don't even ask

don't even ask

spot_img

5 στα 5 η Wall, η… ετυμηγορία της Fitch, θετικό κλίμα JPMC στην Αθήνα, Attica Bank-Thrinvest, οι διαψεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εκτόξευση για Mytilineos, το deal της Cenergy Holdings και τα 80 δις της Louis Vuitton

*Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το τέταρτο 3μηνο 2022. Καλή εικόνα και από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα στην Wall Street να πηγαίνουν για το 5 στα 5. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και την Τρίτη ολοκληρώνεται ο Ιανουάριος. Πήγε καλά για τους επενδυτές ο πρώτος μήνας του 2023, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις. Συνέβαλε και ο ήπιος χειμώνας, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, η κρατική στήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις στις οικονομίες/κοινωνίες τους…

*Σήμερα η πρώτη κρησάρα των οίκων αξιολόγησης της οικονομίας, με την χώρα σε προεκλογική περίοδο. Η Fitch, που ανοίγει την αυλαία ήταν γενναιόδωρη πέρυσι τον Ιανουάριο (ΒΒ), φειδωλή τον Οκτώβριο κυρίως λόγω των επιφυλάξεων των αναλυτών για τις τιμές φ/α. Εν τέλει ήταν αρκετά χαμηλότερες, εξέλιξη που δίνει αφορμή στην Citigroup να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μίας αναβάθμισης σε “ΒΒ+” από την Fitch, σήμερα. Ούτως ή άλλως, ο διεθνής παράγων φροντίζει να στέλνει τα μηνύματα του προς κάθε κατεύθυνση (του πολιτικού συστήματος συμπεριλαμβανόμενου). Σε αυτά προσμετρώνται:

-τα εύσημα του Πιερ Γκραμένια στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Χρήστο Σταϊκούρα. Ο νέος επικεφαλής του ESM ήταν ιδιαίτερα εύχαρις μετά την συνάντηση του με τον υπ. Οικονομικών σημειώνοντας με νόημα, ότι… η διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ευημερήσει,

-η αδιάφορη στάση των ξένων την ώρα της υποβολής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης (λεπτομέρεια που ανέδειξε εκτενώς η DeA χθες),

-το θετικό κλίμα στις επαφές του κλιμακίου της JPMC με τραπεζικούς, επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους πριν λίγες μέρες στην Αθήνα. Παράλληλα και η ξεκάθαρα long θέση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (δηλαδή στο δημόσιο χρέος της χώρας)

-οι συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 900 εκατ. μεταξύ ΕΤΕπ-Ελλάδας.

-η αναβάθμιση του Andreas Borgeas, με τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή να αναλαμβάνει επικεφαλής της διακρατικής κοινοπραξίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GAP), με μήνυμα πως “…στηρίζουν (σ.σ. οι ΗΠΑ) την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό ηγέτη της ΝΑ Ευρώπης…”

*Ένα “ΝΑΙ”, μία διάψευση-μη διάψευση και μία πανηγυρική επιβεβαίωση χαρακτήρισαν την χθεσινή συνεδρίαση. Την έγκριση από το δ.σ της Attica Bank της έναρξης συζητήσεων με την Thrinvest Holdings για συμμετοχή της στην υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης με διευκρίνιση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πως “…μέχρι σήμερα (σ.σ. 26/1) δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση για συγχώνευση με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα…”.

*Διαψεύδει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ την ύπαρξη συμφωνίας για πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ- παραδέχεται όμως ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα αξιοποίησης δραστηριοτήτων, περιουσιακών στοιχείων και εάν & εφόσον προκύψει το οτιδήποτε θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό. Κλασική (by the book) η απάντηση, σε περιπτώσεις που επαφές γίνονται- προτάσεις εξετάζονται συνήθως καταλήγουν σε συμφωνία. Ειδικότερα όταν ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί διακαώς. Και ο Δημήτρης Κούτρας έχει τους λόγους του να θέλει να αποδείξει και προς την πλευρά Εξάρχου-Καϋμενάκη-Μπάκου και του Κόκκαλη. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, στους 2 του σχήματος Wade Adams-Κούτρα φαίνεται ότι θα χωρέσει και τρίτος.

*Εκτόξευση κερδών 187% το 2022 για τη Mytilineos και δραστική μείωση δανεισμού. Προτεινόμενο μέρισμα 1,20 ευρώ/μτχ.

*Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, οι προσφορές στα 117 εκατ. Εκδόθηκαν 85.470.086 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30/μτχ και τιμή διάθεσης τα 1,17 για κάθε νέα. Περισσότερα στοιχεία τη Δευτέρα με την κατανομή των νέων μετοχών, οπότε και θα πιστοποιηθεί η καταβολή του ποσού της αμκ από το δ.σ της Intrakat.

*Mε τάση 10,73% για τη μετοχή της ΔΕΗ από την αρχή του έτους, στα 7,245 ευρώ. Στα 8 (λίγο χαμηλότερα-λίγο ψηλότερα) όταν θα ανακοινώνεται η συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania. ΣΚ θα είναι Αθήνα ο εξάδελφος, όλο και κάτι παραπάνω θα μάθουμε. Η συνεργασία με την RWE προχωράει, τα πρώτα 5 φωτοβολταϊκά (ισχύος 210 MW) στην περιοχή του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου στο Αμύνταιο θα είναι σε πλήρη λειτουργία το πρώτο 3μηνο 2024.

*Καιρό είχε να απασχολήσει θετικά την αγορά η Lamda Development. Το χθεσινό 5,33% στα 6,125 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (444 χιλ.τμχ) υποψίασε τους πιο παρατηρητικούς. Το πιθανότερο μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες να ανακοινώσει κάτι θετικό ο Οδυσσέας Αθανασίου, εκτίμησε χρηματιστής.

*Δεν περνά απαρατήρητη η προσεκτική απογείωση της AEGEAN. Με νέα άνοδο 3,45% στα 6,29 ευρώ, αποτίμηση στα 567,2 εκατ. Τα αποτελέσματα 2022 θα είναι πολύ καλά, το τέταρτο τρίμηνο θα έχει ισχυρό Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ για το 2023 η περίοδος έρχεται πιο μπροστά (αρχές Απριλίου με το Πάσχα Καθολικών). Η διοίκηση ανακοίνωσε ενισχυμένο πρόγραμμα από/προς Ισραήλ, αυξάνει προορισμούς, συνδέσεις και δρομολόγια. Στην 7άδα τους βλέπουν τους Ισραηλινούς για φέτος. Απ’ ευθείας από/προς Τελ-Αβίδ δρομολογεί και η κρητική BlueBird. Για τους μετόχους της AEGEAN εάν φύγει από τη μέση το βάρος των warrants- για την φετινή χρήση- η πτήση μπορεί να φτάσει υψηλότερα.

*Δικαιώθηκε ο Λουκάς Σπεντζάρης στην γνωστή υπόθεση της Κλουκίνας-Λάππας. Τους χαιρετισμούς της στήλης.

*Δικαιώνει τράπεζες και διαχειριστές ο εισηγητής του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έκρινε ότι οι servicers έχουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τη νομιμοποίηση να διενεργούν κατασχέσεις και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, που έχουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.

*Στην Σωληνουργεία Κορίνθου (Cenergy Holdings) η συμφωνία κατασκευής σωλήνων 155 χλμ του έργου TAMAR. Για λογαριασμό της Chevron Mediterranean Ltd οι SAWL (σωλήνες χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου). Οι σωλήνες θα κατασκευασθούν στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θίσβη/Βοιωτία με τις εργασίες εγκατάστασης να προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2024. Μόνο όποιος επισκεφθεί/περιηγηθεί στο εργοστάσιο του ομίλου μπορεί να συνειδητοποιήσει τόσο την τάξη μεγέθους, όσο για την προστιθέμενη αξία στο εθνικό προϊόν.  

*Η υπόθεση (πτώση) της Wirecard στην Γερμανία έπληξε όχι μόνο την αξιοπιστία της ΕΥ, αλλά και την ανάπτυξη της στην χώρα. Ήδη έχει ανακοινώσει δεκάδες απολύσεις, ενώ η γερμανική θυγατρική επισπεύδει την αναδιάρθρωση της. Η ΕΥ (ex Ernst & Young) έχασε σημαντικές δουλειές στην Γερμανία (Commerzbank, DWS, KfW u.a) μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Wirecard, όπου για χρόνια αποτύγχανε να εντοπίσει ότι τα μισά από τα έσοδα που δήλωνε ο όμιλος απλώς ΔΕΝ υπήρχαν. Ο “φουσκωμένος” χρηματιστηριακά fintech κατέρρευσε το 2020. Η υπόθεση είχε και πολιτικές προεκτάσεις καθώς σοβαρές ευθύνες είχαν επιρριφθεί στο-τότε- υπ. Οικονομικών και προσωπικά στον Ολαφ Σολτς, με την Buntestag να κατηγορεί την Αγκελα Μέρκελ για… αφέλεια. Γιατί αναφέρομαι στην περίπτωση Wirecard-EY, με αφορμή τις αθρόες απολύσεις αλλά και λόγω… εντοπιότητας. Για να θυμηθούμε: Μάρτιος 2016 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βραβεύεται ως “Επιχειρηματίας της Χρονιάς” (για το 2015) στον διαγωνισμό της-τότε- Ernst & Young, η δε Folli-Follie εταιρεία πρότυπο-εξωστρέφειας. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες θα πει κάποιος, αλλά να αυτή η ΕΥ την έχει μία… ψιλοέφεση. Κατά τ’ άλλα, ότι σημείωνε και χθες η στήλη για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό/ επενδυτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης που πηγαίνει για παραγραφή.

*Αποσύρεται από την Ελλάδα η τουρκική English Home, ζημίες επί ζημιών και λουκέτο στο flagstore. Πουλάει τα καταστήματα της Intersport στην Τουρκία η Fourlis, enterprice value 3 εκατ.

*Louis Vuitton: Κοντά στα 80 δισ. ( ! ) ευρώ οι πωλήσεις το 2022, σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας μας. Και με αύξηση 17% (το 2022) παρακαλώ. Για αυτό και είναι γεμάτα λ.χ. το Izakaya (Λουκιανού 8/Κολωνάκι) βράδυ Τετάρτης (καλή γιαπωνέζικη κουζίνα για τους λάτρεις/και κλείνει στις 3), το Barolo (baroloathens.gr) Deli Mercato που τιμά τις Salumerie (Δαβάκη 1/Ψυχικό).  

*Kαι τελευταίο, για όσους… Τα  ζαχαροπλαστεία Fresh συνεργάζονται με την florist των celebrities, Βαλεντίνη Κρασσά, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Secret Garden και φέρνει την αγαπημένη σας Valentine’s edition piñata ή το λατρεμένο Chocolate heart box, μαζί με το πιο minimal & stylish μπουκέτο λουλουδιών στην πόρτα σας μέσα σε 30 λεπτά! Του τύπου μου δεν είναι, αλλά γνωρίζω αρκετούς που είναι…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask