Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜπαράζ επενδυτικών κινήσεων από τη ΔΕΗ

Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων από τη ΔΕΗ

Σε ένα μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών, συνεργασιών και επενδυτικών πρωτοβουλιών επιδίδεται η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα ενόψει του νέου έτους που αναμένεται να έχει σημαντικές προκλήσεις.

Μόνο μέσα στο Δεκέμβριο έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδυτικές κινήσεις που έρχονται να προστεθούν σε άλλες που έγιναν μέσα στο 2022, όπως το «χτύπημα» στο χώρο της πράσινης ενέργειας με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της Voltera το περασμένο καλοκαίρι.

Η Επιχείρηση μέσω διαφόρων συμφωνιών και συμπλεύσεων προσπαθεί να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο και εν γένει το εκτόπισμά της στο χώρο της ενέργειας, ενώ – θυμίζουμε – έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, υπογράφοντας Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τρία deal καθώς υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποκτώντας εταιρείες παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners, ενώ σύναψε συμφωνία με τη Μυτιληναίος για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210MW στη Ρουμανία.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

Για τη ΔΕΗ είναι μια κίνηση καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος και την εδραίωση της θέσης στην χονδρεμπορική αγορά καθώς αποκτά την εταιρεία που θα διαχειριστεί τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη η οποία βρίσκεται και στον κόμβο διέλευσης του φυσικού αερίου, μέσω του υπό διαμόρφωση σταθμού FSRU.

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και εκτιμάται πως θα είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Απόκτηση αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκά

Προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό που υλοποίησε η Piraeus Equity Partners για την πώληση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ανακηρύχθηκε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πιο αναλυτικά, υπεγράφη η συμφωνία πώλησης (SPA) των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

Με Μυτιληναίο

Την περασμένη Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μεγάλη συμφωνία με τη Μυτιληναίος για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210MW στη Ρουμανία. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024.

Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη Μυτιληναίος, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Kinisis, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 (Ready to Build) ισχύος 130 MW. Τα υπόλοιπα 80MW θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το 1ο τρίμηνο του 2023.

Η ενδεχόμενη σημαντική κίνηση στη Ρουμανία

Με στόχο να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά και να μπει σε μια αγορά με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ΔΕΗ αναζητά μεγάλη επιχειρηματική κίνηση στη Ρουμανία, καθώς ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στη συγκεκριμένη χώρα, υπογράφοντας Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A.

Η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί μια δηλωμένη στρατηγική για τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να «ανοιχτεί» σε μεγαλύτερο πελατολόγιο αλλά και σε οικονομίες που έχουν καλό momentum ανάπτυξης. Έως το τέλος Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης θα κρίνει αν θα υποβληθεί δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, καθώς όχι μόνο θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας σε μια χώρα με γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αξία της Enel Ρουμανίας (το 100% των μετοχών της) είναι 1,8 δισ. ευρώ, οπότε για το 70% θα απαιτηθούν κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ