Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στο 40% των εσόδων του ’19 το κυρίαρχο σενάριο...

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στο 40% των εσόδων του ’19 το κυρίαρχο σενάριο για φέτος

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό φέτος είναι ο στόχος εσόδων στο 40% του 2019, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα στο θέμα της πανδημίας, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για ένα πολύ καλό φθινόπωρο. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων την Παρασκευή το πρωί μιλώντας στο 6ο forum των Δελφών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι μπορεί ο τουρισμός να ανοίγει σήμερα, 14 Μαΐου 2021, όμως οι πραγματικές εισροές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά. Παράλληλα, επισήμανε πως είναι σημαντικό ότι αναμένουμε φέτος εφτά καθημερινές πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2019.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019.  Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσεις από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.  «Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ-αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά».

Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος.

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου «θα αντέξουν» και δεν θα υπάρξει ανθελληνισμός στον τουρισμού που πολλοί φοβούνται. Είναι η ώρα να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον κλάδο, είτε σε νέα τουριστικά προϊόντα, είτε σε βελτίωση υποδομών, με χρήματα που θα δοθούν. «Είναι μία ευκαιρία που τώρα πρέπει να αρπάξουμε ώστε να προχωρήσουμε στον τουρισμό της επόμενης μέρας», συμπλήρωσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ