλίου πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγοραστές έχουν τον απόλυτο έλεγχο του momentum και οδηγούν δείκτες και μετοχές σε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα, ποντάροντας εκ νέου την κερδισμένη ρευστότητα σε νέους πρωταγωνιστές.

Η εικόνα της αγοράς είναι κάτι παραπάνω από άριστη, κάτι που πιστοποιεί και το ποιοτικό στοιχείο της αύξησης των συναλλαγών που χθες εκτοξεύτηκε στα 210,58 εκατ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τριάντα συνεδριάσεων, από τα μέσα Μαρτίου.

Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να επιστρέφει για τα καλά, καθώς χθες διακίνησε πάνω από το 50% των συνολικών συναλλαγών φτάνοντας τα 106,2 εκατ. ευρώ, με τις Εθνική και Πειραιώς να δεσπόζουν με 37,3 και 31,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο αυτές τράπεζες ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου τη Μ. Εβδομάδα, ενώ στις 16 Μαΐου παίρνουν σειρά οι Eurobank και Alpha Bank.

O κλάδος παρουσιάζει καλή εικόνα, ετοιμάζεται να δώσει μέρισμα μετά από 15 άγονα χρόνια, ενώ το ιδιαίτερο momentum το οποίο βρίσκεται έρχεται να «σφραγίσει» το μπαράζ των θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους κύρους, όπως Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan και Jefferies που τις τελευταίες ημέρες ανέβασαν περαιτέρω τις προσδοκίες τους για τον κλάδο, αυξάνοντας τις τιμές – στόχους.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά οκτώμισι ετών και στις 1.276,67 μονάδες, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να είναι στις 25 Νοεμβρίου 2015. Στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 16 Απριλίου, ο τραπεζικός δείκτης κλείνει ανοδικά στις εννέα, έχοντας αντίδραση σε ποσοστό 9,93%, ενώ πλέον από την αρχή του 2024 ενισχύεται σε ποσοστό +20,26%.

Leader η Εθνική

Παράλληλα, σε νέα υψηλά οκτώμισι και πλέον ετών έκλεισαν οι Εθνική και Eurobank, με την πρώτη να κυριαρχεί σε τζίρους και αποδόσεις. Στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου τη Μ. Πέμπτη έκλεισε με ράλι +3,31%, ενώ χθες οδηγήθηκε στο +4,23%, που σημαίνει ότι το διήμερο αυτό ενισχύεται κατά 7,67%, όσο καμιά άλλη μετοχή του Large Cap.

Η Εθνική μετά το placement του περασμένου φθινοπώρου έχει συμπεριφορά leader στην αγορά, ενώ δημοσίευσε εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου, με αύξηση οργανικών κερδών μετά φόρων κατά +45% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 358 εκατ. ευρώ. Επίσης, η διοίκηση γνωστοποίησε πως το 30% των καθαρών κερδών θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους.

Επίσης, πολύ πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε BBB (low), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, μετά τον πολυετή μαύρο κύκλο της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Πλην της Εθνικής, χθες ξεχώρισαν στο ταμπλό του Χ.Α. οι μετοχές του ομίλου Viohalco με τη Cenergy Holdings να κερδίζει 4,37% με κλείσιμο στα 8,35 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, η ElvalHalcor ενισχύθηκε κατά 3,70% και η μητρική κατά 3,60%.

Σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τα 30 ευρώ έκλεισε η Τιτάν, στα 30 ευρώ έκλεισε η Jumbo που είναι νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ μετά από περίπου τριάμισι μήνες η Mytilineos έκλεισε πάνω από τα 39 ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από το δικό της ρεκόρ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ