Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMytilineos: Ο κλάδος της μεταλλουργίας βγαίνει περαιτέρω στο προσκήνιο

Mytilineos: Ο κλάδος της μεταλλουργίας βγαίνει περαιτέρω στο προσκήνιο

Έχοντας το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη πλέον, με τη ζήτηση για αυτό το «πράσινο» μέταλλο να μεγαλώνει διαρκώς, αλλά και κάνοντας μεγάλο άνοιγμα το 2023 στο Βωξίτη μετά την εξαγορά της Imerys Βωξίτες στην Ελλάδα αλλά και του μεγάλου κοιτάσματος του ίδιου μετάλλου στη Γκάνα, ο όμιλος Mytilineos πλέον γίνεται ακόμη πιο ισχυρός και στη μεταλλουργία.

Έτσι λοιπόν, στη φετινή χρήση, ο τομέας της μεταλλουργίας θα κοντράρει τον τομέα της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών από πλευράς επιδόσεων στον όμιλο. Αυτό τόνισε σε χθεσινή συνάντηση με Έλληνες και ξένους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές απέφυγαν τις εκτενείς αναφορές λόγω και του «informal» χαρακτήρα της συνάντησης, τα κύρια σημεία που επικεντρώθηκαν είναι:

  • Η δύναμη των συνεργιών της Mytilineos, η οποία αποτελεί και το σημαντικό της πλεονέκτημα της έναντι του ανταγωνισμού
  • Η αυξανόμενη παρουσία της εταιρείας στο κομμάτι των δικτύων και οι σημαντικές προοπτικές στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία νέα MRES
  • Το ισχυρό outlook για τη δραστηριότητα του αλουμινίου, σε μια χρονιά που σηματοδοτεί τη «νέα εποχή» με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται πλέον από την Protergia
  • Πιθανές εξαγορές στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνοποίησης της εταιρείας.

Axia: Η ΑΧΕ αναφέρει πως ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ενέργειας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξυγίανση της προσφοράς, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς. Όσον αφορά τη Mytilineos, διαθέτει αποδοτική παραγωγή, με τη νέα μονάδα 826MW να τίθεται σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, η Mytilineos έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στην προμήθεια φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και εξετάζει τις ενέργειές της στην περιοχή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συζήτησε επίσης την ανάγκη επέκτασης και ανανέωσης των δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη μετάβαση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο όμιλος έχει ενδιαφέρον και εμπειρία στον τομέα αυτό.

Alpha Finance: Υπογραμμίζει πως οι καθετοποιημένες εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της αγοράς στις αγορές ενέργειας. Ο κ. Μυτιληναίος, επανέλαβε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στις δυνατότητες διασύνδεσης/δικτύου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού για την εταιρεία. Ο τομέας των μετάλλων της αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει αξιοσημείωτα ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν ακόμη και με τις επιδόσεις του τομέα των ΑΠΕ.

Eurobank Equities: Η διοίκηση του ομίλου εστίασε στις προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση, τα οφέλη από τη διαμόρφωση των λειτουργιών και τις δυνατότητες των έργων ανάπτυξης του δικτύου. Η διοίκηση τόνισε επίσης τις σημαντικές συνέργειες εντός του ομίλου. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2024, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κερδοφορία θα είναι βιώσιμη.

Optima Bank: Η Mytilineos εστιάζει στην επέκταση της παρουσίας της στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να γνωρίσει άνθηση τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία διερευνά επί του παρόντος πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο. Επίσης αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, λόγω των προσθηκών ΑΠΕ, των νέων CCGTs, αλλά και του χαμηλότερου κόστους φυσικού αερίου και CO2. Ως απάντηση στην πιθανή συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και τον αυξημένο ανταγωνισμό, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην Κεντρική Ευρώπη, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας ένα νέο CCGT κάπου στην Κεντρική Ευρώπη (η Γερμανία μεταξύ των υποψήφιων χωρών). Η απόκτηση του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ