Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί «συρρικνώθηκε» το spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά

Γιατί «συρρικνώθηκε» το spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά

Μπορεί η Moody’s να μην προχώρησε στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να μην βελτίωσε καν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διατηρώντας τον χαρακτηρισμό «σταθερές», αυτό όμως δεν εμπόδισε την περαιτέρω συρρίκνωση του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό.

Από την Παρασκευή –αλλά και σήμερα το πρωί- οι αναλυτές ψάχνουν να βρουν πότε ήταν η τελευταία φορά που περιορίστηκε το spread στις 82-84 μονάδες. Προφανώς χρειάζεται να πας πολύ πίσω στον χρόνο –αρκετά πιο πίσω από το μακρινό 2008- και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεις αντίστοιχη τιμή. Προς το παρόν, το «ταμπλό» γράφει ως χαμηλή τιμή τις 83,05 μονάδες της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2024.

Ενδοσυνεδριακά, σήμερα, πέσαμε και στις 82 μονάδες. Όσο για το υψηλό, κανείς δεν θέλει να το θυμάται: στο διάστημα από τις 30 Μαρτίου 2015 μέχρι και τις 19 Μαρτίου 2024, η διαφορά στις αποδόσεις των δύο ομολόγων είναι ανέλθει μέχρι και στις 1965,5 μονάδες, υψηλό που σημειώθηκε την αποφράδα ημέρα της 8ης Ιουλίου του 2015 όταν, με κλειστές τις τράπεζες, η χώρα κινδύνεψε να χάσει και την Ευρωζώνη.

Μπορεί λόγω Moody’s να διαψεύστηκαν οι προσδοκίες όμως οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ο ελληνικός διαχειριστής του δημοσίου χρέους προγραμματίζει σειρά ενεργειών που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επίσης, μπορεί να μην αμφισβητείται πλέον η δυνατότητα της χώρας να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,9%, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και πάλι θα είμαστε μεταξύ των πρωταγωνιστών της Ευρώπης με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και για φέτος. Μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την γερμανική οικονομία; Μάλλον όχι διότι είναι πολύ πιθανό ότι φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ