Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε… bonus την αναβάθμιση της S&P, πλώρη για νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο

Με… bonus την αναβάθμιση της S&P, πλώρη για νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο

Τη θετική έκπληξη και την – εκτός προγράμματος – αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s καλείται να αποτιμήσει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας την ευκαιρία να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί με μεγαλύτερη ισχύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Η αναβάθμιση του οίκου είναι κάτι που δεν είχε προεξοφληθεί από την αγορά, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την υποδομή που θα έχει από τους επενδυτές, σε μια συγκυρία με θετικό γενικά momentum. Ο Γενικός Δείκτης πρόσφατα υπερέβη τις 900 μονάδες, την περασμένη εβδομάδα διόρθωσε ελεγχόμενα έως το όριο των 870 μονάδων, ενώ την Παρασκευή επανήλθε πλησίον αυτού του ορίου, με κλείσιμο στις 899,58 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας.

Έτσι, από σήμερα η αγορά καλείται να αποτιμήσει την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει κίνηση κατοχύρωσης των 900-910 μονάδων με στόχο τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου που ήταν στην περιοχή των 950 μονάδων.

Η αγορά έβγαλε με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αλλά και το μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, ψηφίστηκε η ΑΜΚ στην Ελλάκτωρ, έχει αποκτήσει βάθος μέσω αύξησης των συναλλαγών, υπάρχει πολύ μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα, η οικονομία σταδιακά ανοίγει όπως και ο τουρισμός, ενώ η χώρα ετοιμάζει τους μηχανισμούς για να απορροφήσει τα σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για το τέλος του Απριλίου, ο μήνας είναι και αυτός θετικός, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 3,99%, ο FTSE 25 κερδίζει 4,87%, ο Mid Cap είναι στο +6,36% και ο τραπεζικός δείκτης στο +10,23%. Βεβαίως, μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα οπότε δεν αποκλείεται να δούμε περιορισμό των συναλλαγών, κάτι που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα τέτοιες ημέρες, τουλάχιστον από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Επιτυχές το crash test ρευστότητας

Η αγορά έβγαλε με επιτυχία το κρίσιμο crash test μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας ότι σταδιακά αποκτά βάθος και μπορεί να «σηκώσει» τόσο αυξήσεις κεφαλαίου, όσο και μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις. Μέσα σε δύο ημέρες η αγορά «βρήκε» κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ για την ΑΜΚ της Πειραιώς και για το μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, συνεχίζοντας το κρεσέντο του Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι το μήνα Μάρτιο η αγορά μπόρεσε και σήκωσε με χαρακτηριστική ευκολία τα μεγάλα ομόλογα των ΔΕΗ και Motor Oil πετυχαίνοντας μάλιστα υπερκαλύψεις έξι και πέντε φορές αντίστοιχα.

Ποιοι παράγοντες είναι υπέρ των long

Πέρα από την αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s, υπάρχει μια σειρά καταλυτών, ειδήσεων και εξελίξεων που στηρίζουν τους long στο Χ.Α. και αυτός ήταν ο λόγος της ταχύτατης επιστροφής του Γ.Δ. από τις 870 στις 900 μονάδες μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις.

Οι εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων, οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της οικονομίας από αρχές Μαΐου, η επίσπευση των εμβολιασμών με αφορμή το άνοιγμα τουρισμού και εστίασης, η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς και η σημαντική υπερκάλυψη του ομολόγου της Μυτιληναίος, ήταν γεγονότα που συνδυαστικά στήριξαν την αγορά.

Το άνοιγμα εστίασης και τουρισμού – φαίνεται πως συμβάλει στην καλυτέρευση του κλίματος με την αγορά να προεξοφλεί πιο γρήγορη μετάβαση στην ομαλότητα. Θυμίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ο κεντρικός καταλύτης και το κύριο βαρόμετρο της ελληνικής οικονομίας, οπότε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της χρονιάς διασωθεί, τόσο το καλύτερο για όλους.

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έγινε με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών επενδυτών και όπως και να ‘χει δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η Πειραιώς Financial πλέον γυρίζει σελίδα έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά, ενώ η μετοχή, μετά από ένα διάστημα ισχυρότατων πιέσεων, αντέδρασε την Παρασκευή (+13,07%) με ισχυρό όγκο.

Ο όμιλος Μυτιληναίου πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη κοντά τέσσερις φορές στο «πράσινο» ομόλογο με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,25%. Το ομόλογο ήταν κάτω από την «ομπρέλα» του ESG, δηλαδή από το τρίπτυχο του δείκτη βιωσιμότητας με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Στην Ελλάκτωρ, η αγορά επικρότησε τη λύση του Γόρδιου Δεσμού με τη διαμάχη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και καύσιμα για την εξυγίανση με στόχο την επάνοδο του μεγάλου ομίλου στην κερδοφορία. Η μετοχή αντέδρασε με ράλι +14,64% την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 3,09%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ