don't even ask

don't even ask

spot_img

Λάτσης και Helleniq Energy, η…ρουτίνα της Optima, τα…λατινικά της στήλης, Cosmote-UEFA, η μετοχή της ΔΕΗ, ενισχύεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το IPO της θυγατρικής (ΤΙΤΑΝ) και ο…θαλασσινός Βακάκης

*Σε υψηλό 9μηνου οι αιτήσεις για επίδομα εργασίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν 214.000-ανακοινώθηκαν 231.000 αιτήσεις. Ένδειξη σταδιακής σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας. Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων. Τη μία έτσι- την άλλη αλλιώς. Σημείο καμπής για τον S&P500 η πειστική υπέρβαση των 5.200 μονάδων. «Πιθανότατα απλά βλέπουμε να εξασθενεί μέρος του ενθουσιασμού που υπήρχε στην αρχή του έτους», δήλωσε ο Τζόζεφ Μπράουν, CEO της Ritholtz Wealth Management στο Closing Bell. “…Ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας που έχουμε δει εδώ και καιρό και πιστεύω ότι ήταν προπομπός κάποιων αντιδράσεων που βλέπουμε τώρα για τα εταιρικά αποτελέσματα…”.

*Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ΒοΕ κράτησε σταθερό το επιτόκιο, ερμηνεύτηκε ως προοίμιο πιθανής μείωσης τον Ιούνιο. Για την ΕΚΤ, συνεδρίαση-σταθμός είναι αυτή της 6ης Ιουνίου, διακυβεύονται πολλά και όχι μόνο σε χρηματοοικονομικό/ νομισματικό.

*Στα καθ’ ημάς, και Ράμα και Ερντογάν, ένα άγχος το έχουν στο Μ.Μ. Κοντός ψαλμός, που λένε.

*Επιχείρηση γοητείας των τραπεζών κυρίως προς νέους δανειολήπτες. ΟΚ αλλά με το spread μεταξύ επιτοκίου κατάθεσης-δανεισμού στο 5,75% η γοητεία δεν πιάνει. Πρακτικά κάποιος καταθέτει σε μία τράπεζα, με 0,55%, η δε τράπεζα με την σειρά της τα “παρκάρει” στην ΕΚΤ με 4%. Ε! ας βάλουν και λίγο νερό στο κρασί τους οι τραπεζίτες. Από την greek paradox τραπεζική βγάζουν 3ψηφιες αποδοχές και μπόνους. Έτσι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μεσαία επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να παραχθεί εδραία ανάπτυξη. Έχει καταντήσει γραφική η στήλη, αλλά who cares…

*Το πρώτο από τα σημαντικά που περιμέναμε/αναφερόμασταν ανακοινώθηκε χθες. Η διοίκηση του ομίλου TITAN Cement International προτίθεται να προχωρήσει σε ΙΡΟ της θυγατρικής της TITAN America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Θα περιοριστώ σε 1-2 λεπτομέρειες, που κάνουν την διαφορά. Προ 2ετίας αμερικανική τσιμεντοβιομηχανία- μεγέθους ανάλογου της ΤΙΤΑΝ America- είχε “τιμολογηθεί” στα 2,3 δισ.$. Προφανώς δεν υποστηρίζω ότι το ΙΡΟ θα πιάσει αυτά τα μεγέθη (εκτιμώ πως στο 1,5-1,7 δισ.$ είναι fair value) αλλά δεν μπορεί να αποτιμάται 2,5 δισ. όλος ο όμιλος TCI. Στα πόσα; όποιος έχει υπομονή θα κάνει “ταμείο” τέλος 2024- όταν πιθανότατα θα έχει επανενταχθεί στον MSCI Greece Standard. Η άλλη λεπτομέρεια- όπως προκύπτει από την παρουσία του ομίλου TCI στις ΗΠΑ- σχετίζεται (συγκριτικά πάντα) με την δυνητική προοπτική αποτίμηση της Cenergy Holdings. Στα 1,597 δισ. η τρέχουσα, at least 2 δισ. plus. Σε αυτές τις τιμές θα έβλεπα ένα placement, όχι στην λογική μίας απλής διάθεσης ποσοστού 6%-8% του μ.κ αλλά ευρύτερης συμφωνίας στο πλαίσιο ανάπτυξης του ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ. Για αυτό θεωρώ πιο στρατηγικού χαρακτήρα την προσέγγιση της JPMC. Σε αντιδιαστολή με της Goldman Sachs.

*Έγινε και αυτό το μίνι placement της Jumbo, από τον Απόστολο Βακάκη. Είναι το 4ο ή το 5ο; θυμάμαι αυτό του 2017, στα 14,75 ευρώ για το 3,5% του μ.κ. Είχε προϊδεάσει για το τελευταίο, στην ενημέρωση των αναλυτών. “…Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες…. Μία που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και άλλη μία που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση…”. Αλλά και καθαρά επιχειρηματικοί, εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που τον θέλουν να ενισχύει την θέση του στο shipping. Θυμίζω, αρχές 2021 ο Απόστολος Βακάκης στήριξε με 74,6 εκατ. $ το φιλόδοξο σχέδιο του Πασχάλη Διαμαντίδη- υιού του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη-. Για τον επιχειρηματία/βασικό μέτοχο παραμένει σε ισχύ ο κανόνας του μισού δισ. ευρώ. Τόσο “τιμολογείται” η συμμετοχή του στην εταιρεία που ίδρυσε, γιγάντωσε, διεθνοποίησε και από την Παράλληλη Αγορά (το 1999) η μικρή εταιρεία λιανικής στον κλάδο του παιχνιδιού έφθασε σήμερα στα 3,8 δισ. Η συμμετοχή του Α.Β μπορεί να μειώνεται πλην όμως η αξία της συμμετοχής του παραμένει στο μισό δισ. καθώς ενισχύεται η τιμή της μετοχής/η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης. Αυτές είναι οι πιο τελευταίες εξελίξεις- και σημαντικές- των τελευταίων 24ωρων.

*Η αλήθεια είναι πως, σε μόλις 2 συνεδριάσεις (Τετάρτης-Πέμπτης) έγιναν αρκετά και ουσιαστικά. Προοίμιο άλλων που ακολουθούν, σύμφωνα με αναλυτές που προσβλέπουν σε ανακοινώσεις από την Μιχαλακοπούλου. Το “έδειξε” και χθες το ταμπλό. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με συναλλαγές 172 χιλ. τμχ ενισχύθηκε 1,84% στα 18,80 ευρώ.

*ΔΕΗ: Σημειώναμε πως τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν θετικά, και ότι μερίδα αναλυτών έχει αναθεωρήσει τον πήχη στα 1,85-1,9 δισ. (από 1,7 δισ.) που είχε αναφερθεί ο Γιώργος Στάσσης. Εκτιμώ πως, με την λογική της προεξόφλησης θα μεταφερθούν κεφάλαια/υπεραξίες σε μεγάλο βαθμό, από άλλα χαρτιά που “έτρεξαν” ή “τρέχουν” προς τη μετοχή της ΔΕΗ. Άλλωστε συγκεκριμένοι ξένοι την “μετρούν” ως όμιλο PPC Group, δηλαδή σε άλλα μεγέθη.

*Δύο εταιρείες πληροφορικής στην έξοδο από το ΧΑ (EpsiloNet, Entersoft), άλλες δύο ετοιμάζονται για μετάταξη στην Κύρια Αγορά από την ΕΝ.Α

*Performance- με αποτίμηση που πλησιάζει τα 100 εκατ.- και Real Consulting- στα 90 εκατ.- πρακτικά αυτό θα διευκόλυνε τους βασικούς μετόχους της DotSoft τα 21,6 εκατ. να τα αυξήσουν περαιτέρω. Θυμίζω πως, για 4η σερί συνεδρίαση με μόλις 200 τμχ ενισχύεται 9,76% στα 6,75 ευρώ. Επίσης θα διευκόλυνε την ΕΧΑΕ να επισπεύσει την είσοδο στο ΧΑ μικρών εταιρειών του κλάδου πληροφορικής, που είναι στο κατώφλι. Ειδικότερα για τη μετοχή της DotSoft σε μία εβδομάδα ενισχύθηκε 20,53% και 59,20% σε ένα μήνα.

*Ουδεμία σχέση έχει η Unibios με την παλαιά ΒΙΟΣΩΛ. Απόλυτα εξειδικευμένη στον κλάδο των utilities- με επικέντρωση στην διαχείριση υδάτινων πόρων- στο monitoring ξένων. Το χθεσινό 5,90% στα 1,435 ευρώ ήταν απλά…σταγόνες, καθώς οι συναλλαγές των 303 χιλ. τμχ ( ! ) προϊδεάζουν για ροή.

*Ο Μιχάλης Τσαμάζ αποχωρεί- ο Κώστας Νεμπής έρχεται, και από την στιγμή που η Deutsche Telekom ξεκαθαρίσει την θέση της τότε τα 6 δισ. αποτίμησης θα μπορούσε να ενισχυθούν αρκετά. Μία πρώτη κλήση στο ακουστικό των long έγινε χθες. Η Cosmote συμφωνεί με την UEFA, η Ε& δίνει 8 δισ. για το σύνολο του United Group, συνεπώς συγκριτικά ο ΟΤΕ δεν μπορεί να αποτιμάται στα 6 δισ.

*Συναλλαγές αξίας 210 εκατ. την Τετάρτη, άλλα 250 εκατ. χθες, πως να μην κοιτάξει κάποιος τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ θα μπορούσε να γίνει μεγάλο deal, εάν το Μ.Μ αποφάσιζε πως το ΧΑ δεν έχει λόγο να συνεχίσει αυτόνομα. Και πως, θα ήταν προτιμότερο να “ενταχθεί” υπό μία ευρύτερη ευρωπαϊκή “κάλυψη”. Άλλωστε, στην Φρανκφούρτη προωθούν την ενιαιοποίηση των αγορών (όσο είναι δυνατόν). Αλλά αυτά μετά τις εκλογές, και με την προϋπόθεση πως η Ν.Δ θα πιάσει (τουλάχιστον) το 33%.

*Πάλι άνοδος για τη μετοχή της Optima Bank; δεν βαριούνται. Αλλά είπαμε, η στόχευση είναι ο FTSE25/Large Cap. Ήδη στα 825 εκατ. η αποτίμηση.

*Μου έλεγε φίλος (και γνώστης του παρασκηνίου) πως ο Σωκράτης Κόκκαλης θα είχε λόγο να πουλήσει τη μικρή συμμετοχή του στην Intrakat- ένα 5,09% είναι άλλωστε- για να ενισχύσει περαιτέρω την θέση του στο κοινό σχήμα που έχει με τον Θανάση Λασκαρίδη.

*Επειδή διάβαζα για placements, επειδή άκουγα για επαφές προκειμένου να διατεθούν μειοψηφικά ποσοστά. Ούτε για την AEGEAN παίζει- στην αποτίμηση των 1,156 δισ.- ούτε για την Attica Συμμετοχών- στα 590 εκατ.- Επίσης να ξεκαθαρίσω, στεναχωρώντας κάποιους, πως το deal για την ΗΛΕΚΤΩΡ είναι “κλεισμένο”. Θα συνιστούσα να μην κάνουν τον κόπο να επιμένουν πως δεν θα γίνει. Είπαμε, scripta manent-verba volant… 

*Δύσκολο να γνωρίζει κάποιος- εξ’ ημών του χώρου- εάν η πλευρά Λάτση προτίθεται να απο-επενδύσει από την HelleniQ Energy ή να παραχωρήσει-εκ νέου- ποσοστό μεγαλύτερο του προηγούμενου (6% plus). Η λογική λέει γιατί τώρα, προτού οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με τα πιθανά κοιτάσματα φ/σ Ν.Δ της Κρήτης. Θα επανέλθω, επ’ αυτού από Δευτέρα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask