Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε αποδόσεις έως +29% στον Large Cap έφυγε ο Ιανουάριος στο Χ.Α.

Με αποδόσεις έως +29% στον Large Cap έφυγε ο Ιανουάριος στο Χ.Α.

Εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη για τη συνέχεια ήταν η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το μήνα Ιανουάριο, καθώς παρά το ράλι άνω του 39% που είχε το 2023, που έφερε το Χ.Α. στην τρίτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως πέρυσι, η αγορά παρουσίασε πολύ ενδιαφέρον προφίλ και τον πρώτο μήνα του 2024.

Ήταν ένας μήνας εξαιρετικά «πλούσιος» σε εξελίξεις, με διεθνή road shows είτε από την πλευρά μεμονωμένων εταιρειών είτε συνολικά του Χ.Α., έγιναν placements και πακέτα, κλείδωσαν συμφωνίες, οι τράπεζες βγήκαν στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις ομολόγων και γενικώς ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα δραστήρια για όλη την επενδυτική κοινότητα.

Η εικόνα της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκε από διαρκείς εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, απουσία υπερβολών άλλων εποχών, ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, αλλά και νέων επιλεκτικών πονταρισμάτων, τόσο στις μεγάλες αποτιμήσεις, όσο και στην περιφέρεια, όπου δεν έλειψαν οι εξάρσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μηναία άνοδο 5,74%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,51%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο 2,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν ο πρωταγωνιστής με κέρδη 11,35%.

Όπως έδειξε και η εμφατική έξοδος στις αγορές της Ελλάδας την Τρίτη, αλλά και όπως μαρτυρά η πολύ μεγάλη υπερκάλυψη που έχει η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή στο Χ.Α. του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ελληνικά assets είναι άκρως ελκυστικά διεθνώς.

Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο για την άντληση του ποσού των 4 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας τεράστια υπερκάλυψη, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ, οδηγώντας το επιτόκιο στο επίπεδο του 3,4%, ενώ η αρχική τιμολόγηση το τοποθετούσε στο 3,5%.

Η ελληνική οικονομία, έχοντας επιστρέψει μετά από 13 χρόνια όπου βρίσκονταν σε επενδυτική… καραντίνα και στην κατηγορία junk, πλέον έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, οπότε έχει αλλάξει εντελώς το προφίλ της και το αποτύπωμά της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα, άκρως καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζει η πολιτική σταθερότητα και η εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης μακράς πνοής πέρυσι το καλοκαίρι.

Αποδόσεις

Στο χώρο των τραπεζών, την πρώτη θέση σε απόδοση το μήνα την είχε η Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 17,19%, η Εθνική κέρδισε 11,76%, η Eurobank έκλεισε στο +10,99% και η Alpha Bank +7,21%. Στον Large Cap την πλέον εντυπωσιακή πορεία είχε ο όμιλος Viohalco με τη μητρική στο +20,90% και την ElvalHalcor στο +29,20%, με τη μετοχή να κλέβει την παράσταση.

Η Τιτάν είχε άνοδο 11,20%, η ΔΕΗ +9,70%, Aegean Airlines +8,30%,Motor Oil +6,40%, ΓΕΚ Τέρνα +5,90%, Autohellas +4,90%, Σαράντης +4,80% κ.λπ. Κακή εικόνα είχαν μετοχές όπως ΟΤΕ (-0,40%), Ελλάκτωρ (-3,10%), Τέρνα Ενεργειακή (-5,40%), ΕΥΔΑΠ (-5,60%) και Quest Συμμετοχών (-5,90%).

Στον Mid Cap κέρδη 9,80% και 9,70% είχαν οι Intracom Holdings και Intralot αντίστοιχα, η Intrakat ενισχύθηκε κατά 8,20%, ο ΟΛΠ +7,80%, Τεχνική Ολυμπιακή +7,40%, ενώ με πτώση έκλεισαν οι AVAX, AustriaCard, Αλουμύλ, Profile, Dimand, ΕΥΑΘ, Entersoft, Epsilon Net, ΑΔΜΗΕ και Premia.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ