Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε σημαντικά κέρδη βγήκε ο Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο

Με σημαντικά κέρδη βγήκε ο Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο

Σημαντικά ήταν τα κέρδη που κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο και το μήνα Φεβρουάριο, καθώς μετά το +10,01% του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε εκ νέου κατά 10,41% το μήνα που έφυγε, οπότε η συνολική απόδοση το δίμηνο ανέρχεται στο +21,45%, που φέρνει το Χ.Α. στις πρώτες θέσεις των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως.

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε το Φεβρουάριο κατά 11,11% ενώ το δίμηνο κερδίζει 21,17%, ο Mid Cap έδειξε σημάδια κόπωσης έχοντας άνοδο μόλις 4,27% το Φεβρουάριο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε νέο ράλι +20,25% το Φεβρουάριο, ανεβάζοντας την απόδοση το 2023 στο +45,18%.

Παράλληλα, ο Φεβρουάριος ήταν ο καλύτερος από πλευράς συναλλαγών μήνας των τελευταίων ετών, καθώς ο συνολικός τζίρος που διακινήθηκε στις 19 συνεδριάσει ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσες συναλλαγές του μήνα ανήλθαν στα 133,6 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ πολλών ετών.

Ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της επίδοσης ασφαλώς έπαιξε το χθεσινό rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, καθώς στο Χ.Α. διακινήθηκαν συναλλαγές 377,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 253,7 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες και μετά τις 17:00 μ.μ.!

Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι σημαντικές εισροές στη μετοχή της Motor Oil που από σήμερα αποτελεί μέλος του MSCI Standard Index, κάτι που έφερε χθες εκτόξευση συναλλαγών αξίας 158 εκατ. ευρώ. Πολλά σημαντικά χαρτοφυλάκια και παθητικά funds, όπως ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο, βάσει καταστατικού, επενδύουν μόνο σε μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI και FTSE Russell, οπότε αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική για την Motor Oil καθώς διεθνοποιεί περαιτέρω το μετοχολόγιό της.

Παράλληλα είναι θετικό για όλη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς αυξήθηκε η βαρύτητά της κατά 0,22% στο δείκτη αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), εξού και οι χθεσινές εισροές σε αρκετές μετοχές, πλην της Motor Oil. Μέχρι τις δημοπρασίες χθες στο Χ.Α. είχε διακινηθεί τζίρος 123,92 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ξεπέρασε τα 377 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές κινήσεις έγιναν σε μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή με 35 εκατ. ευρώ τζίρο, Εθνική με 27 εκατ. ευρώ τζίρο, Πειραιώς με 25 εκατ. ευρώ (αν και δεν συμμετέχει στον MSCI Standard Index), ΟΤΕ με 20,3 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 19,5 εκατ. κ.ο.κ.

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές ποντάρουν στο ενδεχόμενο άμεσης ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, είτε την άλλη Παρασκευή 10 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS, είτε την Παρασκευή 21 Απριλίου από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor’s.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ