don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα “βιβλία” Απριλίου και 4μηνου, τα σπουδαία των τραπεζών, εδώ Λονδίνο (Μυτιληναίος), ο…προορισμός Τσαμάζ, “πάμε καλά” (Περιστέρης), το fund Καραμούζη και μία …Αναστάσιμη σημαντική συμφωνία

*Σε ρυθμό Fed, πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων οι επενδυτές στην Wall Street. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αρκετές οι αργίες που ακολουθούν, εύλογα θα συνεκτιμηθούν απ’ όσους “κλείνουν βιβλία” Απριλίου και 4μηνου. Στη Νέα Υόρκη, η προσοχή είναι στραμμένη, μεθαύριο Τετάρτη στην ανακοίνωση της Fed όσον αφορά στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Μετά τα ανθεκτικά macro που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα έχει ενδιαφέρον η στοχοθεσία που θα τεθεί. Τέλος της εβδομάδας τα νεότερα από την απασχόληση- με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε 200 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη, αύριο ανακοινώνονται ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός, καθώς και το ΑΕΠ πρώτου 3μηνου 2024.

*Όσον αφορά στο ΧΑ, προσοχή στις αργίες της Μεγάλης Τετάρτης και Μεγάλης Παρασκευής- αυτή την εβδομάδα- αλλά και Δευτέρας-Τρίτης μετά το Πάσχα. Αύριο “κλείνουν βιβλία” Απριλίου και 4μηνου. Ένα profit taking είναι μέσα στο πρόγραμμα, αν και οι εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα στα διάφορα μέτωπα, από Mytilineos μέχρι Entersoft και REDS δημιούργησαν συνθήκες μόχλευσης, με θετικό αποτέλεσμα.

*Χωρίς το μέρισμα (0,60/μτχ) η μετοχή του ΟΠΑΠ, προσοχή στο gap λοιπόν, με τη μετοχή να έχει “κλείσει” στα 16,42 ευρώ την Παρασκευή.

*Τα σπουδαία για τον τραπεζικό κλάδο, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μηνου 2024. Η Πειραιώς ανοίγει την αυλαία (30/4), ακολουθεί η Εθνική (1/5) σηματοδοτώντας την επιστροφή στην διανομή μερισμάτων, μετά από 15 χρόνια ( ! ). Και σημειολογικά η εξέλιξη της χρηματικής επιβράβευσης των μετόχων είναι σημαντική, καθοριστική για τη συνέχεια. Στις 16 Μαΐου ανακοινώνουν Q1/2024, Eurobank, Alpha Bank. Στις 21 Μαΐου η Optima Bank και 31 η Attica Bank.

*Στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της JPMC, σε σειρά επαφών με επιτελείς των τραπεζών και επιχειρήσεων. Ικανοποιημένοι οι παράγοντες του αμερικανικού οίκου, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε πηγή της DeA.

*«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο BBC Radio 4. Δηλαδή ο ισχυρός άνδρας της φερώνυμης εισηγμένης δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις ορισμένων πως η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να πάρει τα πρωτεία. Και λόγω ισχυρής επιχειρηματικής/παραγωγικής παρουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο η προοπτική του LSE, σε ορίζοντα 12-18 μηνών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Mytilineos έχει κατασκευάσει ηλιακά πάρκα καθώς και υποδομές για το Εθνικό Δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης όπως το έργο Eastern Green Link 1. Έχει ενδιαφέρον το πως απέδωσε το dual listing άλλων ομίλων από ευρωπαϊκές χώρες, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον Telegraph, το ενδιαφέρον για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι μια μεγάλη ώθηση για το City, μετά από μια σειρά αποχωρήσεων υψηλού προφίλ τους τελευταίους μήνες. Η κατασκευαστική εταιρεία CRH, η βρετανική εταιρεία Ferguson και ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui έχουν μεταφέρει την κύρια διαπραγμάτευσή τους εκτός Λονδίνου τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του Paddy Power Flutter προωθεί κάτι ανάλογο. “Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια…”, δήλωσε ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος κατά κανόνα επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του.

*Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων 3μηνου 2024. Αλλά και από την πολιτική διανομών μερίσματος, βάσει μεγεθών 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του Μάνου Χατζηδάκη: Στο 61% των εισηγμένων εταιριών που δημοσίευσαν ως το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα, τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ. Εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα. Αρχικά η Entersoft και τώρα η EpsiloNet για να έχει και δεύτερο γύρο το πάρτυ στον κλάδο της πληροφορικής.

*Τα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για την EpsiloNet είχε άμεσο- αντανακλαστικό- αποτέλεσμα στις υπόλοιπες του κλάδου. Quest, Ideal Holdings, Profile, Qual, Performanve, Ιλυδα, Real Consulting με ισχυρή άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η μία όψη του ζωηρού ενδιαφέροντος για τον κλάδο, τις εταιρείες. Η άλλη αφορά στην “έξοδο” εισηγμένων από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την Entersoft τώρα και η EpsiloNet, “ρηχαίνοντας” ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως “ρηχή” αγορά.  Άλλα έλεγε ο Γιάννος Κοντόπουλος, πριν 2 και χρόνια, πριν και μόλις αναλάμβανε.

*Τι “βλέπει” η ΑΧΙΑ για τα αποτελέσματα της Πειραιώς; Μετά από ένα ισχυρό σετ το 4ο τρίμηνο του 2023, αναμένει να συνεχίσει τη συνολική θετική του πρόοδο. Ειδικότερα:

-Τα κέρδη τα αναμένει στα 247 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από την μέση εκτίμηση των 240 εκατ. ευρώ.

-Επίσης, βλέπει πτώση 2% στα επιτοκιακά έσοδα, αλλά το περιθώριο αυτών, το NIM, θα αυξηθεί στο 2,80% (από 2,77% το 4ο τρίμηνο του 2023).

Για τη μετοχή η AΧΙΑ υπολογίζει να διαπραγματεύεται στο 0,63x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, με RoTE στο 14,3%. Αυτό σημαίνει ελκυστικό πολλαπλασιαστή για τη μετοχή, κρατώντας την τιμή στόχο στα 5 ευρώ.

*Ποιος είναι ο μεγάλος-άμεσα- κερδισμένος από τις εξελίξεις στην EpsiloNet; η Εθνική, καθώς είχε αποκτήσει το 7,5% του μ.κ στα 7,49 ευρώ ανά μετοχή. Με την τιμή στα 12 ευρώ, οι υπεραξίες που “γράφει” είναι σημαντικές.

*Αποτελέσματα 2023 ανακοινώνουν, σήμερα 29 Απριλίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. “Πάμε καλά…”, είχε απαντήσει ο Γιώργος Περιστέρης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

*Απ’ ότι φαίνεται “κλείνει” ο επόμενος επαγγελματικός προορισμός του Μιχάλη Τσαμάζ, για να (προ)ετοιμάσει και τα του dual listing στο Λονδίνο. Κυκλοφορεί όλο και πιο επισταμένα στα χρηματιστηριακά γραφεία.

*Πριν ή μετά την Ανάσταση θα ανακοινωθεί μία σημαντική συμφωνία, που θα κάνει αίσθηση. Για τους μετόχους της εισηγμένης, λίγο πριν-λίγο μετά μικρή σημασία έχει. Ανάσταση, “ταμειακά”, θα κάνουν ούτως ή άλλως.

*Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποκτά τον πλήρη έλεγχο της REDS, με την πλευρά της Reggeborgh να προετοιμάζει την έξοδο της (πρώην Καμπάς) από το ΧΑ. Στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο έτερος βασικός μέτοχος- Motor Oil- είναι κοντά στην ανακοίνωση εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ.

*Θα έχει ενδιαφέρον και αυτή η εβδομάδα, παρά τις 2 αργίες. Δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσουν και ονόματα εταιρειών πληροφορικής που στοχεύουν την είσοδο τους στην ΕΝαλλακτική Αγορά. Μεγάλο το play, μεγαλύτερη η μόχλευση. Και με ειδική αναφορά για την είσοδο-υπό προϋποθέσεις- και εταιρειών με ζημίες αλλά προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την…λεπτομέρεια θα διαδραματιστούν απολαυστικά επεισόδια.

*Η ανακοίνωση της εισόδου του SMERC στην Doppler είχε άμεσο αποτέλεσμα. Με 9,55% στα 0,975 ευρώ την Παρασκευή. Το fund του Νικόλα Καραμούζη, παίρνει θέση σε μία καλή εταιρεία του κλάδου (ανελκυστήρων) αλλά με σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Η χρηματοδοτική (υπο)στήριξη υπολογίζεται πως θα δώσει βαθιά ανάσα, καθώς προτεραιότητα είναι η ρύθμιση δανείων/υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Σε αυτά είναι expert ο Νικόλας Καραμούζης. *Πριν γίνουν γνωστές οι εξελίξεις με την Entersoft, η DeA έθετε το-αυτονόητο- ερώτημα για το fair value της Quest Holdings όταν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου συμπεριλαμβάνεται κοτζάμ Unisystems. Την απάντηση την “δίνει” επιτακτικά το χρηματιστηριακό ταμπλό. Με 8,70% την Παρασκευή, στα 6 ευρώ. Και με “ταμείο” 13,21% στην εβδομάδα, έτσι για τα έξοδα των Εορτών και τα δώρα στα βαφτιστήρια. This is DeA. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask