don't even ask

don't even ask

spot_img

Αργεί η μείωση (επιτόκια), εμφανίστηκαν αγοραστές, δυνατό ξεκίνημα για ΤΙΤΑΝ, Cenergy Holdings-νέα υψηλά, τα λέει ο Ευάγγελος….αλλά, τα τραπεζικά “χαρτιά”, spread…Grand Canyon και 11αρα Optima

*Σε ρυθμό μεγεθών Q1/24 οι επενδυτές στην Wall Street. Ανοδικό σερί για τον S&P500 αλλά οι 5.200 μονάδες αποδεικνύονται ανθεκτική αντίσταση. Απώλειες για τη μετοχή της Uber: καθώς η εταιρεία διαδρομών κατέγραψε ζημίες και χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα. Απώλειες επίσης για τον τίτλο της Intel: ο κολοσσός κατασκευής τσιπ υποβάθμισε την πρόβλεψη για τα έσοδα Q2. Όπως και για TESLA, μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ διερευνούν αν η εταιρεία διέπραξε απάτη στο πλαίσιο της έρευνας για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το δολάριο ενισχύεται έναντι ευρώ, γιεν και στερλίνας. Στο 1,074 $/ευρώ, στα 82,20$ το Brent.

*H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει λόγο να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επισημαίνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Martin Wolf έφη: Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα αναβληθεί για τον Δεκέμβριο, εν μέρει για να αποφευχθούν περικοπές πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Δεν έχει προκύψει ακόμα μια παρόμοια αναθεώρηση στην ευρωζώνη: η πρώτη μείωση επιτοκίων αναμένεται ότι θα γίνει τον Ιούνιο. Στο Bloomberg και FT.

*Μετά από σερί 3 αργίες, συνεδρίαση χθες στο ΧΑ. Έσπευσαν να καλύψουν το χαμένο (ανοδικό) έδαφος οι αγοραστές. Με συναλλαγές όπως σε συνεδρίαση με rebalancing, στα 210,7 εκατ. ( ! ), με τα 27 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων υψηλών.

*Δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς με αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία «μαρτυρούν» τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International. Το 2024 ξεκίνησε με ισχυρή αύξηση πωλήσεων σε όλες τις περιοχές, φτάνοντας τα €623,7 εκ., (αύξηση 6,1%) σε ένα 3μηνο με αυξημένη ζήτηση σε όλα τα προϊόντα μας και σταθερά επίπεδα τιμών. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €109,8 εκ., καταγράφοντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA. Στα 30,10 ευρώ η μετοχή, υψηλά 17,5 ετών ή ιστορικά αν συνεκτιμηθεί το διάστημα αλλαγής έδρας (σε Euronext).

*Μετά την συνεδρίαση η ανακοίνωση μεγεθών από τον όμιλο TCI.

*Μετά την συνεδρίαση και η πληροφορία (της Αλεξάνδρας Τόμπρα/Οικονομικός Ταχυδρόμος) για διάθεση ποσοστού 1,5% της Jumbo. Ιδιες μετοχές του Απόστολου Βακάκη, μέσω της Tanocerian Maritime. Το συνηθίζει ο επιχειρηματίας/βασικός μέτοχος το parking- ιδίων- σε υψηλότερες τιμές. ΟΚ, δεν πρόκειται ωστόσο για placement. Καλά κάνει η DeA και παρακολουθεί/καταγράφει σε ποιες εισηγμένες είτε ο βασικός μέτοχος, είτε η εταιρεία διαθέτει “κρίσιμο ποσοστό ιδίων μετοχών”. Συνήθως αυτές “γυρίζουν” σε άνοδο της τιμής, ευνόητα…

*Αυτό και αν ήταν arbitrage, Euronext- Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τις 3 μέρες αργίας στο ΧΑ αγόραζαν μετοχές της Cenergy Holdings φθάνοντας έως τα 9,11 ευρώ. Στο ΧΑ με το ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης βγήκαν αγορές από τα 8,26 έως τα 8,45 για να κλείσει στα 8,35 ευρώ. Την ίδια μέρα όσο ανέβαινε στο ΧΑ διόρθωνε στις Βρυξέλλες. Το πιθανότερο αγόραζαν από Βρυξέλλες όσο ήταν σε αργία το ΧΑ και…τούμπαλιν την Τετάρτη. Τώρα, με “δανεισμό” μετοχών, με CFDs θα σας γελάσω. Λίγο το έψαξα, δεν έβγαλα ακριβές συμπέρασμα. Άλλωστε το αποτέλεσμα μετράει και αυτό ήταν, στο ΧΑ: Cenergy Holdings σε νέα ιστορικά υψηλά- 8,45 ευρώ- με 245 χιλ. τμχ. Αποτίμηση στα 1,587 δισ. Ακόμη…peanuts.

*Την ώρα που η Ευρώπη αδυνατεί να κρατήσει τις βιομηχανίες των χωρών της, η κυβέρνηση Μπάιντεν μέσα από το ισχυρό πακέτο φοροαπαλλαγών και επιχορηγήσεων ύψους 369 δισ. δολαρίων προσελκύει όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για επενδύσεις στις ΗΠΑ. Το γνωστό και ως IRA (Inflation Reduction Act) που αποσκοπεί στη μείωση του πληθωρισμού δίνει κίνητρα για επενδύσεις κυρίως στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Έχει αναφερθεί η DeA πλειστάκις και στο Inflation Reduction Act και στην φυγή των τσιμεντοβιομηχανιών Holcim, CRH κ.α. τώρα το συζητούν Shell και TotalEnergies. Εδώ και μήνες, χρόνια προειδοποιεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος- από την θέση του προέδρου της Eurometaux- αλλά στις Βρυξέλλες καθεύδουν. Μικροπολιτικαντισμοί, προσωπικές φιλοδοξίες και τεράστια συμφέροντα loobies e.t.c σε μία ιστορική περίοδο, η Ευρώπη φθίνει και βουλιάζει.

*Σε αυτό το πλαίσιο και η εκδήλωση του ΣΕΒ, με εύγλωττο θέμα/ερώτημα: Ευρωεκλογές 2024, ο κόσμος αλλάζει-η Ευρώπη μπορεί; Ο καθένας μας ας απαντήσει- όπως φρονεί- ανάλογα-6-9 Ιουνίου.

*Ακόμη μία συνεδρίαση χρηματιστηριακού πρωταθλητισμού για την Εθνική. Με άνοδο 4,23% στα 8,14 ευρώ και αποτίμηση 7,445 δισ.

*Μόλις 0,69% για τη μετοχή της Eurobank στα 2,034 ευρώ, με συνέπεια η “ψαλίδα” με την…άσπονδη να κλείσει στα μόλις 115 εκατ. ευρώ.

*Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα επιτόκια και το spread καταθέσεων-δανεισμού τα είδατε. Αυτά είναι, σταθερό στο 0,53% για νέες καταθέσεις- νέα αύξηση (επιβάρυνση) στο 6,24% για νέες δανειοδοτήσεις. Αυτό δεν είναι spread αλλά το…Grand Canyon. Και μετά διερωτώνται γιατί είναι αρνητική η πιστωτική επέκταση, γιατί οι επιχειρηματίες που έχουν “ταμείο” επισπεύδουν τις προ πληρωμές κ.λ.π

*Για τον Κώστα Σκρέκα, τα πρόστιμα- για το…φαίνεσθαι- αλλά και τον πικρό λογαριασμό που βαραίνει τον επιχειρηματία, επαγγελματία, δανειολήπτη, φευ… Ας είναι καλά οι αποδοχές και τα μπόνους των 500-700 χιλ. ετησίως, εννοείται.

*Βιάζεται να…40αρίσει ο Ευάγγελος, έως τα 39,06 ευρώ χθες.

*Πάνω που έλεγε ότι…10αρίζει η Optima Bank, νάσου έπιασε και τα 11 ευρώ. Με άνοδο 41,28% από την αρχή του έτους. Και είχα πει πως δεν θα ξανά αναφερθώ…

*Με 1.100 ευρώ την Πέμπτη το συν 9,82% για τη μετοχή της Dotsoft, με 1.300 ευρώ το νέο συν 9,82% χθες. Σαν να λέμε με 2.400 ευρώ η αξία της εταιρείας αυξήθηκε κατά, σχεδόν, 2 εκατ. ευρώ. Μάνος Αναστασίου (με 50,106%), Giano Giuseppe (με 22,789%), Σταύρος Στραβοπόδης (με 5,897%) κ.λ.π

*Μεθοδικό “μάζεμα” στον ΔΑΑ. Ισχυρός ξένος “χτίζει” θέση στο μ.κ του “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τιμή κτήσης κοντά σε αυτήν της εισαγωγής. Υποθέτω πως, θα μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος των εγκλωβισμένων (την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η μετοχή έφθασε μέχρι τα 9,56 ευρώ για να…προσγειωθεί στη συνέχεια όχι και τόσο ομαλά. Στα υπόψη, εάν ο αγοραστής ενεργεί για λογαριασμό φορέα που μου είπαν (και δεν πίστευα στα αυτιά μου…).

*Μεθοδικό το μάζεμα και στην Lavipharm. Χαμηλότερα των 0,90 με τα 0,95 “πονηρή” αντίσταση. Εάν του βγει του Τηλέμαχου Λαβίδα το bet με την Tikun Olam Europe για την φαρμακευτική κάνναβη, τότε τα 144,3 εκατ. εύκολα μπορεί να φθάσουν τα 200 εκατ. σε όρους αποτίμησης, αναφέρομαι. Γνώστης ο CFO Βασίλης Μπαλούμης, τον εμπιστεύεται η αγορά. Όπως και τις επενδυτικές κινήσεις του Ambrosia Capital. Περιμένω ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες, εξαγορές και καλά αποτελέσματα.

*CairoMezz-ειδικά- αλλά και mezzanines- γενικότερα- η DeA σας έχει παραπέμψει σχετικά, αναζητείστε τον ΟΑΚ. Τρίτο σερί limit up για το CairoMezz, με συναλλαγές 710 χιλ. τμχ στα 0,449 ευρώ.  “Ταμείο” 28,29% σε μία εβδομάδα και 67,54% σε ένα μήνα. Που αλλού;

*Αυτή και εάν ήταν παράσταση για την Performance. Με συναλλαγές 26,5 χιλ. τμχ στα 6,60 ευρώ.

*Κάτι σαν να βελτιώθηκε με την εμπορευσιμότητα για τη μετοχή της ΛΑΜΨΑ. Με 562 τεμάχια στα 33,80 ευρώ. Ωστόσο, χρειάζεται σημαντική περαιτέρω διεύρυνση. Κοτζάμ Θανάσης Λασκαρίδης με Brande Bretagne, King George, Athens Capital e.t.c, e.t.c από την στιγμή που είναι εισηγμένος στο ΧΑ δεν συνάδει να είναι ωσεί παρών.

*Βρήκαν καινούργια πηγή εσόδων, με πρόσχημα την…πυροπροστασία. Το τι έχει να γίνει με το (ορθότατο) μέτρο του υποχρεωτικού καθαρισμού οικοπέδων, αγροτικών κ.λ.π εκτάσεων δεν το έχει αντιληφθεί στο εύρος του ο κόσμος. Ο τρόπος είναι εντελώς εσφαλμένος, ξεκάθαρα εισπρακτικός και φορομπηχτικός. Εν τω μεταξύ η ψηφιακή πλατφόρμα (παρακολούθησης/δήλωσης κ.α.) θα ανοίξει- το μέτρο ήταν να ισχύει από 30 Απριλίου ( ! ) πήρε παράταση μέχρι 31 Μαΐου, αλλά κατά τ’ άλλα σήμερα 9 Μαΐου και οι αρμόδιοι ( ; ) δεν έχουν θέσει-καν- σε λειτουργία την πλατφόρμα. Για να μην επεκταθώ στα άλλα ουσιώδη, δηλαδή προϋποθέσεις, κριτήρια, πιστοποιημένους ελεγκτές κ.λ.π, κ.λ.π. Ας το προσέξουν στο Μ.Μ, γιατί “φουσκώνουν” τα παράπονα…  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask