don't even ask

don't even ask

spot_img

“Λάδι” στη φωτιά (Biden), τι σημαίνει το IG από S&P, η παρέμβαση Μυτιληναίου, ποιοι πήγαν “ταμείο”, δεν απέδωσε το lobbying (Claudia Buch), το χρήμα στα blue chips και η κούρσα για ΣΕΒ

*Πέρασε τελικά ο Joe Biden το νομοσχέδιο χρηματοδότησης με περίπου 100 δισ.$ προς Ουκρανία, Ταϊβάν και Ισραήλ. Παράλληλα, το Κογκρέσο ενέκρινε κυρώσεις για Tik-Tok και Ρωσία. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να προσεγγίσουν την Κίνα, αλλά χρηματοδοτούν την Ταϊβάν, προσπαθούν να πετύχουν εκεχειρία στη Μέση Ανατολή αλλά ενισχύουν το Ισραήλ και στην Ουκρανία που καλπάζει η διαφθορά ρίχνουν επιπλέον δις. Σαν να λέμε πως, όπου υπάρχει φωτιά η Ουάσιγκτον- το σύστημα Biden- ρίχνει κι άλλο “λάδι”. Τουλάχιστον προβληματισμό προκαλεί η στάση των ΗΠΑ, σε μία περίοδο που η Ευρώπη είναι-κυριολεκτικά- με την “πλάτη στον τοίχο”, στο Βερολίνο όχι μόνο εναντιώνονται σε κάθε σκέψη έκδοσης κοινού χρέους αλλά ενίστανται και για το υφιστάμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Επιτακτική-όσο ποτέ- η ανάγκη στην Ευρώπη να αναληφθούν ενεργότερες- και πιο ουσιαστικές- πρωτοβουλίες από Ρώμη, Παρίσι και όποιον άλλον. Πλέον καθίσταται πρόδηλο ότι θα πρέπει να υπάρξει διαδοχή με πρόσωπο εγνωσμένης αξίας και αυξημένου ειδικού βάρους. Μπας και…

*Επί της ουσίας: με μία κίνησή της η κυβέρνηση Biden υπονομεύει την προοπτική προσέγγισης με την Κίνα, δυναμιτίζει την προοπτική μείωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ καθίσταται σαφές ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς στην… Ουκρανία. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα, το Inflation Reduction Act πριμοδοτεί τις αμερικανικές βιομηχανίες και την ενέργεια, δυσανάλογα και έναντι των ευρωπαϊκών, κίνηση που έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με την Κομισιόν, όσο και με πολλές χώρες. Με τις Βρυξέλλες, μήνες τώρα να μην έχουν βρει αποτελεσματικά αντί-κίνητρα. Σωστά, πρωτεύον είναι ποιοι θα εκλεγούν ευρωβουλευτές, τα γκοβέρνο ας είναι καλά…κατά το Αιγάλεω του Μητρόπουλου, και…

*Σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον, ήταν-όντως- μία αχτίδα αισιοδοξίας η στάση της Standard & Poor’s, στα όσα μας αφορούν. Για να δούμε τι σημαίνει και ποιες προοπτικές (δι)ανοίγονται. Κατ’ αρχήν η (αμερικανική) S&P ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης- με…πιστοποίηση της ΕΚΤ- που είχε αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). Τι σημαίνει το IG; κατ’ αρχήν μειωμένες αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων και spreads. Συνακόλουθα, ικανοποιητική-συγκριτικά πάντα- “κοστολόγηση” χρήματος. Επίσης, στήριξη της σταθερής βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Ότι το καλύτερο για το υπ.Οικ, το Μ.Μ σε μία καμπή που το επιχειρηματικό/επενδυτικό αφήγημα της οικονομίας παρουσιάζει αρρυθμίες. Εκτίμηση της DeA, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αδράξει την αφορμή για να προτάξει το “χαρτί” της σταθερότητας και στην οικονομία. Κρίνοντας από τις τόσες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, συμφωνίες, κ.λ.π είτε “πάγωσαν”, είτε μετατίθενται για εύθετο χρόνο εύλογο ζητούμενο.

*Την πολιτική ατζέντα της “επόμενης ημέρας” στις Βρυξέλλες επιχείρησε να θέσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την τελευταία παρέμβαση/συνέντευξη στο Euroactiv. Ξεμένει από καλώδια η “πράσινη μετάβαση”. Θα δούμε από την επομένη των ευρωεκλογών. Το Bloomberg επιβεβαιώνει την εκτίμηση της DeA, όσον αφορά στο χαμήλωμα των προσδοκιών, για το ύψος της χρηματοδοτικής διανομής που προωθούσαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Το lobbying στην Claudia Buch δεν απέδωσε τα αναμενόμενα- η στήλη είχε (προ)ειδοποιήσει σχετικά. Επιπλέον σημειώναμε την παράμετρο των επιφυλάξεων για την επίτευξη στόχων όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση, που δύσκολα να πιάσει τους αρχικούς στόχους των τραπεζιτών.

*Αμφότεροι οι λόγοι εξηγούν το μείον 3,94% της προηγούμενης εβδομάδας και τις απώλειες 2,34% σε διάστημα ενός μήνα. Εν τέλει το “χρήμα” έχει στραφεί προς τα blue chips, αυτό δείχνει η θετική απόδοση μετοχών του δείκτη. Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα με θετικό “ταμείο” έγινε για: Cenergy Holdings (7,30), TITAN (26,50), Viohalco (5,59%), Coca Cola HBC (28,42), ΕΥΔΑΠ (5,69), Lamda Development (6,90), Jumbo (27,26), Mytilineos (37,04), ΟΠΑΠ (16,43), Autohellas (13,56) και Sarantis (11,50).

*Τετάρτη η διοίκηση της Sarantis ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μηνου, ακολουθεί της Mytilineos. Την ίδια ώρα η 1 στις 2 εισηγμένες δεν έχει κάνει γνωστά τα μεγέθη Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023, ήμαρτον…

*Συζητείται (και) στα χρηματιστηριακά γραφεία πως Ευάγγελος Μυτιληναίος και Μιχάλης Τσαμάζ έχουν “ανοιχτή γραμμή” επικοινωνίας.

*Αύριο, Τρίτη, η συνεδρίαση του δ.σ του ΣΕΒ, για να δούμε θα “ανοίξει τα χαρτιά” του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος; Από την στιγμή που η Ιουλία Τσέτη επιμένει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία, μέλη του Συνδέσμου δεν βλέπουν τον λόγο μίας εκ νέου διεκδίκησης τρίτης θητείας από τον πρόεδρο του ομίλου ΤΙΤΑΝ. Εκτός εάν…αλλά, τα λέμε-για το συγκεκριμένο- μετά τις εορτές του Πάσχα.

*Αύξηση 15% στην κίνηση και 25% στα έσοδα κατά το πρώτο 3μηνο για την Sky Express. Κατά 42,5% ενισχύεται η κίνηση στους προορισμούς εξωτερικού. Υποθέτω ότι, οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη είσοδο στο ΧΑ δεν πληρούνται ακόμη.

*Ενώ ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ ανέλαβε την διοίκηση με διπλό μότο το dual listing και την είσοδο εταιρειών, προς ώρας- 2 χρόνια μετά- παρακολουθούμε το ακριβώς αντίθετο. Ούτε μία διπλή διαπραγμάτευση ναυτιλιακής, ενώ ακόμη μία εισηγμένη είναι καθ’ οδόν προς την έξοδο. Ο λόγος για την REDS με την διοίκηση- δηλαδή την πλευρά Reggeborgh/Holterman- να εξαγοράζει το υπόλοιπο του μ.κ προχωρώντας σε δ.π. Η άλλη πλευρά, είπαμε, δηλαδή Βαρδινογιάννης και σε απορρίμματα/ διαχείριση κ.λ.π όπερ ΗΛΕΚΤΩΡ.

*Profile, καιρός ήταν. Δεν έχει συνηθίσει την αγορά με τόσο μεγάλα διαστήματα απουσίας ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος. Δεν επιβεβαιώνεται μεν κάποια κίνηση εξαγοράς, πλην όμως αναφέρεται το ΑΙ. Για την εξαγορά που δεν επιβεβαιώνεται, σε εύθετο χρόνο περισσότερα. Ομοίως για Intracom Properties.

*“Βλέπει” Βραζιλία η Intralot, απ’ ότι μαθαίνω.

*Αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η έκθεση εκτίμησης του ενεργητικού και του παθητικού του αποσχιζόμενου κλάδου της Μινέρβα Ελαιουργική. Η απόσχιση αφορά τον κλάδο της φέτας, που ως γνωστόν πουλά η εταιρεία. Και απ’ ότι μαθαίνω ο ενδιαφερόμενος αγοραστής έχει βρεθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί. Ενδεχομένως αμέσως μετά τις εορτές. Αλλά εκτός από την πώληση του κλάδου φέτας, το επόμενο βήμα είναι η πώληση του συνόλου της εταιρείας.

*Για ακύρωση η επίσκεψη Ρ.Τ Ερντογάν στις ΗΠΑ-ως συνέπεια της έγκρισης χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 26 δισ. προς το Ισραήλ. Αυτό διαρρέεται χωρίς να αναφέρεται επισήμως ως λόγος. Άλλη μία κίνηση στην “σκακιέρα” από τον Τούρκο πρόεδρο. Το γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, όταν η Άγκυρα “γκριζάρει” μέχρι τους…Παξούς, μακάρι να βγει σε καλό για την χώρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask