Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Οι λόγοι που κρατούν σε εγρήγορση το Χ.Α.

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Οι λόγοι που κρατούν σε εγρήγορση το Χ.Α.

Την άποψη πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρκετούς λόγους να διατηρείται σε εγρήγορση εκφράζει σε νέα ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζοντας ότι η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α. οδεύει σε μεγάλη υπερκάλυψη.

Παράλληλα σημειώνει πως ο κλάδος του τουρισμού που είναι και μεγάλη ατμομηχανή για την οικονομία αποκτά ακόμα ένα χρηματιστηριακό σύμμαχο μετά τις Aegean Airlines και Autohellas και μάλιστα σε ένα μέγεθος που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τα νέα είναι σχεδόν καθημερινά και θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ η κυοφορία αρκετών ακόμα deals είναι δεδομένη. Τα καλά νέα από την Νέα Υόρκη στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων, οι οποίοι ψάχνουν μία επενδυτική επιλογή με σχετικά μικρό ρίσκο και ισχυρή προοπτική κερδών, κάτι που βλέπουν στην Ελληνική οικονομία.

Ο Χρηματιστής τονίζει πως το ταμπλό είναι αυτό που πάντα λέει την αλήθεια και μέχρι στιγμής μας δείχνει ότι κινείται αργά και βασανιστικά ανοδικά, με διορθώσεις της μιάμισης συνεδρίασης χωρίς υπερβολές και απότομές αυξήσεις τζίρου που θα προβλημάτιζαν.

Τα αποτελέσματα και οι μερισματικές αποδόσεις συντηρούν εύκολα τις αποτιμήσεις αρκετών μετοχών, ο οποίες μοιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις απαιτητικές. Οι ξένοι ψάχνουν ουσιαστικά κομμάτια εταιρειών σε πακέτα γι’ αυτό και η γρήγορη απορρόφηση κάθε πακέτου που βγαίνει είτε τραπεζικό από το ΤΧΣ, είτε τα ΕΛΠΕ με την ΓΕΚ Τέρνα πρόσφατα ή ακόμα και την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος.

Από την άλλη, υπάρχουν και εταιρείες που είχαν μείνει πίσω στο συνολικό ράλι, με αποτέλεσμα κάποια funds να βλέπουν ότι έχουν σημαντικό upside και σπεύδουν να κλείσουν το κενό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο όμιλος Viohalco με την ElvalHalcor που πραγματικά είχε υστερήσει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Φυσικά μπροστά μας θα δούμε και άλλες περιπτώσεις όσο το χρήμα ρέει στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως τα επίπεδα των 1.345 μονάδων συντηρεί βραχυπρόθεσμα την τάση, ενώ μία κατοχύρωση των 1.365 μονάδων θα έδινε ανοδική εκτόνωση έως τις 1.390 μονάδες.

Επίσης τονίζει πως πλέον ουσιαστικά η αγορά διαπραγματεύεται τεχνικά στις παρυφές των στηρίξεων του 2003 και του 2008, ενώ μια επιβεβαιωμένη αλλαγή επιπέδου, δεν έχει ιδιαίτερες αντιστάσεις ανοδικά.

Ο ίδιος τονίζει ότι η διόρθωση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και κανείς δεν μπορεί να μαντέψει το timing αυτής. Πάντα η αγορά δίνει μία ή δύο ευκαιρίες μέσα στην χρονιά για κάποιους που έχουν μείνει εκτός και αισθάνονται ανασφάλεια και υψοφοβία, αλλά δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι πάντα βγαίνουν και γρήγορα χωρίς να αφήσουν την αγορά να τους δώσει σημαντική κίνηση.

Οπότε το να είσαι στην αγορά και να κάνεις διαχείριση με μέρος του χαρτοφυλακίου σου, είτε τεχνικά είτε fundamental, ή ακόμα και όπως ο καθένας κρίνει είναι πολύ καλύτερο από το να αφήνεις ψυχολογία και φόβο να σε οδηγούν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ