Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ Ιούλιος θα δείξει την «αλήθεια» για τον τουρισμό φέτος

Ο Ιούλιος θα δείξει την «αλήθεια» για τον τουρισμό φέτος

Με την TUI UK να ακυρώνει τα πακέτα της για εννέα ελληνικούς προορισμούς έως τις 13 Ιουνίου λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας, αλλά και τις κρατήσεις για τον τρέχοντα μήνα να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η ουσιαστική έναρξη της τουριστικής σεζόν για τη χώρα μας πάει ακόμη πιο πίσω.

Ήδη το πρώτο πεντάμηνο χάθηκε, ενώ φαίνεται πως και ο Ιούνιος δεν δύναται να κάνει τη διαφορά. Με βάση αυτά τα δεδομένα, για να επιτευχθεί ο στόχος για 40-50% των εσόδων του 2019, πρέπει από Ιούλιο και μετά να «τρέξουν» οι πληρότητες και συνάμα να μην υπάρξουν εκτός προγράμματος αρνητικές εκπλήξεις.

Οι κρατήσεις έως τώρα είναι πολύ χαμηλές για τον τρέχοντα μήνα και τέτοιες που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να σηματοδοτήσουν ουσιαστική διαφορά έναντι της περυσινής σεζόν, ενώ ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από ξενοδόχους για τον Ιούλιο και μετά. Σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα η φετινή σεζόν θα κριθεί από το momentum που θα διαμορφωθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Αυτή είναι άλλωστε η ταξιδιωτική και τουριστική κουλτούρα που διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο φέτος, δεδομένου ότι όλες οι χώρες – πάνω κάτω – κινούνται περίπου στα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ και οι χώρες προορισμοί, επίσης δε διαφέρουν σημαντικά τόσο, ώστε κάποια να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, η εικόνα των κρατήσεων για όλο σχεδόν τον Ιούνιο είναι σχεδόν απογοητευτική, όμως τα πράγματα διαφοροποιούνται από τον Ιούλιο και μετά, όπου κρατήσεις κλιμακώνονται ελπιδοφόρα.

Θυμίζουμε ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου παραδοσιακά έφερνε για τον ελληνικό τουρισμό το 70% των ετήσιων εισπράξεων, ενώ αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και υπάρξει βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες σε επιδημιολογικό επίπεδο, δεν αποκλείεται αυτό το συγκεκριμένο τρίμηνο να διογκώσει ακόμη περισσότερο το συνολικό εκτόπισμά του στη φετινή συγκομιδή.

Σε κάθε περίπτωση, το ουσιαστικό άνοιγμα της σεζόν καθυστερεί και θα συνεχίσει να καθυστερεί όσο η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» ζώνη. Για να αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση, επιβάλλεται η χώρα μας να περάσει τάχιστα στην πράσινη ζώνη ώστε να ανοίξουν οι κυρίαρχες αγορές με πρώτη τη Βρετανία που πλέον είναι το κυρίαρχο στοίχημα για φέτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις πλέον καθοριστικές για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην «πορτοκαλί» λίστα, τώρα φαίνεται να περιορίζει περαιτέρω τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, αφού η TUI UK ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Χανιά, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.

Παράλληλα, το βλέμμα των παραγόντων της αγοράς είναι στραμμένο στην επικείμενη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για ένταξη ή μη της Ελλάδας στην «πράσινη» λίστα, κίνηση από την οποία εξαρτώνται αρκετοί εγχώριοι τουριστικοί προορισμοί.

Αυτή τη στιγμή, μόνο το 20% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει έως τώρα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ενώ, σημειώνει πως μετά το Μάιο φαίνεται πως θα χαθεί και ο Ιούνιος, τουλάχιστον έως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πάντως, έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει το σύνολο των καταλυμάτων για τη σεζόν, ενώ ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας της… αλήθειας, καθώς θα δείξει αν θα πάμε σε ένα πολύ δυνατό τρίμηνο, που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φέτος η τουριστική σεζόν φαίνεται πως θα επιμηκυνθεί περαιτέρω, τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ άλλοι ευελπιστούν να «απλώσει» ακόμη και στο Νοέμβριο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ