Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα ψήφος εμπιστοσύνης για τις τραπεζικές μετοχές από τη Euroxx

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για τις τραπεζικές μετοχές από τη Euroxx

Η κορυφαία επιλογή από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι για τη Euroxx Χρηματιστηριακή ο τραπεζικός κλάδος, για τον οποίο ανεβάζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5% έως 7%, ενώ αυξάνει και τις τιμές – στόχους για τις τέσσερις συστημικές.

Για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή – στόχος οριοθετείται στα 2,40 ευρώ, με σύσταση «overweight» και περιθώριο ανόδου 38%, ενώ για τη Eurobank η τιμή στόχος είναι στα 2,50 ευρώ, με επίσης σύσταση «overweight» και περιθώριο ανόδου 39%. Για την Εθνική Τράπεζα ο στόχος ανεβαίνει στα 9,80 ευρώ (από 9,40 ευρώ πριν), με σύσταση «overweight» και περιθώριο ανόδου 34%, ενώ για την Πειραιώς Financial η νέα τιμή – στόχος είναι στα 5,40 ευρώ (από 5,30 ευρώ πριν), με σύσταση «overweight» και περιθώριο ανόδου 38%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν πολύ θετικές, λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών μεγεθών, της ευνοϊκής δομής της αγοράς και των χαμηλών αποτιμήσεων. Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E περίπου 5,0x για το 2026, ένα discount 25-30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Σημειώνεται ότι τέτοιες εκπτώσεις δεν δικαιολογούνται ενόψει της υψηλότερης αύξησης των δανείων (CAGR 6-7%) και των ανώτερων ROTE (βιώσιμος στο 13% περίπου). Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν η κορυφαία επιλογή στην εγχώρια αγορά και προβλέπεται περιθώριο ανόδου >30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών.

Παράλληλα υπάρχει αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή κατά 5-7% περίπου με τη χρηματιστηριακή να είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι 20-30% κάτω από την καθοδήγηση και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους αναλυτές στο επόμενο διάστημα.

Εκτιμάται ακόμη ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα υπερβούν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα από το 2025Ε και μετά. Στο μοντέλο που χρησιμοποιηθεί η Euroxx εκτιμάται ότι οι βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις κυμαίνονται στο 9-10% όταν οι δείκτες πληρωμών φτάσουν το 50%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ