Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλίας Ζαχαράκης: «Η εικόνα στο Χ.Α. μοιάζει με το 1998»

Ηλίας Ζαχαράκης: «Η εικόνα στο Χ.Α. μοιάζει με το 1998»

«Το χρηματιστήριο προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την οικονομία και παράλληλα προεξοφλεί ένα καλύτερο 2023. Ενέργεια και τουρισμός έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας από νέες επενδύσεις παρόλα αυτά όλοι οι κλάδοι έχουν να μας δώσουν νέα».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων σε νέα ανάλυσή του για την ελληνική αγορά ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την πίστη και την αισιοδοξία του ότι υπάρχει ουσιαστική αλλαγή σκηνικού και δεδομένων στην οικονομία και κατ’ επέκταση και στο χρηματιστήριο.

Συνεχίζοντας ο χρηματιστής σημειώνει πως «η Ελλάδα με καθαρό πλέον τον τραπεζικό κλάδο, δείχνει ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο που έχει μπροστά του δρόμο. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ξεκίνημα και όπως όλα δείχνουν μοιάζει περισσότερο με το 1998 χρηματιστηριακά. Είναι δεδομένο ότι ευκαιρίες και διορθώσεις θα υπάρξουν ή και υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η προσδοκία για την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα προεκλογικά δείχνει την σιγουριά τους ότι θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές. Άλλωστε το 2023 όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Αναφορικά με τον τουρισμό και τα deals στην αγορά, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει: «Ο τουρισμός δείχνει ότι θα συνεχίζει να σπάει ρεκόρ ενώ οι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να καταγράφουν υψηλότερα νούμερα. Ακόμα ένα deal και μάλιστα από δύο εισηγμένες ΑΕΕΑΠ είχαμε την εβδομάδα που πέρασε. Η BriQ ουσιαστικά εξαγοράζει κομμάτι της INTΕΡΚΟ και παράλληλα συγχωνεύει την υπόλοιπη εταιρεία, φτιάχνοντας πλέον ένα μεγαλύτερο μέγεθος. Το real estate φαίνεται να έχει την τιμητική του και πολλά κεφάλαια ψάχνουν διέξοδο εκεί προσδοκώντας ότι το ράλι στις τιμές και στην ζήτηση θα συνεχιστεί. Άλλωστε η Αθήνα είναι η φτηνότερη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ακόμα και μετά κατακόρυφη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών».

Πως εξελίσσονται τα τεχνικά δεδομένα

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance τονίζει πως «η αγορά δείχνει να έχει προβληματιστεί στα τρέχοντα επίπεδα, μιας και όλη η περασμένη εβδομάδα μετά το άνοιγμα της Δευτέρας είχε διακύμανση στα ίδια επίπεδα. Έτσι λοιπόν, όσο κρατούν οι 1.100 μονάδες σε κλείσιμο συντηρείται η επιθετική τάση της αγοράς, ενώ μία κατοχύρωση θα δώσει μία καλύτερη διόρθωση, με τις 1.075 και 1.043 μονάδες να είναι οι επόμενες στηρίξεις. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα η αλήθεια είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος κράτησε τις τιμές του Γ.Δ., μιας και αρκετοί τίτλοι του FTSE 25 έχουν βγάλει διόρθωση».

Από εκεί και πέρα, ο αναλυτής τονίζει πως «σε μεγάλη εικόνα τα επίπεδα των 1.195 μονάδων είναι ο επόμενος στόχος. Αν η αγορά κατοχυρώσει και υπερβεί τις 1.130 μονάδες, μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης έως τις 1.190 – 1.195 μονάδες».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ