don't even ask

don't even ask

spot_img

Σήμερα ο ΤΙΤΑΝ, οσονούπω για MSCI η Helleniq Energy, “ανάσες” για τους traders (Wall Street), ο μετριοπαθής Στουρνάρας, η φιλία Ορσέλ-Ψάλτη, η “τύχη” του Μυλωνά και οι αστερίσκοι των συστημικών

*Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα, με το σύνηθες μποτιλιάρισμα-κυρίως- από Κόρινθο προς Αθήνα. Επιστροφή και επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το long week-end αργιών με τους αγοραστές να μην χάνουν χρόνο από Ασία μέχρι Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

*Τα περισσότερα λεφτά στην…πολιτική της Fed και του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, που από την πιθανότητα μείωσης 3-4 φορές των επιτοκίων “χαμήλωσε” στις 1-2 για να τοποθετηθούν παράγοντες (Λάρυ Σάμερς) ακόμη και για τον κίνδυνο αύξησης κ.ο.κ τα λέγαμε (Μεγάλη) Παρασκευή. Πλέον το ενδεχόμενο της μίας μείωσης (από το τρέχον 5,25%-5,50%) για το 2024 είναι ένα λογικό ενδεχόμενο, όμως και αυτό θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της αγοράς μέχρι τις Προεδρικές της 5ης Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα της κάλπης. Γνωστό πως, διαφορετική η σύνθεση της οικονομίας των ΗΠΑ (και όσον αφορά στον πληθωρισμό), πλεονεκτεί έναντι της Ευρώπης, με περισσότερα “χαρτιά” στα χέρια της η FOMC. Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, η Fed κρατά υψηλά τα επιτόκια αλλά χαλαρώνει την ποσοτική σύσφιξη. 

*Αμερικανιστί: Slower Pace Of Quantitative Tightening- πρακτικά ελαστικότερη διάθεση “κυκλοφορίας” με υπό διπλασιασμό ομολόγων που ωριμάζουν χωρίς επαναγορά. Μια χαρά με το SLoQT δόθηκαν “ανάσες” στους traders της Wall Street να ξεφορτωθούν “χαρτομάνι” σε “τιμές” 5.200 plus του S&P500, 38.900 του DJIA και ούτε γάτα ούτε ζημιά, προσώρας. Ωστόσο, πάνω από 34 τρισ $ το ακαθάριστο εθνικό χρέος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ομόλογα που ξεπερνούν τα 7,6 τρισ $ λήγουν μέσα στο 2024. Κάποια στιγμή ( ; ) κάτι θα πρέπει να γίνει. 

*Όμως, είναι η Ευρώπη με “την πλάτη στον τοίχο”, όπως έχει βαρεθεί και η DeA να θυμίζει σε κάθε ευκαιρία. Για αυτό, στις “πλάτες” της Κριστίν Λαγκάρντ το βάρος της ευθύνης για την απόφαση που θα λάβουν ΕΚΤ/η ίδια στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Παρακολουθώ τις τοποθετήσεις του κεντρικού μας και είναι αλήθεια πως η νέα μετριοπαθέστερη εκτίμησή του για 3 αντί για 4 μειώσεις- το 2024- με προβλημάτισε. Όχι επειδή εμείς εδώ στην στήλη θεωρούσαμε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο των 4 μειώσεων (από 25 μ.β)- γνωστή η θέση μας για βασικό επιτόκιο στο 3,5% (από 4%) τέλος του 2024, με το καλό σενάριο. Αλλά γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας είναι expert στα macro και διαθέτει άριστη συνθετική ικανότητα. Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι με ένα εκλογικό αποτέλεσμα μη αρεστό στις Βρυξέλλες, το επενδυτικό κλίμα θα επιδεινωθεί περαιτέρω; ή μήπως θα λειτουργούσε λυτρωτικά για την αλλαγή τάσης στα κεντρικά της Κομισιόν; Πως; ο Μάριο Ντράγκι είναι μονόδρομος, για τους γνωρίζοντες. Όπως η ενεργότερη συμμετοχή του Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank), ή της Μαργκρέτε Βεστάγκερ με την Δανή-πρώην Επίτροπο Ανταγωνισμού (2014-2019)- να έχει συμπάθειες και στην Ρώμη. 

*Στα καθ’ ημάς: επιστροφή επενδυτών, με τον “αέρα” του 5νθημέρου και της ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια. Το θετικό για το ΧΑ είναι πως η χθεσινή άνοδος (με 1,42% για τον DAX στις 18.430 μονάδες) στηρίχθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Αφ’ ενός: ο όμιλος UBS ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς ο ελβετικός κολοσσός επέστρεψε σε καθαρά κέρδη 3μηνου μετά από δύο σερί με απώλειες. Αρχικά η μετοχή ενισχύθηκε 9,5% για να διαμορφωθεί τελικά 7,59% (στα 26,79 CHF). Επίσης η Unicredit ανακοίνωσε επίσης κέρδη, με τη μετοχή στα 36,09 ευρώ (3,59%). Μας ενδιαφέρει, έμμεσα, η ιταλική τράπεζα- ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας στην Alpha Bank, με 8,9% του μ.κ με τιμή κτήσης το 1,39 ευρώ/μτχ (μέσα Νοεμβρίου 2023). Ο CEO του ιταλικού ομίλου- Αντρέα Ορσέλ- συνδέεται με στενή φιλία με τον ομόλογο του Βασίλη Ψάλτη, κοινό μυστικό στην τραπεζική ομήγυρη πως οι αλλαγές στις “μουσικές καρέκλες” του εγχώριου banking επηρεάστηκαν από το deal των 2 πλευρών. Αλλά για αυτές (τις “μουσικές καρέκλες”) σταδιακά τα ονόματα και οι υψηλόβαθμες θέσεις- όπως σας είχε υποσχεθεί η στήλη από την Παρασκευή. 

*Και 2-3 λεπτομέρειες για τον-αποκαλούμενο στο City και Κριστιάνο Ρονάλντο του investment banking- σε δε Μιλάνο και Μαδρίτη re dei deal. Με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Sapienza (Ρώμη), ακολούθησε διαδρομή UBS-Banco Santader και στην UniCredit με ετήσιο πακέτο αποδοχών στα 7,5 εκατ. ευρώ. Ένθερμος υποστηρικτής της κοινής κηδεμονίας, παρέχει και πατρικές άδειες ώστε να απολαμβάνουν και οι πατεράδες τα μητρικά προνόμια και να μη χάνουν τη σύνδεση με τα παιδιά τους. Ας τα κρατήσουμε αυτά, γιατί θα μας χρειαστούν στη συνέχεια. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην από κοινού με την Alpha Bank επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας. 

*Με τράπεζες λοιπόν η χθεσινή άνοδος στα ευρωπαϊκά, με τον “αέρα” του 3,31% στα 7,81 ευρώ (της Πέμπτης) η Εθνική σε θέση οδηγού για τον κλάδο. Έχουν “φαγωθεί” να…φάνε τον Παύλο Μυλωνά- τώρα με τις κρίσεις του καλοκαιριού- πως το Μ.Μ έτσι-ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλιώς. ΟΚ, μην χαθούμε, όταν θα έρθει η ώρα… Ο CEO της Εθνικής είχε αναφερθεί σε πρόθεση διάθεσης του 20%-25% των κερδών (2023) στους μετόχους/επενδυτές. Εάν ο SSM ανάψει- τελικά- “πράσινο” για διανομή του 30%, να δούμε. Η DeA γνωρίζει- από πρώτο χέρι- την έκθεση της Επόπτριας, για αυτό…λίγη υπομονή. 

*Στις 16 Μαΐου ανακοινώνουν Q1/2024 Eurobank, Alpha Bank. Από τα μεγέθη Πειραιώς και Εθνικής σημείωσα τον αστερίσκο που αφορούσε στην πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων. Γιατί; σχετίζεται με την πιστωτική επέκταση (θετική/αρνητική) και αφορά-σχεδόν αποκλειστικά- υγιείς επιχειρήσεις, με γερό “ταμείο”. Με την υπόθεση πως τα επιτόκια δεν θα μειωθούν χαμηλότερα του 3,5% (από 4%) με το βέλτιστο ενδεχόμενο άντε στο 3,25% εύλογα οι διοικήσεις επιχειρήσεων με υπερβάλλουσα ρευστότητα θα συνεχίσουν να φέρνουν πιο μπροστά την από-πληρωμή υποχρεώσεων τους. Τι σημαίνει αυτό για το ισοζύγιο δανειακών υπολοίπων-καταθέσεων, το καταλαβαίνουμε όλοι. Αστερίσκος λοιπόν, να δούμε το Q1 και των άλλων 2 συστημικών. 

*Την προσεχή Τρίτη η 3μηνιαία αναθεώρηση των MSCI Indices, δεν προβλέπονται αλλαγές στην 10άδα του Greece Standard. Με 16,3% συντελεστή στάθμισης η Εθνική. Θα ενθυμούνται οι πιο τακτικοί της στήλης, πως είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο διάθεσης του 18,39% που έχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ, αμέσως με την λήξη του 6μηνου lockup- όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι- Μέχρι Παρασκευή θα έχουμε- πιθανότατα- νεότερα για το πότε και το πόσο (από το ποσοστό του Ταμείου). 

*Μέσα στην εβδομάδα ( ; ) ίσως έχουμε τα τελεσίδικα νεότερα για το deal που περιμένει η αγορά. Και μέσα στον Μάιο για το έτερο. Κοινός παρονομαστής υπάρχει και είναι κλαδικός. 

*Θυμάμαι Φεβρουάριος 2023 ήταν- με την Cenergy Holdings να αποτιμάται στα 850 εκατ. ευρώ όταν έγραφα πως placement σε αυτές τις τιμές peanuts δεν πρόκειται. Το ίδιο εκτιμώ, και τώρα, που η αποτίμηση είναι Χ2. Στα 2 δισ. plus, να το ξανά συζητήσουμε. Για όσους έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Cenergy Holdings, κυρίως οι προοπτικές του ομίλου, με την επικείμενη “απόβαση” στην αγορά των ΗΠΑ… 

*Με μόλις 200 τμχ δηλαδή με 1.120 ευρώ το νέο limit up της DotSoft. O.K ragazzi… 

*Διαρροές, μέσα στην περίοδο των Εορτών για πρόστιμα-μαμούθ σε επιχειρήσεις λιανικής, σε εταιρείες διαχείρισης δανείων κ.λ.π. Σωστά, σε προεκλογική περίοδο είμαστε- στην τελική ευθεία- πάντα πρώτη η ακρίβεια/πληθωρισμός. Όταν δεν μπορείς να “χτυπήσεις” την ακρίβεια, επιχειρείς με την ανακοίνωση (σωστών) προστίμων να περιορίσεις την ισχύ της αντιπολιτευτικής τακτικής. Ωστόσο, στην τελική την πληρώνει σταθερά ο ίδιος ο καταναλωτής. Kάτι σαν Don Quichotte ο Κώστας Σκρέκας, σε μεταφορά Miguel de Cervantes αλά Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρασκήνιο και πολύ μάλιστα- αναφορικά με το άρθρο των FT που έφερνε την Ελλάδα σε σύγκριση με την Βουλγαρία. Ένα άρθρο που έγινε “σημαία” από την αντιπολίτευση αλλά όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- από “πρώτο χέρι”- δεν ήταν ακριβές στο περιεχόμενο που αφορούσε στην εκτίμηση του Γιώργου Λαγαρία. Επειδή, είναι σε θέση να γνωρίζει η DeA δεν ήταν αυτή η θέση του contrarian της Mazars. Εάν τους ενδιαφέρει- που τους ενδιαφέρει- ας το ψάξουν λίγο περισσότερο στο Μ.Μ. Επειδή βλέπω σε αντιπολιτευτικά Μέσα να γράφονται ανοησίες (και είμαι επιεικής…). 

*Σήμερα ανακοινώνει το Q1/2024 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, από τα 880 εκατ. Μάιος 2022, Χ3 πλέον. Και με την επόμενη αναθεώρηση του MSCI group, στον Greece Standard. 

*Καθ’ οδόν προς το “καλάθι” του MSCI και ο όμιλος HelleniQ Energy. Εφικτός ο στόχος, τέλος 2024, ο αριθμός των συμμετοχών να έχει αυξηθεί κατά 2 στις συνολικά 12. Στο 10% ή μήπως 15% (ή και περισσότερο) το επόμενο placement από το ΤΑΙΠΕΔ; Θα γνωρίζουμε, μετά την ευρωκάλπη.

*Αυτά, προς ώρας. Για καλή επάνοδο και σταδιακή προσαρμογή στα καθημερινά.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask