Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί η Cenergy Holdings θα είναι η επόμενη είσοδος στον FTSE 25

Γιατί η Cenergy Holdings θα είναι η επόμενη είσοδος στον FTSE 25

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε (και) χθες η μετοχή της Cenergy Holdings, η οποία αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας. Η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 4,28 ευρώ (+0,12%), συνεχίζοντας το ανοδικό της κρεσέντο καθώς από την αρχή του 2023 ήδη βρίσκεται στο +41,72%.

Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται πλέον στα 813,8 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ που είναι στα 425 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ξεπερνά σε αποτίμηση οκτώ μετοχές του Large Cap, καθώς έχει ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση από τις ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, Autohellas, Ελλάκτωρ, ElvalHhalcor, Quest Συμμετοχών, ΟΛΠ και Σαράντη.

Είναι σίγουρο πως η Cenergy Holdings θα αποτελέσει σύντομα το νέο μέλος του FTSE 25 στην επόμενη αναδιάρθρωση, μπαίνοντας δικαιωματικά στην ελίτ και στη μεγάλη κατηγορία του χρηματιστηρίου, καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.

Στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας της

Η Cenergy Holdings διανύει την καλύτερη περίοδο από την ίδρυσή της, κάτι που επιβεβαιώνουν τα μεγέθη της, το ανεκτέλεστο, αλλά και η πορεία της μετοχής της στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο όμιλος είναι πρωταγωνιστής και εκ των σημαντικότερων φορέων υλοποίησης των μεγάλης εξειδίκευσης και τεράστιων απαιτήσεων έργων του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού.

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, πιο εξειδικευμένους και πλέον ισχυρούς εκφραστές του διεθνούς green deal, έχοντας αναλάβει κομβικά έργα υποδομών για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου. Πρόκειται για έργα τεράστιων προκλήσεων που ουδέποτε στο παρελθόν λάμβαναν χώρα σε αυτή την έκταση και αυτή την αποτελεσματικότητα, δεδομένου ότι νέες τεχνολογίες αιχμής έχουν προστεθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Πλέον η Cenergy Holdings κατέχει περισσότερο από 50% της παγκόσμιας αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.

Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου. Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Οι επενδύσεις

Ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, ενώ μέσα στην επόμενη διετία προγραμματίζονται νέες επενδύσεις επιπλέον 170 εκατ. ευρώ, με στόχο να αυξηθεί το capacity και να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στην πληθώρα των παραγγελιών, κυρίως από την πλευρά του κλάδου των καλωδίων. Τα 80 εκατ. ευρώ εξ αυτών, θα γίνουν στον κλάδο των καλωδίων.

Ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας, όπως τα υποβρύχια καλώδια υπερ-υψηλής συνεχούς τάσης και τα δυναμικά καλώδια.

Ανταποκρινόμενη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, επενδύει σταθερά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων της στην Κόρινθο. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή σύγχρονου, ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης /φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων πόντισης καλωδίων.

Η ζήτηση για καλώδια υψηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας σε όλο τον κόσμο είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ η Cenergy Holdings έχει «χτίσει» μια εξειδίκευση που δεν έχουν πολλοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο. Βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η υλοποίηση ενεργειακών έργων μεγάλου βεληνεκούς όπως υποθαλάσσιες καλωδιώσεις τεράστιων απαιτήσεων, τέτοιων, που λίγοι όμιλοι στον κόσμο μπορούν να υλοποιούν.

Μεγέθη

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τα καλύτερα μεγέθη της ιστορίας της στη χρήση του 2022, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου (80%) είναι σε διεθνή projects. Ο κλάδος που δραστηριοποιείται είναι στην αιχμή του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας, ενώ υλοποιεί νέες επενδύσεις με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα εντός της προσεχούς διετίας.

Οι συνολικές πωλήσεις το 2022 ανήλθαν στα 1,43 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 35% έναντι του 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2021. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021. Η λειτουργική κερδοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 174 εκατ. ευρώ, οπότε ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 438 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ