Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο ξύπνημα της HelleniQ Energy, το καλό μέρισμα, οι φήμες για placement...

Το ξύπνημα της HelleniQ Energy, το καλό μέρισμα, οι φήμες για placement και τα σενάρια…

Την τέταρτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση έκανε χθες η μετοχή της HelleniQ Energy, η οποία βελτιώνει διαρκώς την εικόνα της τελευταία, έχοντας ήδη άνοδο 17,72% φέτος, ξεχωρίζοντας μαζί με κάποια άλλα blue chips. Μάλιστα, το χθεσινό κλείσιμο στα 8,57 ευρώ είναι υψηλό 13 μηνών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2023.

Χθες διακίνησε όγκο 367 χιλ. τεμαχίων μέσω τζίρου 3,11 εκατ. ευρώ, που ήταν ο 10ος μεγαλύτερος τζίρος στην αγορά, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκανε το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά μετά τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, διακινώντας 5,87 εκατ. ευρώ με όγκο 695.513 τεμάχια.

Ώθηση έδωσαν κάποιες διαρροές για νέο placement σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο, αλλά και κάποιες άλλες διαρροές ή… φήμες, πως η PanEuropean Oil & Industrial Holdings εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού της (40,41%), μετά την άρση του lock up (180 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του placement του φθινοπώρου. Σημειώνεται πως η PanEuropean Oil κατέχει το 40,41%, ενώ το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 31,18%.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ως κύριους ενδιαφερόμενους δύο πολύ δυνατά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών, ο ένας από τον τομέα της ενέργειας, που είναι εισηγμένος και ο άλλος από τον εφοπλιστικό κλάδο, με μεγάλη δραστηριότητα και στην ενέργεια, που δεν είναι εισηγμένος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «φαίνεται πως θα υλοποιηθεί προσεχώς ένα νέο placement, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί σε τιμές αισθητά υψηλότερες από το προηγούμενο. Θυμίζουμε πως το placement το περασμένο φθινόπωρο είχε γίνει στα 7 ευρώ, με τη μετοχή πλέον να κερδίζει 1,5 ευρώ έκτοτε, ή περίπου 21%. Παράλληλα, έχει δοθεί και προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή».

Παράλληλα, θυμίζουμε πως εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι έχουν δώσει αρκετά υψηλότερες τιμές στόχους, όπως η Eurobank Equities που έχει δώσει στόχο τα 9 ευρώ, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έχει δώσει τα 9,50 ευρώ, ενώ η Optima Bank έχει ανεβάσει το στόχο από τα 9,20 ευρώ στα 10,70 ευρώ, ήτοι 2,13 ευρώ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνεται πως ο τίτλος της HelleniQ Energy υστέρησε καταφανώς πέρυσι, καθώς σε μια χρονιά που το Χ.Α. έκανε ράλι, ο τίτλος υποχώρησε κατά 4,08%.

Η έκπληξη με το ισχυρό μέρισμα

Πρόσφατα η διοίκηση της HelleniQ Energy εξέπληξε θετικά την αγορά καθώς ανακοίνωσε συνολικό μέρισμα 0,90 ευρώ, που μεταφράζεται σε συνολική απόδοση άνω του 12% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής στα τέλη 2023. Ο όμιλος ανακοίνωσε συγκρίσιμα EBITDA στα 1,237 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. ευρώ.

Τα νούμερα αυτά καθιστούν ελκυστική την αποτίμηση των 2,61 δισ. ευρώ, αφού είναι περίπου δύο φορές τα EBITDA και το P/E είναι στις 4,2 φορές. Μέσα στο 2023, η πτώση στις τιμές αργού και προϊόντων επέδρασε αρνητικά στην αποτίμηση αποθεμάτων και στην κερδοφορία, περιορίζοντας τα καθαρά κέρδη στα 478 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή προϊόντων για το σύνολο του 2023 αυξήθηκε κατά 13% στους 14,6 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 15,5 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 54% των συνολικών όγκων, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της εταιρείας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ