Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠάργα: Η… κούκλα της Ηπείρου

Πάργα: Η… κούκλα της Ηπείρου

Οδοιπορικό: Αποστόλος Σκουμπούρης

Ένας προορισμός που διαθέτει τις ομορφιές και την ατμόσφαιρα νησιού χωρίς να είναι νησί, που «παντρεύει» αρμονικά το βουνό και τη θάλασσα, το ρομαντισμό με το κλασικό, την παράδοση με τη νέα εποχή, την ιστορία με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πολύχρωμη σαν πίνακας ζωγραφικής με γραφικά σοκάκια και καταγάλανες παραλίες, η Πάργα είναι πολλά περισσότερα από έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και τούτο διότι ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας βγάζουν την πυγαία αγαπησιάρικη γλύκα και αυθεντικότητα που εκπέμπει η Πάργα.

Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή με ιδιαίτερα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία «αιχμαλωτίζουν» τον επισκέπτη και αυτός είναι ο λόγος που η Πάργα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά «πιστών» επισκεπτών στη χώρα μας. Τόσο από Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Εκπληκτικές παραλίες με τα πιο κρύα νερά που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην Ελλάδα, γραφικά σοκάκια, εκπληκτικό φαγητό, ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους.

Η πρόσβαση είναι εύκολη και οδικώς. Απέχει περίπου τέσσερις ώρες από Αθήνα μέσω της Ιόνιας οδού και από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας. Αυτό το asset, τα τελευταία χρόνια, την έχει καταστήσει «ανταγωνιστική» επιλογή και για τους  εγχώριους τουρίστες με την δημοφιλία της στους Έλληνες επισκέπτες να εκτινάσσεται κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

To πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι το αναβαθμισμένο του Ακτίου, το οποίο συνδέεται με πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την τουριστική Πάργα, πρώτοι ανακάλυψαν την εποχή του ’60 οι Γάλλοι, που ξεκίνησαν να κάνουν οργανωμένα την εμφάνισή τους στο Club Mediterranee, στην περιοχή του Βάλτου.

Σήμερα, ο τουρισμός είναι ο αιμοδότης της τοπικής κοινωνίας, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού (και άλλων καθηκόντων) Σπύρος Πιτσαρός, ο οποίος διατηρεί και ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη ξενοδοχείο, το Magda’s.

Το Ενετικό Κάστρο

Χτισμένο περί τα μέσα του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς, το κάστρο που βρίσκεται μέχρι σήμερα στην περιοχή αποτελεί το τρίτο και τελευταίο κάστρο που κατασκευάστηκε προκειμένου να οχυρωθεί η πόλη από επιδρομείς. Το κάστρο που βλέπουμε σήμερα είναι εκείνο που έχτισαν οι Ενετοί το 1792 και κατάφερε να παραμείνει απόρθητο μέχρι το 1819, καθώς αντιστάθηκε στις επανειλημμένες επιθέσεις του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Το εντυπωσιακό κάστρο διακρίνεται για τους θολωτούς διαδρόμους του, τα πυροβολεία, τους προμαχώνες του και συνιστά ένα ισχυρό φρούριο με στόχο την άμυνα της περιοχής.

Στην περιοχή υπάρχει και το γνωστό κάστρο της Ανθούσας. Το συγκεκριμένο κάστρο συνιστά ένα φρούριο που χτίστηκε από τον Αλή Πασά ώστε να μπορεί να επιτηρεί και να πολιορκεί την Πάργα και για αυτό το λόγο η θέα από το συγκεκριμένο κάστρο είναι πραγματικά πανοραμική και βλέπει προς όλη την περιοχή.

To «σπίτι» του λαδιού – Paragaea 

Λίγο πιο κάτω από το κάστρο, επιβάλλεται μια στάση στο Paragaea. Στο… σπίτι του καλού λαδιού, μια μυσταγωγία γεύσης, ιστορίας και γαστρονομίας, με βάση τις ελιές της περιοχής που φημίζονται για το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγουν. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, το οποίο λειτουργεί και ως Μουσείο Λαδιού.

Εκεί θα δεις όλη την παραγωγή λαδιού όπως γινόταν παλιά, προβολή video, ξενάγηση και γευσιγνωσία ελαιολάδου, ενώ επιπλέον προσφέρει και γευσιγνωσία έξι αντιπροσωπευτικών κρασιών της Ελλάδας. Επίσης διοργανώνονται και βραδιές μαγειρικής cooking experience, παρουσία του κοινού.

Πηγές Αχέροντα και Νεκρομαντείο – «Βουτιά» στη φύση και την ιστορία

Επιβάλλεται να επισκεφτείς τον ποταμό Αχέροντα, που είναι διάσημος όχι μόνο λόγω του απαράμιλλου φυσικού κάλλους του αλλά και λόγω του… μύθου που κουβαλάει! Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στον ποταμό Αχέροντα βρίσκονταν οι πύλες για τον Κάτω Κόσμο.

Στο σημείο που βρίσκονται οι πηγές, μπορείς να κάνεις extreme sport όπως rafting zipline ή ιππασία. Θα δροσιστείς στα κρύα νερά του και αν ανήκεις στου πιο τολμηρούς θα βουτήξεις. Συνάμα, αξίζει να πας για να απολαύσεις το μοναδικό τοπίο και να γευτείς ένα τσιπουράκι με εκλεκτό μεζέ στο κατάφυτο «Μυθικόν» που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού.

Φεύγοντας από τον Αχέροντα, επιβάλλεται μια στάση στο αρχαίο Νεκρομαντείο που βρίσκεται στο χωριό Μεσσοπόταμος, όπου το καλοκαίρι επισκέπτονται περισσότερα από 35.000 άτομα ημερησίως. Η ξενάγηση από τον πρόεδρο του συλλόγου “Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα” και λάτρη του πολιτισμού, Σπύρο Ράπτη μας βοήθησε να γνωρίσουμε την ιστορία του με τον καλύτερο τρόπο.

Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. διασωθέντων μνημείων.

Βαρκάδα και φαγητό στην Αμμουδιά

Ιδιαίτερα γραφικό είναι και το χωριό  Αμμουδιά στις εκβολές του Αχέροντα. Ο πιο διάσημος βαρκάρης της περιοχής φέρει το… πρωσονύμιο «Χάρος». Όχι μόνο δεν τον ενοχλεί, αλλά πολλές φορές το υποστηρίζει και με την αντίστοιχη ενδυμασία!

Η βαρκάδα μαζί του είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς ως άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του, φρόντισε να σταματά και να μας ενημερώσει για όλα τα «μυστικά» που κρύβονται στις εκβολές του ποταμού. Στην Αμμουδιά απολαύσαμε επίσης εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην ταβέρνα του «Πατέρα». Απίθανες γεύσεις, γελαστοί άνθρωποι, όλη η οικογένεια του «Πατέρα».

Η «Οικοδέσποινα» της περιοχής η κα Άννα Αθανασίου, πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Αμμουδιάς Δήμου Πάργας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πρέβεζας συζήτησε μαζί μας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της. Μιας περιοχής ανεξερεύνητης από τους πολλούς που είναι σίγουρο ότι αν την επισκεφτείς θα σε μαγέψει. Το καλοκαίρι, στην Αμμουδιά, πραγματοποιούνται πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παραλίες

Η Πάργα έχει και πανέμορφες παραλίες. Οι πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής είναι η παραλία του Βάλτου και η παραλία Λύχνου. Η παραλία του Βάλτου είναι η πιο μεγάλη παραλία της περιοχής και εκτείνεται σε μήκος περίπου 3 χλμ. Βρίσκεται κάτω από το βράχο όπου είναι χτισμένο το διάσημο Κάστρο της Πάργας. Η συγκεκριμένη παραλία γοητεύει τους επισκέπτες καθώς συνιστά μια όμορφη, οργανωμένη παραλία όπου μπορεί ο επισκέπτης να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ αν το επιθυμεί.

Η παραλία Λύχνου συνιστά μια ακόμη πανέμορφη και οργανωμένη παραλία που ευνοεί την ενασχόληση με θαλάσσια σπορ. Είναι γνωστή για τα γαλανά και καθαρά νερά της, ενώ τα δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια που υπάρχουν εκεί την κάνουν να ξεχωρίζει.

Γαστρονομία – φαγητό

Στην Πάργα θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Από παραδοσιακές ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά ημέρας, τοπικά εδέσματα και γαστρονομικές λιχουδιές, σε εστιατόρια με ιταλικές γεύσεις που τόσο ταιριάζουν στον βενετσιάνικο αέρα της πόλης, μέχρι εστιατόρια γκουρμέ ενδιαφέροντος.

Η Πάργα του παρόντος και του μέλλοντος…

Η εικόνα που κρατάς από την Πάργα, είναι μιας πόλης τουριστικής αλλά προσεγμένης, καθαρής και φιλόξενης. Μιας εικόνας, που αντανακλά στο πρόσωπο του Δημάρχου της κ. Νίκου Ζαχαριά. Όλες της μέρες της παραμονής μας, τον συναντούσαμε ανάμεσα στον κόσμο από το πρωί ως το βράδυ να φροντίζει για την παραμικρή λεπτομέρεια, προσπαθώντας να επιλύσει κατά το δυνατόν οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία στην πόλη.

«Δεν είμαι άνθρωπος του γραφείου», παραδέχεται ο ίδιος. «Η δουλειά μου είναι έξω, με τον κόσμο, να αφουγκράζομαι και να επιλύω τα θέματα. Με τη μηχανή μου κυκλοφορώ διαρκώς σε κάθε σημείο της περιοχής μας για να διαπιστώνω προσωπικά ότι όλα λειτουργούν σωστά» συμπληρώνει με χαμόγελο.

«Με πολλή δουλειά, συντονισμένες προσπάθειες, όραμα και ξεκάθαρους στόχους, προδοκούμε, ο Δήμος της Πάργας, με το συντριπτικό πλεονέκτημα θάλασσας, βουνού, ιστορίας και πολιτισμού  να καταστεί κορυφαίος προορισμός τόσο για τον εγχώριο όσο και για τον τουρισμό του εξωτερικού. Βελτιώνουμε διαρκώς τις υποδομές μας σε κάθε επίπεδο ώστε να παρέχουμε τα εχέγγυα ενός προορισμού υψηλού επιπέδου».

Σημαντικό μέλημα για τον δήμαρχο της Πάργας είναι και η καθαριότητα. «Η Πάργα είναι μια καθαρή πόλη. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου, διότι το κυκλοφοριακό είναι μεγάλο θέμα. Αναζητούμε κι άλλους, σε συνεργασία με ιδιώτες και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο στην είσοδο της πόλης για 400 οχήματα. Κατασκευάσαμε και δύο μεγάλα πεζοδρόμια και θα τα επεκτείνουμε» εξηγεί ο κ. Ζαχαριάς. 

Ο «ποιοτικός» τουρισμός, δεν αρκείται, βέβαια μόνο σε αυτά. Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε άμεσα δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για κατοίκους και επισκέπτες και θα προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο».

Στα πλάνα της δημοτικής Αρχής είναι και η δημιουργία υδατοδρομίου, που θα φέρει επισκέπτες υψηλότερου εισοδήματος, καθώς οι Παξοί, που βρίσκονται απέναντι και η Κέρκυρα πιο πάνω, έχουν ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ