don't even ask

don't even ask

spot_img

Άνθρακες ο θησαυρός, χρυσάφι για τους servicers, οι ύαινες καραδοκούν, περί Netflix, η συστημική ευστάθεια της Attica Bank, η… ρουτίνα της Autohellas και το Nikopolis στον Τέλη

*Άνθρακες ο θησαυρός των συντριπτικών επιπτώσεων στην ρωσική οικονομία που θα επέφεραν οι πρωτοφανείς κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Το τι είχε υποστηριχθεί εκείνη την περίοδο, τι είχε ειπωθεί από “χείλη ειδημόνων” λίγο ως πολύ τα θυμόμαστε. Αντ’ αυτών τα επίχειρα, γνωστά και επώδυνα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Αποτέλεσμα ελάχιστο- ή εν πάσει περιπτώσει δυσανάλογο του κόστους- και με την βούλα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, η ρωσική οικονομία υπέστη μείωση 2,7% το 2022 (σε όρους ΑΕΠ), φέτος θα παρουσιάσει αύξηση 0,7% και 1,3% το 2024. Τόσο μέσα έπεσαν και αυτή- για πολλοστή- φορά οι ειδήμονες και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Αλλά τι να περιμένεις, επανερχόμενος στο ερώτημα του Νίκου Ελευθερόγλου, από που… ψωνίσαμε ευρωβουλευτές. Γενικά αναφέρομαι, όχι στους δικούς μας εκλεκτούς μόνο.

*Καταψηφίστηκε η τροπολογία για μη χρηματοδότηση του φράκτη στον Έβρο, όπως ενημέρωσε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, γιατί σε άλλο είδα τις καταχωρήσεις (που μου έστειλε φίλος) του Turkaegean στον Γαλλικό Τύπο και με έπιασε ένα κάτι τις… Σχετικό με αυτά (τα εθνικά) πρόσφατα η DeA είχε αποκαλύψει την απροθυμία επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πλαίσιο του Macedonia the Great, It’s Greek! It’s Authentic, ειδικότερα εταιρείες που θα έπρεπε να προτάσσουν την μακεδονικότητά τους και για εμπορικούς/οικονομικούς λόγους. Και όμως φευ! κάνουν πίσω για λίγα μερίδια αγοράς στην γείτονα χώρα υποκύπτοντας στις διακριτικές πιέσεις των Σκοπίων. Στην διάθεση της στήλης 10 πρωτοκλασάτα ονόματα- με έδρα την Θεσσαλονίκη- πέραν πάσης υποψίας.

*“Χρυσάφι” για τους servicers η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανοιγμάτων. Καθαρά κέρδη 84,4 εκατ. το 2022 για τους Σουηδούς της Intrum. Κύκλος εργασιών 232 εκατ. από 182 εκατ. (2021), κέρδη ebitda 158,9 από 110,26 εκατ., με ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 124,78 και καθαρές ταμειακές ροές 57 εκατ. Ταμειακά διαθέσιμα 110 εκατ. έχοντας χρηματοδοτήσει με 130 εκατ. τον μητρικό όμιλο (Intrum AB) και διανέμοντας μερίσματα 42 εκατ. ιδια κεφάλαια 435 εκατ. και απόδοση προ φόρων κερδών 25,5% επί των ιδίων κεφαλαίων. Αυτά δεν είναι “κοράκια”-“ύαινες” είναι.

*Και μιας ο λόγος για τις τελευταίες, για δεύτερη φορά τον Απρίλιο ο ceo της UniCredit προειδοποιεί για τις hyenas των αγορών που καραδοκούν για τραπεζικό ατύχημα. Ο Andrea Orcel δεν είναι τυχαίος τραπεζικός παράγων, με πολυετή θητεία (και) στην UBS γνωρίζει-εκ των έσω- τις αδυναμίες του ευρωσυστήματος. Ο 59ετής Ρωμαίος- από τους διαπρεπείς investment bankers αναφέρεται-επί της ουσίας- σε αυτό που επισήμαινε χθες η στήλη για την διατραπεζική και το λεγόμενο discount window.

*Για αυτό σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα είναι επίτευγμα η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Θα πρόκειται για κίνηση “κόντρα” στο ρεύμα (όπως εύστοχα σημείωνε χθες βράδυ ο Γιάννης Αγγέλης/insider). Σε περίπτωση αναβάθμισης (οψέποτε…μέσα στο 2023) ο ΟΔΔΗΧ θα μπορεί άμεσα να επεκτείνει και διευρύνει το δανειακό πρόγραμμά του από τα 7 στα 10 ή και 12 δισ. αξιοποιώντας τη μείωση των αποδόσεων και των spreads τόσο στα ομόλογα, όσο στα έντοκα. Τι θα σήμαινε η αναβάθμιση, επιπλέον; μα δυνατότητα πολλαπλάσιων προαγορών χρέους από το Greek Loan Facility (δηλαδή του διακρατικού δανεισμού από το πρώτο μνημόνιο). Επί της ουσίας θα δινόταν η ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο να έχει ένα επιπλέον “μαξιλάρι” αρκετών πολύτιμων δισ. για τα επόμενα χρόνια, μέχρις ότου επανέλθει η ισορροπία στις αγορές.

*Από αυτή την άποψη, σωστή η χθεσινή πρώτη επανατιμολόγηση (υφιστάμενου 10ετούς κρατικού ομολόγου), θα ακολουθήσουν άλλες 2 Μάιο και Ιούνιο. Παρά την προσπάθεια κάποιων να shortάρουν την αγορά, δεν τους βγήκε. Ο ΟΔΔΗΧ συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 1,7 δισ., πήρε τα (πρώτα) 300 εκατ. που σχεδίαζε. Από άλλα 300 εκατ. στις επανεκδόσεις που ακολουθούν στο δεύτερο 3μηνο.

*Από την Wall Street η είδηση, αλλά ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Χθες ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα το Netflix, για πρώτη φορά χωρίς να δώσει προβλέψεις για αύξηση συνδρομητών. Επίσης, για πρώτη φορά η διάσημη πλατφόρμα ανακοίνωσε μεγέθη χωρίς τον ιδρυτή της Reed Hastings. Παρόντες οι συν-διευθύνοντες Ted Sarandos και Greg Peters. Ο καταγόμενος από την Σάμο (με επίθετο του παππού Καρυωτάκης) θα περίμενε κάποιος να ήταν αντίθετος με την επιμονή της Jada Pinkett Smith, επικεφαλής παραγωγής της νέας σειράς “Κλεοπάτρα”, να παρουσιάσει την τελευταία των Πτολεμαίων ως αφρικανικής καταγωγής. Στα διεθνή media έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση για αυτό το θέμα, καθώς πλησιάζει η ημέρα έναρξης της σειράς (10 Μαΐου). Αρκεί μία σύντομη ματιά στα ξένα social… Αυτά με αφορμή τα αποτελέσματα του Netflix.

*Λύσαμε τον Γόρδιο Δεσμό, και τα ναυπηγεία πήραν μπρος…”, είπε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό έργο στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στην εκδήλωση δεν κατάφερα να πάω- απ’ ότι είδα στο finupnews ήταν αρκετοί και ενδιαφέροντες από τον επιχειρηματικό κόσμο- και δημοσιογραφικές παρουσίες λ.χ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος. Παρά την αντίθετη πολιτική τοποθέτηση μου, δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στην κυβέρνηση και τον υπ. Ανάπτυξης η επανεκκίνηση λειτουργίας του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου της χώρας. “Μέγα το της θαλάσσης Κράτος”, του Περικλή (κατά τον Θουκυδίδη).

*Που με πάει…στο τελευταίο επεισόδιο της “ναυμαχίας” Μάριου Ηλιόπουλου με Χρήστο Μεγάλου για την MIG/Attica Group. Μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Πειραιώς ενίσχυσε την συμμετοχή της στη MIG πάνω από το όριο της καταστατικής πλειοψηφίας, ξεπερνώντας το 67% του μ.κ Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση το 10% που πέρασε από πωλητή σε αγοραστές αποδόθηκε από χρηματιστές στην πλευρά του ιδιοκτήτη της SeaJets. Πλέον η Πειραιώς προχωρά απρόσκοπτα τον σχεδιασμό, που μέσω της Strix Holdings οδηγεί σε συγχώνευση (με απορρόφηση) Attica Group-ANEK.

*Τίτλοι τέλους και για το ΤΜΕΔΕ, το ταμείο μηχανικών δεν θα συμμετάσχει στην αμκ της Attica Bank. Το πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια εισφορών μηχανικών, ασφαλισμένων, φορολογουμένων έχουν “καεί” όλα αυτά τα χρόνια συνιστούν θέμα, και μάλιστα μείζον. Αλλά, σε αυτή την φάση προείχε η συστημική ευστάθεια και η ευόδωση της προσπάθειας που γίνεται με βασικό αρωγό την Thrinvest- καθώς θα εισφέρει πάνω από 60 εκατ.- και αναγκαστική συνδρομή των συστημικών. Από 10 εκατ. η κάθε μία από τις 4 συστημικές θα εισφέρει στο εγχείρημα. Προφανώς θα απαιτηθεί και άλλη αμκ σε επόμενο χρόνο…

*Δεν πέρασε απαρατήρητη από την αγορά η άφιξη στον Πειραιά του ΟΟCL-Spain- ιδιοκτησίας Orient Overseas Container Line Europe- μέλους του CosCo Shipping Group. Ένα από τα mega vessels παγκοσμίως και το πρώτο ανάλογου μεγέθους που έφτασε στον ΟΛΠ- στο πλαίσιο κυκλικής διαδρομής 13 σταθμών από Κίνα προς Β.Δ Ευρώπη. Για το deep under value του ΟΛΠ στα 487,5 εκατ. μην το επαναλαμβάνουμε συνέχεια. Αυτό εξηγεί και την ανθεκτικότητα της μετοχής με 5,29% στο μήνα και 23,42% από την αρχή του έτους. Στα 19,50 ευρώ χθες η μετοχή.

*Με βάση όσα (προ) αναφέρθηκαν για τα κέρδη της Intrum, εξηγείται απόλυτα η φρενήρης πορεία των GalaxyCosmosMezz και SunriseMezz. Όπως έχει (χιλιο)ειπωθεί από την στήλη, όσο πλησιάζει η “πληρωμή” του “κουπονιού”, στις 28 Απριλίου τόσο τα mezzanines θα υπεραποδίδουν προεξοφλώντας κέρδη. Αύριο θα έχουμε αναλυτικά στοιχεία (δυνητικής) κερδοφορίας/απόδοσης.

*Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Autohellas. Τι ρουτίνα και αυτή…

*Ιστορικό υψηλό όμως και για την Mevaco. Στα μόλις 33,81 εκατ. η αποτίμηση της εξειδικευμένης εταιρείας του Δημήτρη Κωστόπουλου. Απ’ ότι μαθαίνω η στροφή της εισηγμένης προς τα “φωτοβολταϊκά” και τα “αμυντικά” δεν έχει περάσει απαρατήρητη από μεγάλους των συγκεκριμένων κλάδων, με εννοείτε έτσι; Όσον αφορά στα “αμυντικά”, είναι η προοπτική συνεργασίας με την Fincantieri στο “χτίσιμο” των 4 φρεγατών, που έχει κινήσει την προσοχή συγκεκριμένου εισηγμένου. Και για τα “φ/β” επίσης εισηγμένος ενδιαφέρεται.

*Το Nikopolis στον Τέλη Μυστακίδη, φυσιολογική κατάληξη.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask