Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Σε ασκήσεις ισορροπίας και άμυνες το Χρηματιστήριο

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Σε ασκήσεις ισορροπίας και άμυνες το Χρηματιστήριο

Αν και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε δεν είχε την ένταση των διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν στις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα και να κλείσει σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συνεχείς και πιεστικές αβεβαιότητες οι οποίες πλέον αναθεωρούνται σε ορίζοντα ημέρας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η εταιρική κερδοφορία ωστόσο και τα ανθεκτικά μάκρο έχουν καταφέρει να αποσβέσουν σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις που καταγράφονται διατηρώντας την Αγορά σε μια αξιοπρεπή ισορροπία. Η επίδραση των αρνητικών καταλυτών έχει προς ώρας φανεί περισσότερο στις συναλλαγές και λιγότερο στην τάση αφού οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε οποιαδήποτε τιμή αναμένοντας ενδεχομένως την αποκλιμάκωση των εντάσεων για να επιστρέψουν ενεργά στην αγορά.

Παρόλα αυτά η συνθήκη της ισορροπίας λόγω και της προσδοκίας της επενδυτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η γεωπολιτική ένταση αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα ή προκαλέσει άλλα γεγονότα που με την σειρά τους θα έχουν επίδραση στην διακύμανση βασικών εμπορευμάτων ή την ροή αγαθών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται (και πάλι) από ειδικές συνθήκες η στρατηγική των επενδυτών περιορίζεται περισσότερο στην άμυνα παρά στην αύξηση της μετοχικής έκθεσης.

Στο εξωτερικό οι ανακοινώσεις για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ συγκράτησαν την πίεση από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου. Μέχρι στιγμής στις 78 εταιρίες του S&P που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη τα κέρδη εμφανίζουν οριακή αύξηση στην κερδοφορία τους κατά 1,6% και αύξηση 5,7% στον κύκλο εργασιών τους.

Το 80% των εταιρειών έχει ανακοινώσει κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο ρυθμός των δημοσιεύσεων εντείνεται καθώς μπαίνει στη εικόνα ο κλάδος τεχνολογίας στον οποίο οι αναδιαρθρώσεις κόστους αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της κερδοφορίας.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι εξής: (24/10) 3M, Coca-Cola, General Electric, General Motors, Spotify, Verizon, Alphabet, Microsoft, Snap, Visa (25/10) Automatic Data Processing, Boeing, CME, Kraft Heinz, ΙΒΜ, Meta Platforms (26/10) Bristol-Myers Squibb, Caterpillar, Intel Corp, Mastercard, Merck, Amazon, Ford, Gilead Sciences, Pinterest, (27/10) AbbVie, Aon, Chevron, και Exxon Mobil.

Επίσης σημαντική κρίνεται και η ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ την προσεχή Πέμπτη με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κινούνται στο 4,3% έναντι 2,1% του δευτέρου τριμήνου.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε ζωντανή την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση με έξι διαδοχικά κλεισίματα στο όριο της χρονοσειρά των 200 ημερών. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση της αγοράς να πληρώσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών αγοράζοντας χρόνο για μια ανοδική διαφυγή. Σε αυτή την πορεία αναμονής ο MACD έμεινε αγορασμένος και προς το παρόν αποτελεί την μόνη βραχυπρόθεσμη θετική ένδειξη αντιστροφής του Γενικού Δείκτη.

Πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος έχει κατερχόμενη πορεία (1.194 μονάδες) και η σύγκλιση ενδεχομένως να δώσει αφορμή για διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Όπως και να έχει η συσσώρευση ήταν απαραίτητη συνθήκη για να αποτοξινωθεί το κλίμα των έντονων διακυμάνσεων και να αποκλιμακωθεί η πίεση που είχε διάρκεια έξι εβδομάδες.

Οι αγοραστές έχουν σημειώσει μια μικρή νίκη, δεν έχουν όμως αλλάξει δραματικά τα δεδομένα υπέρ τους. Αυτό το εύθραυστο προβάδισμα προκρίνει και την επόμενη εβδομάδα το ανοδικό σενάριο υπό την σφιχτή αίρεση της διατήρησης των Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη με ανακοινώσεις που θα αφορούν την υιοθέτηση και την χρήση του ψηφιακού ευρώ. Κατά τα λοιπά: Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (προηγ. δημ. 3,90%) Την Πέμπτη η Μυτιλιναίος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα τέλος ολοκληρώνεται η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της Intralot.

* Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ