Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSIntrakat: Η εισαγωγή στους δείκτες, φέρνει μεγάλες εισροές

Intrakat: Η εισαγωγή στους δείκτες, φέρνει μεγάλες εισροές

Όγκους και τζίρους που δείχνουν ότι μεγάλοι επενδυτές και ισχυρά funds του εξωτερικού χτίζουν θέσεις κάνει η μετοχή της Intrakat το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την περασμένη εβδομάδα όπου έκανε συνολικό τζίρο 33,17 εκατ. ευρώ, εν μέσω πολλών πακέτων σε καθημερινή βάση.

Ο τζίρος των 33,17 εκατ. ευρώ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος σε όλο τον Mid Cap την περασμένη εβδομάδα, ενώ ξεπέρασε και πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, διακίνησε συνολικό όγκο 7,55 εκατ. μετοχών, που σημαίνει ότι άλλαξε χέρια περίπου το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τρία ξένα funds που ήδη έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα μας μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat με φόντο τις νέες εξελίξεις και την ευρύτερη αναβάθμιση που διέπει τον όμιλο, επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά.

Η μετοχή εισάγεται στο δείκτη MSCI Small Cap αλλά και στον FTSE Russell, οπότε αλλάζει επίπεδο, κάτι που φέρνει σημαντικές εισροές. Στον μεν πρώτο η Intrakat μπήκε για πρώτη φορά στην κατηγορία Small Cap, ενώ στον δεύτερο ανακοίνωσαν αναβάθμιση της Intrakat στην κατηγορία Mid Cap. Έτσι, επόμενος στόχος για την Intrakat θα είναι η ένταξη στον δείκτη FTSE 25 του ελληνικού χρηματιστηρίου, ήτοι στις 25 κορυφαίες εισηγμένες της χώρας.

Πλέον, με κεφαλαιοποίηση 834 εκατ. ευρώ, είναι σίγουρο ότι στην επόμενη αναθεώρηση του FTSE 25 τους επόμενους μήνες, θα περάσει στην τάξη των 25 μεγάλων του Χ.Α. Βεβαίως, στόχος των βασικών μετόχων είναι η υπέρβαση του ενός δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, καθώς έτσι θα μπει περαιτέρω στα ραντάρ μεγάλων funds.

Η μετοχή της Intrakat έκλεισε χθες σε νέο υψηλό 14,5 ετών καθώς με άνοδο 1,96% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 5,20 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από το Σεπτέμβριο του 2009.

Ο πιο δυναμικά ανερχόμενος όμιλος κατασκευών

Η Intrakat είναι ο πιο δυναμικά ανερχόμενος όμιλος κατασκευών, υποδομών και ενέργειας της χώρας, ενώ φαίνεται πως στα σκαριά υπάρχουν σημαντικές νέες κινήσεις και συμφωνίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία όπου είναι μια αγορά που η διοίκηση Εξάρχου (κεντρική φωτό) γνωρίζει καλά. Σύντομα ενδέχεται να ανακοινωθούν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στη Ρουμανία.

Ο όμιλος έχει αλλάξει πολλά επίπεδα την τελευταία διετία, εξαγοράστηκε από την ομάδα των εφοπλιστών, έκανε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, θωρακίζεται κεφαλαιακά, ενώ προχώρησε και σε πολύ μεγάλες κινήσεις διεύρυνσης, επέκτασης και ανάπτυξης.

Εξαγόρασε τον Άκτωρα, ίσως την πιο εξειδικευμένη και με κορυφαίο παλμαρέ έργων στη χώρα, ανεβάζοντας πλέον το συνολικό ανεκτέλεστο στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα συνάπτει και συμφωνίες κορυφής με άλλους ομίλους, όπως η πρόσφατη με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.

Μετά την εξαγορά της Άκτωρ, η Intrakat διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε τομείς όπως κατασκευές, υποδομές, ενέργεια, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, περιβάλλον, τουρισμός, real estate κ.α.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ