Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι "ζημιά" έκανε το bitcoin στην Tesla

Τι “ζημιά” έκανε το bitcoin στην Tesla

Πριν από έναν και πλέον χρόνο, ο Elon Musk, απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους της Tesla, έλεγε ότι η μετοχή της darling της Wall Street θα συντριβεί «σαν σουφλέ κάτω από βαριοπούλα» εάν δεν εξορθολογιστούν τα κόστη και δεν εμφανιστεί κερδοφορία. Έναν χρόνο αργότερα, αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε λόγος να αγχώνεται ο Musk. Η Tesla δεκαπλασίασε τα κέρδη της και έχει ελέγξει τα κόστη της. Παρότι σφύζει από υγεία, είναι ένα άλλο σημείο που είναι σκοτεινό.

Ο λόγος για το bitcoin. Ναι, θα πει κανείς, ο Musk ξέρει καλά τι κάνει -και- στα cryptos. Όμως εδώ μιλάμε για μια καινοτόμο αυτοκινητοβιομηχανία. Ο ίδιος ο Musk έχει δώσει αγώνα ζωής για να κάνει την Tesla αυτό που είναι σήμερα -και πέτυχε. Το να τη συνδέει με ένα κρυπτονόμισμα, ίσως να ήταν λάθος από πολλές απόψεις.

Όχι τόσο επενδυτικά. Είναι τέτοια, άλλωστε, η δύναμη της Tesla, που ακόμα και μια -μάλλον απίθανη, προσώρας- κατάρρευση του βασικού κρυπτονομίσματος, θα αδυνατούσε να την επηρεάσει οικονομικά. Εκεί που μπορεί να την επηρεάσει όμως, είναι το prestige. Το πισωγυρίσματά της δηλαδή, με την επένδυση στο bitcoin και την απόφαση να πληρώνουν οι πελάτες με κρυπτονομίσματα, στη συνέχεια να μη μπορούν και μετά “θα δούμε”, όταν (αν) γίνει περιβαλλοντικά βιώσιμο το bitcoin, δεν έχουν κάνει καλό στο προφίλ της.

Το έτερο κακό που της έκανε το bitcoin ήταν και οικονομικό. Βάσει των αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσε η Tesla, η αυτοκινητοβιομηχανία υπέστη ζημιά ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων από την επένδυσή της σε bitcoin. Μικρό το κακό. Κυριολεκτικά. Το γιατί λέμε “μικρό” για ένα ποσό 23 εκατομμυρίων, μπορεί να το δει κανείς από τα υπόλοιπα αποτελέσματα της Tesla και την εκρηκτική ανάπτυξή της.

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν πάει απλά καλά, αλλά ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών και δεκαπλασιάζει (!) τα κέρδη της μέσα σε έναν χρόνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία του ιδιοφυούς Musk, βασισμένη στις ισχυρές πωλήσεις της, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και για πρώτη φορά είδε τα τριμηνιαία καθαρά της κέρδη να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, έναντι των 104 εκατ. δολαρίων που είχε καταγράψει στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Tesla, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,45 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 0,98 που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε 11,96 δισ. δολάρια έναντι των 11,3 δισεκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ