Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSLightsource bp: Ο πράσινος βραχίονας της BP που «χτίζει» φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Lightsource bp: Ο πράσινος βραχίονας της BP που «χτίζει» φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Ιδρύθηκε το 2010 ως μια μικρή νεοφυής επιχείρηση έξι ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία και έκτοτε καταγράφει γοργή ανάπτυξη, φτάνοντας σήμερα να ελέγχει περίπου το 20% της αγοράς ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας στη συγκεκριμένη χώρα, έχοντας ολοκληρώσει και παραδώσει πληθώρα έργων όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα, η εταιρεία έχει παρουσία σε 19 χώρες, με 1.200 εργαζόμενους, έχοντας παρουσία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ινδίες, Αυστραλία και πολλές άλλες, ενώ από το 2020 έχει κάνει την είσοδό της και στην Ελλάδα, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω του 1 GW και άδειες παραγωγής για αποθήκευση ενέργειας 250 MW, ενώ δρομολογεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ εν ευθέτω χρόνω.

Μάλιστα, στην Ελλάδα έχει και το μεγαλύτερο εν ενεργεία project παγκοσμίως, που είναι το έργο των 560 MW στην περιοχή της Λάρισας, στους δήμους Φαρσάλων και Δομοκού και θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον άλλο μήνα.

Καθοριστικό σημείο για την πορεία της εταιρείας ήταν όταν το 2016 εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής η BP και έκτοτε με τη συνδρομή ενός τόσο μεγάλου ομίλου καταγράφηκε ισχυρή ανάπτυξη, ανοίγοντας «πανιά» για αρκετές χώρες, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρχικά ο όμιλος BP εξαγόρασε το 50% και πολύ σύντομα θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών, οπότε η Lightsource bp αποτελεί τον βραχίονα του πολυεθνικού κολοσσού BP στις «πράσινες» και καθαρές μορφές ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα η διευθύνουσα σύμβουλος της Lightsource bp στην Ελλάδα κα Ναταλία Παρασκευοπούλου, η εταιρεία πλέον διαθέτει συνολικά στις χώρες που δραστηριοποιείται ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 8,4 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ πλην της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας, έχει μπει στις μεγάλες και αχανείς αγορές των ΗΠΑ και των Ινδιών.

Η κα Παρασκευοπούλου, σημείωσε πως μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από τον όμιλο BP διευρύνεται η στρατηγική της εταιρείας σε όλες τις ΑΠΕ με εξαίρεση τα off-shores, ενώ η Lightsource bp θα αναπτυχθεί και στα αιολικά στην στεριά, σχεδιάζοντας εξαγορές και όχι αναπτύσσοντας έργα από την αρχή.

Πάγια στρατηγική της Lightsource bp σύμφωνα με την επικεφαλής στην Ελλάδα είναι το 50% του χαρτοφυλακίου της να το κρατάει και να το εκμεταλλεύεται η ίδια και το υπόλοιπο 50% να το πουλάει για να χρηματοδοτήσει τις επόμενες επενδυτικές της κινήσεις. Ναυαρχία των διεθνών επενδύσεων της εταιρείας παραμένει η Ευρώπη, αν και έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα σε Αμερική, Ινδία και Αυστραλία.

Τα έργα

Η Lightsource bp διαθέτει ένα έργο φ/β στην Κοζάνη, το οποίο αναπτύσσει, ισχύος 225 MW, μέρος του οποίου τα 110 MW είναι έτοιμα να ηλεκτριστούν το Μάιο. Η κατασκευή του έργου συνολικής ισχύος 225 MW, βρίσκεται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) εντός του 2024. Επιπλέον, στο έργο αυτό κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό 400KV.

Επιπλέον, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την HelleniQ Energy για μέρος του χαρτοφυλακίου της Κοζάνης, συνολικής ισχύος έως 180 MW, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάπτυξης και σύντομα ξεκινά η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 560 MW στην κεντρική Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Lightsource bp, καθώς είναι το μεγαλύτερο της εταιρείας σε τόσο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Τέλος,το portfolio των έργων περιλαμβάνει και έργα αποθήκευσης ενέργειας 250 MW στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ