Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτον MSCI Standard Greece εισήλθε η μετοχή της Eurobank

Στον MSCI Standard Greece εισήλθε η μετοχή της Eurobank

Θετική εξέλιξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς αυξάνεται η εκπροσώπησή της στους διεθνείς δείκτες της Morgan Stanley Capital International, καθώς η μετοχή της Eurobank εισήλθε στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Η προσθήκη βεβαίως ήταν αναμενόμενη και προεξοφλημένη από την αγορά, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να ελκύσει εισροές κεφαλαίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ από παθητικά funds και χαρτοφυλάκια που επενδύουν με μπούσουλα αυτούς τους δείκτες. Οι αλλαγές στο δείκτη θα τεθούν σε ισχύ στις 27 Μαΐου, που σημαίνει ότι μέχρι αυτή την ημερομηνία έχουν περιθώριο τα παθητικά funds να προσαρμόσουν ανάλογα τα χαρτοφυλάκιά τους, ανοίγοντας θέσεις στη μετοχή της Eurobank.

H χώρα μας, υποβαθμίστηκε στους συγκεκριμένους δείκτες τη 10ετία της χρεοκοπίας και των μνημονίων και από τις οκτώ μετοχές που απάρτιζαν το δείκτη MSCI Standard Greece, πλέον είχαν μείνει μόνο τρεις, (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), ενώ με την προσθήκη της Eurobank γίνονται τέσσερις.

Η ελληνική αγορά από το 2013 που υποβαθμίστηκε από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, έχασε σταδιακά αρκετές θέσεις μετοχών σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες, που λειτουργούν ως μπούσουλας για πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Έτσι, η τωρινή αλλαγή ρότας, ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη και ασφαλώς δείχνει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει» σταδιακά στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.

Μολονότι τα κριτήρια του διεθνούς οίκου για την ένταξη μετοχών στους δείκτες είναι σύνθετα, ένα από τα κυρίαρχα είναι η κεφαλαιοποίηση, κριτήριο που η Eurobank πληροί και με το παραπάνω, καθώς αποτιμάται πάνω από 3 δισ. ευρώ, έχοντας με διαφορά την υψηλότερη στον κλάδο και την τέταρτη μεγαλύτερη σε όλο το Χ.Α. πίσω από τις Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ.

Μια ακόμη αναμενόμενη αλλαγή ήταν η διαγραφή της μετοχής της Τρ. Πειραιώς από το δείκτη MSCI Small Cap, καθώς πλέον η τράπεζα, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2 δισ. ευρώ και είναι μέσα στις δέκα μεγαλύτερες της ελληνικές αγοράς, κάτι που επιβάλλει τη διαγραφή από το δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του διεθνούς οίκου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ