Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕβδομάδα ισχυρών «παικτών» στο Χ.Α. - Rebalancing 223 εκατ. την Παρασκευή

Εβδομάδα ισχυρών «παικτών» στο Χ.Α. – Rebalancing 223 εκατ. την Παρασκευή

Η αγορά αποκτά σταδιακά ακόμη περισσότερο βάθος, καθώς ήδη οι μέσες συναλλαγές των πρώτων δυόμισι μηνών του 2024 έχουν ανέλθει κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα 111 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του 2023.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο μέσος τζίρος εκτοξεύτηκε στα 245,1 εκατ. ευρώ λόγω των δύο ημερών rebalancing, με το ήμισυ αυτών των συναλλαγών να γίνονται στις τράπεζες με αιχμή την Πειραιώς, όμως δεν έλειψαν και οι πολύ μεγάλες κινήσεις σε μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, OTE, Jumbo και HelleniQ Energy. Επίσης, στο προσκήνιο βρέθηκε όλο το πενθήμερο και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, λόγω της κινητικότητας που φαίνεται πως υπάρχει για την πώληση της «πράσινης» θυγατρικής.

Μετά τη μεγάλη διόρθωση 2,86% της περασμένης Δευτέρας η αγορά ισορρόπηση έκτοτε, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτών των απωλειών, καθώς ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαίο επίπεδο υποχώρησε κατά 0,35%. Είναι θετικό ότι παρά τη διόρθωση έως το χαμηλό των 1.386,21 μονάδων μέσα στην εβδομάδα, ο κεντρικός δείκτης επανήλθε άμεσα πάνω από τη ζώνη των 1.400 – 1.410 μονάδων, ενώ σήμερα έκλεισε στις 1.422,03 μονάδες με άνοδο 0,31%.

Γενικότερα ήταν η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από καιρό, κάτι ασφαλώς ωφέλιμο και απαραίτητο για μια αγορά που κινούνταν χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο FTSE 25 σε εβδομαδιαίο επίπεδο είχε πτώση 0,84%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στην κορυφή των απωλειών με -1,85%.

Χθες Παρασκευή ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 359 εκατ. ευρώ, με τα 223 να είναι κινήσεις rebalancing στους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ στην κανονική διάρκεια της συνεδρίασης οι συναλλαγές ήταν στα 135,7 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος δέσποσε με συναλλαγές 175 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες, που μαρτυρούν τις μεγάλες κινήσεις που έλαβαν χώρα.

Η Πειραιώς Financial έκανε το ¼ του συνολικού τζίρου με 88 εκατ. ευρώ, με τα 60,5 εκατ. να γίνονται στις δημοπρασίες, ενώ μεγάλες κινήσεις έγιναν και σε Eurobank, Εθνική, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ, HelleniQ Energy κ.λπ. Σημαντικές κινήσεις έγιναν στις δημοπρασίες και στη μετοχή της Intrakat που από περίπου 1,7 εκατ. ευρώ τζίρο έως τις 17:00 μ.μ. τελικώς έκανε συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ, με την Intracom Holdings να φτάνει τα 6,25 εκατ. ευρώ!

Μένει να δούμε αν με την ολοκλήρωση των κινήσεων rebalancing, τη λήξη παραγώγων και τις εξαιρετικές ανακοινώσεις μεγεθών, η αγορά βρει τις δυνάμεις να κινηθεί εκ νέου σε υψηλά 13 ετών τις προσεχείς εβδομάδες. Γόνιμο έδαφος υπάρχει, ενώ κυοφορούνται και σημαντικά deals που φορτίζουν θετικά το κλίμα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ