Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι σημαίνει η είσοδος M. Λάτση – Μαρινάκη στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ...

Τι σημαίνει η είσοδος M. Λάτση – Μαρινάκη στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην αιχμή των εξελίξεων βρίσκεται ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η θυγατρική του Τέρνα Ενεργειακή, καθώς δύο πολύ ισχυρά και μεγάλου εκτοπίσματος εγχώρια χαρτοφυλάκια, το family office της κας Μαριάννας Λάτση Latsco Hellenic Holdings και εταιρεία συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, μπήκαν στον όμιλο.

Το Latsco Hellenic Holdings απέκτησε το 7,60% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι 88 εκατ. ευρώ μέσα στο Μάρτιο, ενώ η εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη θα αγοράσει έως 5% στην «πράσινη» θυγατρική του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή. Αφενός είναι θετικό ότι ελληνικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια εξαγοράζουν ποσοστά σε ελληνικούς ομίλους που «τρέχουν» κομβικά έργα υποδομών στη χώρα μας, αφετέρου πιστοποιούν τις μεγάλες προοπτικές που έχει ο συγκεκριμένος όμιλος.

Από την πλευρά της Μαριάννας Λάτση, η απόκτηση μεγάλου ποσοστού συμμετοχής σε έναν όμιλο της εμβέλειας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ασφαλώς και έχει πολύ μεγάλη ουσιαστική αλλά και σημειολογική βαρύτητα με πολλές παραμέτρους. Παράλληλα, ήταν η πρώτη επενδυτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει μετά την έξοδό της, πέρυσι, από το project του Ελληνικού και τη Lamda Development.

Συνάμα, η είσοδος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακή γίνεται σε μια περίοδο ισχυρών διεργασιών στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας, όπου η «πράσινη» στροφή αλλά και τα μεγάλα projects που μένουν να υλοποιηθούν, αποτελούν πόλο έλξης για πολλά επενδυτικά κεφάλαια. Άλλωστε, η είσοδος στην Τέρνα Ενεργειακή ενός επιχειρηματία με εισηγμένη εταιρεία στο NYSE της Wall Street ασφαλώς και είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο management της εταιρείας, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια.

Η επένδυση στην Τέρνα Ενεργειακή γίνεται από το ναυτιλιακό κομμάτι των επιχειρήσεων του Β. Μαρινάκη, και εδράζεται τόσο στο καθαρά επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η εταιρεία αποτελεί το κορυφαίο «πράσινο» play της ελληνικής αγοράς, όσο και στην αναγκαιότητα για «άπλωμα» των επενδύσεών του στο χώρο της καθαρής ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλες αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας είναι στην αιχμή των εξελίξεων και καθίσταται ιδιαιτέρως ελκυστικός για πολλά επενδυτικά και εφοπλιστικά κεφάλαια. Εκδόσεις ομολόγων με τρομερά μεγάλες υπερκαλύψεις (ΔΕΗ, Motor Oil), επιχειρηματικές συμφωνίες, συνεργασίες και κοινοπραξίες για σημαντικά projects και εξαιρετικές αποδόσεις στο χρηματιστήριο, συνθέτουν το παζλ του πιο hot κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Συνεχίζονται τα πακέτα

Το τελευταίο διάστημα ο βασικός μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης υλοποιεί placement στην Τέρνα Ενεργειακή, με στόχο τη συγκέντρωση της απαιτούμενης ρευστότητας ώστε να χρηματοδοτήσει την αύξηση του μεριδίου του στη μητρική, με παράλληλη αποχώρηση του ολλανδικού fund Reggeborgh. Το placement στην Τέρνα Ενεργειακή γίνεται με premium στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή.

Έτσι, Πέμπτη και Παρασκευή 15-16 Απριλίου τα πακέτα μέσω του Χ.Α. συνεχίζονται στον όμιλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έως το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το «χτίσιμο» του ποσοστού του κ. Περιστέρη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οπότε το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest θα μηδενίσει το μερίδιό του.

Την Πέμπτη πέρασαν δύο μεγάλα πακέτα στην Τέρνα Ενεργειακή συνολικά 2,3 εκατ. μετοχών, αθροιστικής αξίας 29,9 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν το 1,98% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα το πρώτο ήταν 1,5 εκατ. μετοχών και το δεύτερο 800 χιλ. μετοχών, αμφότερα στα 13 ευρώ ανά μετοχή. Σε ανακοίνωση της προς το χρηματιστήριο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γνωστοποίησε ότι πωλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Περιστέρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστής των μετοχών ήταν εταιρεία συμφερόντων του κ. Μαρινάκη.

Σήμερα Παρασκευή πέρασαν πακέτα αυτή τη φορά στον μητρικό όμιλο, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συνολικά αφορούσαν το 2,59% των μετοχών του. Πιο αναλυτικά, πέρασε πακέτο 2,23 εκατ. μετοχών στην τιμή των 11,20 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω πακέτο αντιστοιχεί στο 2,16% του συνόλου των μετοχών, ενώ έγινε με premium που αντιστοιχεί σε 13,7% έναντι της τιμής της μετοχής στο ταμπλό. Κατόπιν διακινήθηκαν άλλα δύο πακέτα, 446 χιλ. και 40 χιλ. μετοχών, στις τιμές των 11,20 και 10,06 ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του FinUpNews, τα δύο πρώτα πακέτα, δηλαδή τα μεγάλα, ήταν από την πλευρά του κ. Περιστέρη που πλέον πλησιάζει στο 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των μετοχικών ανακατατάξεων, ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος του ομίλου Γιώργος Περιστέρης θα κατέχει περί το 32,5% της ΓΕΚ Τέρνα και περίπου το 12% – 12,50% της Τέρνα Ενεργειακής.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ