Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMotor Oil: Σε ευνοϊκό timing η έκδοση του ομολόγου - Που θα...

Motor Oil: Σε ευνοϊκό timing η έκδοση του ομολόγου – Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη 17 έως την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο της Motor Oil, την έκδοση του οποίου ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για το πρώτο ομόλογο που εκδίδεται το 2021 και θα εισαχθεί στο Χ.Α. ενώ τελευταία ομόλογα τέτοιου είδους ήταν των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development και ΟΠΑΠ που είχαν εκδοθεί το 2020 και συνολικά είχαν «σηκώσει» από την αγορά κεφάλαια που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil λοιπόν ανοίγει φέτος την αυλαία, και είναι πολύ θετική εξέλιξη που ένας όμιλος τέτοιου βεληνεκούς επιλέγει να προχωρήσει σε έκδοση στην Ελλάδα, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Την επόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης, ενώ η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 16:00 μ.μ. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χ.Α. θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαρτίου. Πρόκειται για 7ετές ομόλογο, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία θα εκδοθούν συνολικά 200.000 ομολογίες ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ εκάστη, οι οποίες θα διατεθούν με δημόσια προσφορά στη διάθεση των επενδυτών.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του υπό έκδοση ομολόγου, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, ήτοι 137 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex).

Παράλληλα, 20 εκατ. θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Τέλος, στα 3,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες της έκδοσης.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των ομολογιών, έχει ως εξής:

Ποσοστό τουλάχιστον 30% (τουλάχιστον 60.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 200.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών.

Ποσοστό έως και 70% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι έως και 140.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Ευνοϊκή η συγκυρία

Μένει να δούμε την ανταπόκριση που θα έχει το συγκεκριμένο ομόλογο στην αγορά, σε μια ευνοϊκή γενικά συγκυρία και την Ελλάδα – παρά την πανδημία – σε momentum φυγής προς τα εμπρός μέσω διαμόρφωσης περιβάλλοντος για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε υψηλά 13 μηνών, κλείνοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» της ζημιάς που υπέστη από το σοκ του Covid-19, ενώ χθες συμπλήρωσε τη 10η ανοδική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες.

Η τελευταία ομολογιακή έκδοση από αυτές που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ήταν αυτή του ΟΠΑΠ όπου τον Οκτώβριο του 2020 «σήκωσε» 200 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ήτοι τρεις φορές πάνω, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,10%, που είναι το χαμηλότερο που έχει πετύχει τέτοια έκδοση έως τώρα.

Τον Ιούλιο του 2020 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε κάνει έκδοση 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% και προσφορές 700 εκατ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα η Lamda Development είχε εκδώσει 7ετές ομόλογο 320 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,4% και συνολικές προσφορές 618,3 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ