Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτο ταμπλό του Χ.Α. το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Στο ταμπλό του Χ.Α. το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Η μεγαλύτερη και πιο «λαμπερή» εισαγωγή τουλάχιστον των δύο τελευταίων δεκαετιών λαμβάνει χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο ταμπλό. Η έναρξη διαπραγμάτευσης γίνεται στα 8,20 ευρώ ανά μετοχή, η οποία είναι ίση με την τιμή διάθεσης της πρόσφατης δημόσιας προσφοράς, ενώ θα εισαχθούν 300.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Θυμίζουμε πως η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 11,6 φορές, ενώ τα έσοδα δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

Το Ελ. Βενιζέλος εισάγεται σε μια εξαιρετική συγκυρία στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χθες έκανε νέο ρεκόρ 13 ετών κλείνοντας πάνω από τις 1.400 μονάδες, ενώ οι μεγάλες εισροές από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους θεσμικούς συνεχίζονται, οδηγώντας σε πολύ μεγάλους τζίρους, καθημερινά.

Το ΔΑΑ αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εισαγωγή στα χρονικά για εταιρεία που αποτυπώνει (τόσο εμφατικά μάλιστα) το ισχυρό momentum της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός, ενώ έρχεται σε συγκυρία εξαιρετική, που ο τουρισμός έκανε νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2023, ενώ το ίδιο το αεροδρόμιο έκανε επίσης νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 28 εκατ. επιβάτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελκυστικό asset, καθώς από πλευράς λειτουργίας, υποδομών αλλά και ευρύτερου εκτοπίσματος, είναι μέσα στα κορυφαία της Ευρώπης. Είναι ένα εξαιρετικό αεροδρόμιοκαι ο κεντρικός «αγωγός» εισόδου δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα τουριστικά brands παγκοσμίως, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα «εξασφαλισμένα» μελλοντικά κέρδη του ΔΑΑ.

Το 2023 ήταν η κορυφαία τουριστική σεζόν για τη χώρα μας, ξεπερνώντας και το 2019 που ήταν η τελευταία καλή χρονιά πριν τον Covid-19, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο. Το 2023 διακινήθηκαν 28,17 εκατ. επιβάτες, κατά 24% περισσότεροι σε σύγκριση με το 2022 και κατά περισσότεροι 10,2% σε σύγκριση με το 2019.

Τα στατιστικά τοποθετούν το Ελ. Βενιζέλος στη δέκατη θέση μεταξύ των αεροδρομίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα είχε το υψηλότερο ποσοστό πτήσεων τσάρτερ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συνάμα, στο ξεκίνημα του 2024 τρέχει ήδη με διψήφια ποσοστά αύξησης, καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με 1,6 εκατ. επιβάτες (+10,4%) με την αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό να φθάνει το 12,8%.

Το αναπτυξιακό πλάνο του ΔΑΑ στην πρώτη φάση, ως το 2028, περιλαμβάνει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επέκταση του terminal όπως και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι με αυτές το Βενιζέλος θα μπορεί να εξυπηρετεί 33 εκατ. επιβάτες. Η δεύτερη φάση έως το 2033, προβλέπει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για περαιτέρω επέκταση των terminals και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται 40 εκατ. επιβάτες.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΑΑ άμα της εισαγωγής θα προσθέσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αν κινηθεί προς τα 9 ευρώ ή και υψηλότερα όπως εκτιμούν αναλυτές, θα προσθέσει πλέον των τριών δισ. ευρώ στη συνολική αποτίμηση του Χ.Α.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ