Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι εκλογές, ο Ανδρουλάκης και η συρρίκνωση του τζίρου στο Χρηματιστήριο

Οι εκλογές, ο Ανδρουλάκης και η συρρίκνωση του τζίρου στο Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα των αρχών του έτους, όταν η αγορά υπολειτουργούσε καθώς εκείνο το διάστημα απέχουν παραδοσιακά τα ισχυρά χαρτοφυλάκια προσγειώθηκε χθες Πέμπτη ο τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ότι η αγορά προσμετρά το πολιτικό – κυβερνητικό ρίσκο, βλέποντας – σε πρώτη φάση – αδιέξοδο.

Από τα 110 και τα 120 εκατ. ευρώ έως πρόσφατα, την Τετάρτη οι συναλλαγές έπεσαν κατακόρυφα στα 76,2 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Πέμπτη συρρικνώθηκαν περαιτέρω πέφτοντας στα 66,2 εκατ. ευρώ, που είναι η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 53 συνεδριάσεων, με την αμέσως προηγούμενη να είναι στις 5 Ιανουαρίου!

Μολονότι και στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφεται μια μίνι… ανακωχή «εχθροπραξιών» με μείωση πρωτοβουλιών, η συρρίκνωση στην ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη σημειολογία και αποδίδεται στις πολιτικές εξελίξεις. Η πτώση τζίρου ήρθε στην πρώτη συνεδρίαση μετά την οριστικοποίηση από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας εκλογών, οπότε η αγορά, έχοντας έναν ορίζοντα πλέον, κάνει στάση για επανεκτίμηση δεδομένων.

Παράλληλα, ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη ο οποίος έδειξε μηδενική διάθεση σύγκλισης, κάτι που επίσης προσμετρά η αγορά, διαβλέποντας πολιτικό – κυβερνητικό ρίσκο προσεχώς και αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές προτιμούν να κρατήσουν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση.

Σε αυτή τη φάση, η αγορά βλέπει αδυναμία σύγκλισης της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα φαίνεται πως υπάρχει δυστοκία για τη δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Άρα, αυτό που προεξοφλεί το Χ.Α. είναι τουλάχιστον τρεις – τέσσερις μήνες αβεβαιότητας, εν μέσω αυξημένης τοξικότητας που θα μεταθέσει το focus από την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο, στην πολιτική – κούφια – εσωστρέφεια.

Παράλληλα, η αγορά φοβάται «πάγωμα» ή καθυστέρηση διαφόρων projects που είναι σε εξέλιξη ή βρίσκονται υπό υπογραφή, σε μια συγκυρία που σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρχει οργασμός διεργασιών σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και κάτι που φαινόταν σχεδόν σίγουρο, δηλαδή μια καθαρή επικράτηση της παράταξης που είναι και τώρα στην κυβέρνηση, πλέον έχει αρχίσει και τίθεται εν αμφιβόλω, ή τουλάχιστον έχει θολώσει αρκετά το εκλογικό και δημοσκοπικό της momentum.

Αυτό μεταφράζεται ασφαλώς σε κάποια ανησυχία για το ποιες θα είναι οι συνθήκες στην αγορά την επόμενη των εκλογών, πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί, τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές και αν και αυτές μπορέσουν να δώσουν βιώσιμη κυβέρνηση. Άλλωστε, θυμίζουμε πως ένας εκ των ισχυρών καταλυτών που «τράβηξαν» το ράλι της αγοράς το πρώτο δίμηνο του 2023 αλλά και το πεντάμηνο από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Φεβρουαρίου, ήταν η πολιτική σταθερότητα και η απουσία πολιτικού ρίσκου και κυβερνητικού αδιεξόδου. Αυτό, μετά το δυστύχημα, άλλαξε…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ