Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSTo 30ετές, το... παράθυρο της ΕΚΤ και η... σπουδή της Αθήνας

To 30ετές, το… παράθυρο της ΕΚΤ και η… σπουδή της Αθήνας

Με 30ετές “βγαίνει” αυτή την φορά η Ελλάδα, στις αγορές.   

Προφανώς ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα primary και main dealers των αγορών “χρέους”, που μετά την έκδοση του 10ετούς (στα τέλη Ιανουαρίου) είχαν στο monitoring τους έναν τίτλο διάρκειας αρκετά μεγαλύτερης της 15ετίας.   

Θυμίζοντας, πως τον Ιανουάριο ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε (αρχικά 2,5-3 δισ) για να “υποχρεωθεί” λόγω της πρωτοφανούς υπέρ-προσφοράς (άγγιξε τα 29 δισ.!) να αντλήσει 3,5 δισ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,75% που ήταν ιστορικό χαμηλό για οποιασδήποτε χρονικής σειράς/διάρκεια έκδοση. Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,807%.      

Τότε η Αθήνα είχε σπεύσει να εκμεταλλευτεί ένα… παράθυρο ευκαιρίας, που άνοιγαν οι αγορές εν μέσω ανησυχιών λόγω της Ιταλίας. Με τον ΟΔΔΗΧ να επιδεικνύει άριστα αντανακλαστικά.    

Έτσι και τώρα, εν μέσω ανησυχιών λόγω της ανόδου της απόδοσης (κατ’ αρχήν) των ομολόγων των ΗΠΑ, η Ελλάδα σπεύδει να αξιοποιήσει την ευκαιρία, που έδωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ.    

Με την έκδοση ενός 30ετούς διάρκειας ομόλογο (η πρώτη μετά το 2008) με ζητούμενα όχι τόσο το ύψος ή το επιτόκιο και την απόδοση όσο την καταγραφή της εξόδου.    

Το επιτόκιο θα πρέπει να υπολογισθεί με βάση το αντίστοιχο ιταλικό (στο 1,579% νωρίτερα) συν ένα premium που δικαιολογείται για το ελληνικό χρέος συν το fee για τους αγοραστές.  

Χοντρικά στο περίπου 2%  συν-πλην, το υπολόγιζαν στην αγορά.  

Το δε ύψος της έκδοσης θα εξαρτηθεί και από την προσφορά. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ