Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΖαχαράκης (Fast Finance): Το bull market του Χ.Α. και οι τζίροι από...

Ζαχαράκης (Fast Finance): Το bull market του Χ.Α. και οι τζίροι από άλλες εποχές

Χρειάστηκαν τέσσερις συνεδριάσεις για να μπορέσουν να μαζέψουν τις απώλειες της συνεδρίασης της Δευτέρας με την Παρασκευή να κλείνει με οριακές απώλειες την εβδομάδα. Εξαίρεση είχαμε για τον τραπεζικό κλάδο που δεν κατάφερε να μαζέψει πίσω τις απώλειες κλείνοντας με απώλειες 1,85%. Η Πειραιώς από την μία ανακάτεψε την τράπουλα αλλά από την άλλη έφερε φρέσκο χρήμα στην Ελληνική αγορά. Οι τζίροι αυξήθηκαν σημαντικά και μαζί και το ενδιαφέρον για το Ελληνικό χρηματιστήριο.

Ουσιαστικά το ότι είμαστε σε bull market και με τέτοια ρευστότητα στο σύστημα βλέπουμε πως υπάρχουν τίτλοι που είναι σε διαφορετική φάση και δίνουν στην αγορά βοήθειες στα δύσκολα. Η ΔΕΗ ήταν αυτή που σήκωσε το βάρος την Παρασκευή ενώ και η Mytilineos δείχνει ότι μπορεί να επανέλθει σε ανοδική τροχιά αν καταφέρει να κατοχυρώσει το 36,66 σε κλείσιμο μέρας. Στο rebalancing της Παρασκευής είδαμε να αλλάζουν χέρια αρκετοί τίτλοι με την αγορά να τερματίζει με 360 εκατ. τζίρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κεφάλαια από τον κλάδο της πληροφορικής που έγιναν μετρητά ψάχνουν διέξοδο στον κλάδο ειδικά από τους θεσμικούς που θα αναγκαστούν να αυξήσουν θέσεις σε άλλους τίτλους. Την τιμητική της έχει η Real Consulting μιας και ήδη έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή των αποδόσεων των επιλογών μας με κέρδη 55% για το 2024.

Η πιο συντηρητική Moody’s δεν έδωσε το περιβόητο investment grade όχι πως έχει πολύ σημασία για την αγορά. Σε όλα τα σημεία που σχολιάζει έχει απόλυτο δίκιο μιας και φοβάται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τα επιδόματα να έχουν την τιμητική τους, ενώ επιμένει για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που υστερεί σημαντικά και προβληματίζει την οικονομία και όχι μόνο.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά η αγορά μας έδωσε ημερήσια έξοδο μετά από πέντε μήνες με το στοπ μας πλέον να είναι στις 1.437 μονάδες σε κλείσιμο μέρας. Το επίπεδο των 1.386 – 1.399 μονάδων ήταν αυτό που έδωσε την αντίδραση με το εβδομαδιαίο γράφημα να μην έχει προβληματιστεί σε καμία περίπτωση. Το χαρακτηριστικό στην τεχνική μας εικόνα είναι ότι ενώ οι ξένες αγορές μπορούμε να πούμε ότι έχουν ανέβει στον “βατήρα”, ο Γενικός Δείκτης είναι ακριβώς σε αντίθετη φάση διορθωμένος και περιμένοντας για ανοδικό έναυσμα.

Αν και σε εβδομαδιαία γραφήματα η Ελληνική αγορά δεν φαίνεται να πτοείται δεν παύει να έχουμε υπόψιν το εποχικό μιας πιθανής διόρθωσης στις αγορές ειδικά μετά το κλείσιμο και της σειράς Μαρτίου στα παράγωγα. Αν δεν δούμε κάποια σοβαρή κινητήρια κίνηση στους ξένους δεν φαίνεται να προβληματιστούμε ιδιαίτερα στην Λεωφόρο Αθηνών.

Το ότι δεν τρέχουν ή διορθώνουν όλοι οι τίτλοι μαζί είναι ιδανικό σε μία bull market ενώ η αγορά φτιάχνει χωρίς να βιάζεται επίπεδα τα οποία βοηθάνε στην όποια διόρθωση. Άλλωστε το επίπεδο των 1.400 μονάδων ήταν πολύ μεγάλο νούμερο στο παρελθόν και χρειάζεται κάποιο χρόνο με διακυμάνσεις πριν δοκιμάσουμε το επόμενο στόχο χρόνου, ήτοι στη ζώνη των 1.600 μονάδων.

Γενικός Δείκτης

Μπορεί ο ΓΔ να έδωσε έξοδο μετά από πολλούς μήνες παρόλα αυτά ήταν δεδομένο ότι επίπεδο των 1.386 – 1.396 μονάδων θα έδινε αν μη τι άλλο και πάλι μία ανοδική κίνηση. Οι 1.437 μονάδες είναι ουσιαστικά κύρια αντίσταση και stop σε κλείσιμο ημέρας. Το τεχνικό σκέλος στην ελληνική αγορά είναι ότι βρίσκεται με διορθωμένους τους ταλαντωτές περιμένοντας ένα ανοδικό έναυσμα σε ημερήσιο κλείσιμο με τις ξένες αγορές να είναι σε αντίθεση “στον βατήρα” για να δώσουν διόρθωση. Ο ΓΔ προσπαθεί να συντηρήσει το ανοδικό του κανάλι με την στήριξη στην ζώνη των 1.396 μονάδων, επίπεδο που αν χαθεί θα μπορούσε να δώσει μία κίνηση στην ζώνη των 1.369 μονάδων.

FTSE 25

Πλήρωσε βιαστικά το επίπεδο των 3.350 μονάδων και με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκε πάλι πάνω από τις 3.340 μονάδες. Η περιοχή των 3.410 μονάδων είναι κοντινή στήριξη που διάσπασή της μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στις 3.370 μονάδες. Ουσιαστική αντίσταση είναι οι 3.495 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος πιο αδύναμος στην παρούσα με την Πειραιώς να έχει ανακατέψει την τράπουλα και με την Εθνική να έχει την καλύτερη συμπεριφορά. Οι 1.223 και 1.240 μονάδες είναι αντιστάσεις ενώ το στοπ στην παρούσα παραμένει στις 1.269 μονάδες. Ουσιαστική κοντινή στήριξη είναι στις 1.190 μονάδες ενώ μία κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης.

* Ο Ηλίας Ζαχαράκης, είναι διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ