Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο δυστύχημα στα Τέμπη αλλάζει την ατζέντα σε κυβέρνηση και αγορά

Το δυστύχημα στα Τέμπη αλλάζει την ατζέντα σε κυβέρνηση και αγορά

Τη νέα πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας προσπαθεί να σταθμίσει η αγορά, η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική σκηνή. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους δεκάδες νεκρούς και την ανείπωτη καταστροφή, άνοιξε πολύ μεγάλη πληγή στα… σωθικά όλης της κοινωνίας, τέτοια που θα πάρει πολύ καιρό να κλείσει, αν κλείσει ποτέ, ενώ νομοτελειακά επηρεάζει τις τρέχουσες εξελίξεις στην πολιτική, στην οικονομία και το χρηματιστήριο.

Το τραγικό αυτό δυστύχημα φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στον πολιτικοοικονομικό στίβο, ακυρώνει ολοσχερώς τη δρομολογούμενη ατζέντα της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τη να μεταβάλλει και όλους τους εκλογικούς σχεδιασμούς.

Πλέον, αλλάζουν όλα τα πλάνα των κυβερνητικών σχεδιασμών, διαφοροποιείται εντελώς η προεκλογική ατζέντα, ενώ ασχέτως με τους πρότερους σχεδιασμούς και ασχέτως αν είχαν δόση αλήθειας οι προγραμματισμοί για εκλογές στις 9 Απριλίου, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα «ψάξει» την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση, ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η ηρεμία στην κοινωνία. Άλλωστε, η 9η Απριλίου συμπίπτει με τις σαράντα ημέρες από το δυστύχημα…

Συνάμα, γκρεμίζει – έστω και προσωρινά – το κλίμα ευδαιμονίας που επικρατούσε στο χώρο της οικονομίας και των επενδύσεων, ενώ «απαγορεύει» οποιοδήποτε… κομπασμό και οποιαδήποτε θριαμβολογία έχει επιτευχθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα λοιπόν, μια στρωτή κατά τα άλλα προεκλογική περίοδος, με την αγορά να μην βλέπει πολιτικό ρίσκο καθώς οι συσχετισμοί ήταν ξεκάθαροι, φαίνεται πως θολώνει μερικώς, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, μπαίνει το στοιχείο της αβεβαιότητας το οποίο έως πρότινος δεν υπήρχε.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το αν τελικώς θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άμεση αναβάθμιση είτε την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου από την DBRS ή στις 21 Απριλίου από την Standards and Poor’s, όπως έδειχνε να προεξοφλεί η αγορά όλο το πρώτο δίμηνο του 2023, εξού και το ράλι +21% του Γενικού Δείκτη.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως δεν αποκλείεται οι οίκοι να επιλέξουν μια πιο συντηρητική προσέγγιση, κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων, καθώς το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει, η πόλωση θα χαρακτηρίσει τις επόμενες εβδομάδες και γενικώς θα υπάρξει ένα άκρως τοξικό κλίμα, αντιστρόφως ανάλογο με την έως προ του δυστυχήματος θετική… νιρβάνα που επικρατούσε.

Είτε έρθει πάντως η αναβάθμιση στις 10 Μαρτίου, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι η συγκυρία εκ των πραγμάτων αλλάζει την ατζέντα, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται πλέον προσεγγίσεις και δοξασίες… κομπασμού και επιτυχίας περί της οικονομίας και των επενδύσεων, με τόσο νωπό ακόμη το δυστύχημα στα Τέμπη.

Επιπλέον, αναλυτές σημειώνουν πως η αγορά θα περιμένει ίσως τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα έχουν τους συσχετισμούς μετά το δυστύχημα, όπου εκεί θα «ζυγιστούν» τα νέα δεδομένα, θα μετρηθεί η οργή, αλλά και η πιθανή μικρή ή μεγαλύτερη φθορά – έστω και προσωρινή – της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. διόρθωσε αιχμηρά την Πέμπτη χάνοντας 1,26%, ενώ την Παρασκευή παρουσίασε εκ νέου εντελώς μουδιασμένη εικόνα, κλείνοντας ξανά πτωτικά, παρουσιάζοντας και μείωση τζίρου.

Ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή στις 1.114,68 μονάδες με πτώση 0,37%, ενώ ο τζίρος, επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα, κατήλθε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ μόλις για 2η φορά από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.727,95 μονάδες με πτώση μόλις 0,26% μολονότι υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά έως 1,44%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.601,71 μονάδες με πτώση 0,72%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 917,94 μονάδες με άνοδο 0,25%, μολονότι αρχικά έφτασε έως το υψηλό των 927,50 μονάδων (+1,30%), ενώ κατόπιν έφτασε έως το χαμηλό των 893,11 μονάδων όταν υποχωρούσε κατά 2,46%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε οριακά θετικά (+0,12%), συμπληρώνοντας έντεκα συναπτές ανοδικές εβδομάδες, κάτι που είχε να γίνει από το Νοέμβριο του 2004 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2005. Ο FTSE 25 κέρδισε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 0,77%, ο Mid Cap είχε πτώση 0,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,80%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ