Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΙσχυρός πόλος στο αλουμίνιο μετά τη συγχώνευση Cosmos Aluminium – ETEM

Ισχυρός πόλος στο αλουμίνιο μετά τη συγχώνευση Cosmos Aluminium – ETEM

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στον κλάδο του αλουμινίου στη χώρα μας ύστερα από τη συγχώνευση των εταιρειών Cosmos Aluminium και ETEM, καθώς πρόκειται για δύο εταιρείες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η καθεμιά, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και θα γίνει «πάντρεμα» τεχνογνωσίας που θα φέρει νέα γενιά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι δραστηριότητες των εταιρειών ΕΤΕΜ και Cosmos Aluminium είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους, καθώς η πρώτη δραστηριοποιείται στον τομέα του αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου και η δεύτερη στον τομέα του βιομηχανικού προφίλ αλουμινίου, οπότε από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί μία ισχυρή εταιρεία στον χώρο της διέλασης αλουμινίου.

Μετά τη συγχώνευση, η ElvalHalcor, ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στο χώρο των μετάλλων θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Cosmos Aluminium, που είναι η οικογένεια Καντώνια (Exalco – Βιοκαρπέτ) θα κατέχουν το υπόλοιπο 85%.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις 15 Μαρτίου 2023, ενώ οι δύο εταιρείες έτσι κι αλλιώς είχαν πολύ σημαντικές συμπλεύσεις και συνεργασίες εδώ και καιρό. Θυμίζουμε ότι το Μάιο του 2022 είχε υπογραφεί μνημόνιο που προέβλεπε τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium και τον όμιλο Viohalco να αποκτά έμμεσα μειοψηφικό ποσοστό στη Λαρισινή βιομηχανία.

Το ιστορικό της ΕΤΕΜ

Η ΕΤΕΜ είναι η ιστορικότερη εταιρεία διέλασης αλουμινίου στην Ελλάδα και η πρώτη που σχεδίασε και παρήγαγε ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου στην Ελλάδα, ενώ εφάρμοσε το πρώτο υαλοπέτασμα σε υψηλό κτήριο, στις αρχές του 1970, στον Πύργο Αθηνών. Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα από τη δεκαετία του ’60 ως «Αλουμίνιον Αθηνών» ενώ το 1971 μετονομάστηκε ως «Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων» (ΕΤΕΜ).

Σήμερα η ΕΤΕΜ είναι μέσα στις σημαντικότερες δυνάμεις της ελληνικής αγοράς με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό όπου θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών στη διέλαση αλουμινίου στη ΝΑ Ευρώπη, έχοντας παρουσία, πλην της Ελλάδας, σε χώρες όπως Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία με θυγατρικές και παραγωγικές μονάδες. Συνολικά εξάγει προϊόντα σε πάνω από 55 χώρες, ενώ το 2021 είχε κύκλο εργασιών άνω των 75 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η Cosmos Aluminium

Η εταιρεία της οικογένειας Καντώνια από τη Λάρισα, ιδρύθηκε μόλις το 2007 και μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγωγική, διανέμοντας τα προϊόντα της σε 35 χώρες. Το 2021 έκανε κύκλο εργασιών 158 εκατ. ευρώ, έναντι 112,67 εκατ. ευρώ το 2020, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 21 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 47 εκατ. ευρώ έως το 2023, που θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή, καθώς θα προστεθεί μια νέα γραμμή (φτάνοντας τις τέσσερις), δημιουργείται ένα αυτοματοποιημένο κέντρο αποθήκευσης και διανομής, θάλαμοι, χυτήριο για αναχύτευση σκραπ κ.α.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ